Διάσκεψη πολλών "βολτ" στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Σχεδόν πέντε ώρες κράτησε η διάσκεψη στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 10 το βράδυ της Τετάρτης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα ήταν “ηλεκτρισμένο”, όχι όμως τόσο όσο στην πρώτη διάσκεψη της περασμένης εβδομάδας που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης των περίπου 30 δικαστών, ήταν εκείνο του “παραδεκτού” σύμφωνα με τη νομική ορολογία, δηλαδή εάν θα ξεπεραστεί το προκαταρκτικό στάδιο, προκειμένου να μπουν στον κύριο πυρήνα των συνταγματικών και νομικών ζητημάτων, που έχουν τεθεί από τους προσφεύγοντες τηλεοπτικούς σταθμούς.

Για το ίδιο θέμα θα πραγματοποιηθεί νέα διάσκεψη στις 9:30 το πρωί της Παρασκευής.

“Σκληραίνουν” τα μέτρα στο νέο τηλεοπτικό τοπίο

Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση επεξεργάζεται ρύθμιση για την θέσπιση αυστηρότερων κανόνων στο νέο τηλεοπτικό τοπίο. Όπως αναφέρουν “Τα Νέα” με την ρύθμιση θα απαγορεύεται στην DIGEA να μεταδίδει πρόγραμμα καναλιών χωρίς άδεια, ενώ θα προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα για κάθε παράβαση. Επιπλέον, η ΕΡΤ θα εξαιρεθεί από την διαφήμιση, ενώ την ίδια τύχη αναμένεται να έχουν και τα κανάλια που δεν θα διαθέτουν άδεια, καθώς δεν θα αναγνωρίζονται φορολογικά οι συναλλαγές διαφήμισης.

Παράλληλα, προωθείται η αποκλειστική, ενιαία διαχείριση των διαφημίσεων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας υπό την εποπτεία του Υπουργείο Επικρατείας, με την επιβολή ενός νέου φόρου 10% επί των διαφημίσεων, ο οποίος θα προστεθεί στον υπάρχοντα φόρο 20% συν τον ΦΠΑ, που αυξάνουν την τελική τιμή των προϊόντων, το οποίο πληρώνει ο καταναλωτής.