Σεισμική δόνηση 4,7R στο Κιλκίς- Αισθητός σε Θεσσαλονίκη και Πέλλα

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατέγραψε ο σεισμογράφος του Σεισμολογικού Σταθμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που σημειώθηκε στη 1:22 τα ξημερώματα. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης, κοντά στην πόλη του Κιλκίς. Ο σεισμός ήταν επιφανειακός και για τον λόγο αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητός τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Πέλλα και σε αρκετά μεγάλη ακτίνα από το επίκεντρό του.

Φυσιολογική χαρακτήρισε στο ΑΜΠΕ ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος την σεισμική ακολουθία που επικρατεί στην περιοχή του Κιλκίς, μετά τον σεισμό των 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καθώς έχουν σημειωθεί αρκετοί μετασεισμοί ακόμη και 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

«Μιλάμε για μια περιοχή, όπου από τις 10 Νοεμβρίου βρίσκεται σε εξέλιξη μια σεισμική ακολουθία. Εδώ και 8 ημέρες άλλοι σεισμοί γίνονται αισθητοί και άλλοι όχι στην συγκεκριμένη περιοχή. Θα ήταν έκπληξη να μην υπάρχουν μετασεισμοί. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να κρατήσει μέρες, αλλά και εβδομάδες. Μπορεί να γίνει και άλλος αντίστοιχος σεισμός 3, 4 ή και 4,5 Ρίχτερ. Αυτό θεωρείται φυσιολογικό. Ωστόσο η περιοχή δεν είναι γνωστή για μεγάλα ρήγματα. Θεωρώ ότι η κατάσταση σύντομα θα εκτονωθεί ομαλά» τόνισε ο κ. Παπαζάχος.

Η περιοχή, ωστόσο, δεν είναι γνωστή για μεγάλα ρήγματα.