Κατοχυρώθηκε η πρώτη τηλεοπτική άδεια - Συνεχίζεται η διαδικασία για την επόμενη

Κατοχυρώθηκε η πρώτη τηλεοπτική άδεια εθνικής εμβέλειας και σύμφωνα με πληροφορίες τόσο οι υπόλοιποι επτά υποψήφιοι όσο και η πενταμελής επιτροπή συμφώνησαν να συνεχίσουν αμέσως για την επόμενη φάση χωρίς διάλειμμα.

Στόχος είναι η φάση αυτή να έχει ολοκληρωθεί μέχρι απόψε το βράδυ και αύριο Τετάρτη να φτάσει στο τέλος της η μαραθώνια διαδικασία η οποία έχει αρχίσει από τις 9 το πρωί της Τρίτης.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, καμία λεπτομέρεια δεν πρόκειται να ανακοινωθεί μέχρι την κατοχύρωση και της τέταρτης τηλεοπτικής άδειας. Έτσι, κανείς δεν γνωρίζει ποια εταιρεία κέρδισε την πρώτη άδεια αλλά ούτε και το ποσό που δόθηκε από τον κάθε υποψήφιο. Ο ιδιοκτήτης της πρώτης άδειας, θα παραμένει  απομονωμένος στο ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιό του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χαμένος του πρώτου γύρου θα έχει δικαίωμα να συνεχίσει για τον δεύτερο, μόνο αν προσφέρει τουλάχιστον το ποσό που προσέφερε στον πρώτο γύρο, ακόμη κι αν οι προσφορές στον δεύτερο σταματήσουν σε χαμηλότερα ποσά.

Όπως υπολογίζουν οι εκπρόσωποι των εταιρειών το μεγαλύτερο ποσό θα συγκεντρωθεί στην πρώτη άδεια, αναφέροντας ότι ενδέχεται να κυμανθεί από 20 μέχρι και 40 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι το πραγματικό κόστος για μια τηλεοπτική άδεια σε μια χώρα με τις οικονομικές συνθήκες της Ελλάδας, δεν ξεπερνά τα 4 με 5 εκατομμύρια ευρώ.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά, διαψεύδοντας ωστόσο τις «πληροφορίες» που κυκλοφορούν διάφοροι και τονίζουν ότι ουδείς έξω από τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας γνωρίζει το οτιδήποτε για την εξέλιξη της διαδικασίας μέχρι στιγμής.

Η διαδικασία δημοπράτησης κάθε άδειας

Το μειωμένο κύρος της διαδικασίας αναδεικνύεται καθώς η δημοπρασία θα είναι ηλεκτρονική μόνο κατ’ όνομα, αφού θα περιλαμβάνει και έγγραφες προσφορές.

Η δημοπράτηση της κάθε άδειας θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, η πενταμελής Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού αρχίζοντας από την τιμή εκκίνησης των 3 εκατ. ευρώ θα αυξάνει το τίμημα κατά 500.000 ευρώ. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα είτε να αποδεχθούν τη νέα τιμή είτε να παραμείνουν αδρανείς (αποσυρόμενοι από τη διεκδίκηση της συγκεκριμένης άδειας και διατηρώντας την ευχέρεια να διεκδικήσουν την επόμενη). Στη συνέχεια η επιτροπή θα αυξάνει το τίμημα κατά «βήματα» (και κατά την κρίση της με ανώτατο όριο τις 500.000 ευρώ) και η διαδικασία θα επαναληφθεί.

Μετά την αποχώρηση των υπολοίπων συμμετεχόντων, έχοντας απομείνει μόνο δύο, η δημοπράτηση της άδειας θα περάσει στη δεύτερη της φάση. Σε αυτήν, μόνο οι δύο εναπομείναντες υποψήφιοι, θα καταθέσουν την “τελική” τους προσφορά σε κλειστό φάκελο. Η Επιτροπή θα τους ανακοινώσει την σειρά των προσφορών βάσει του υψηλότερου τιμήματος – όχι το ποσό – και θα ζητήσει την τελική τους προσφορά, επίσης έγγραφη σε κλειστό φάκελο, με το υψηλότερο τίμημα μεταξύ αυτών των δύο να “κερδίζει” τελικώς την άδεια.

Τέλος από ένα απρόοπτο σημαδεύτηκε η διαδικασία της δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών καθώς λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι στον περιβάλλοντα χώρο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης μπήκε ένα ασθενοφόρο προκειμένου να πάρει ένα από τα μέλη της επιτροπής. Πρόκειται για το ίδιο μέλος το οποίο νωρίτερα είχε μεταβεί στο κτήριο της ΓΓΕΕ στις 8:10 το πρωί, αφού πρώτα προηγήθηκαν διαπραγματεύσεις με την ασφάλεια του κτηρίου προκειμένου το ασθενοφόρο να περάσει την είσοδο και να μπει το μέλος στο κτήριο με καροτσάκι.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών έφτασαν από το πρωί στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, έχοντας μάλιστα μαζί τους και αποσκευές με τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Θοδωρής Κυριακού (ΑΝΤ1)

Βαγγέλης Μαρινάκης (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ)

Πάνος Κυριακόπουλος (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ)

Δημήτρης Φουρλεμάδης (ALPHA)

Κώστας Κιμπουρόπουλος (ΣΚΑΙ)

Κάρολος Αλκαλάι (STAR)

Ιβάν Σαββίδης (DIMERA)

Βλαδίμηρος Καλογρίτσας (ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ)

Από τους πρώτους που έφθασαν στο κτήριο της ΓΓΕΕ στην Καλλιθέα ήταν οι εκπρόσωποι του τηλεοπτικού σταθμού ANT1, ενώ ακολούθησαν εκείνοι του STAR. Αυτοπροσώπως προσήλθε στα γραφεία της ΓΓΕΕ ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος διεκδικεί μία από τις τέσσερις δημοπρατούμενες άδειες, καθώς και ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης. Οι περισσότεροι εκπρόσωποι των οκτώ επιχειρηματικών σχημάτων που συμμετέχουν στη διαδικασία έφεραν μαζί τους αποσκευές, καθώς η διαδικασία αναμένεται να τραβήξει σε χρονική διάρκεια και η διανυκτέρευση στα γραφεία της ΓΓΕΕ θεωρείται δεδομένη.

Σύμφωνα με απόφαση του ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσου, oι εγγυητικές επιστολές των ΑΝΤ1, ΣΚΑΙ, STAR, ALPHA, DMI (συμφερόντων Σαββίδη), Τ.Π.Κ (συμφερόντων Καλογρίτσα), ITV (κυπριακών συμφερόντων) και ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ (συμφερόντων Μαρινάκη) «είναι αποδεκτές, καθόσον πληρούν όλες τις απαιτούμενες από τον νόμο και την προκήρυξη προϋποθέσεις».

Όπως είχε προκύψει από κλήρωση που έγινε την Δευτέρα, πρώτοι μετέβησαν στην ΓΓΕΕ οι εκπρόσωπος του ΑΝΤ1 και ακολούθως κατά σειρά οι αντιπροσωπείες των υπόλοιπων διεκδικητών, επικεφαλής των οποίων είναι κατά περίπτωση επικεφαλής επιχειρηματικών ομίλων ή διευθύνοντες σύμβουλοι νυν τηλεοπτικών σταθμών που διεκδικούν μία από τις μόλις τέσσερις άδειες.

Με την είσοδο τους στο κτήριο, οι αντιπροσωπείες μαθαίνουν σε ποιό δωμάτιο του κτηρίου θα “εγκλειστούν”, καθώς η σχετική κλήρωση έχει γίνει ερήμην τους, από στελέχη της ΓΓΕΕ.

adeies-tipou1

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας οι συμμετέχοντες θα παραμείνουν σε αυτούς τους συγκεκριμένους χώρους και δεν θα επιτρέπεται η έξοδός τους παρά μόνο με συνοδεία και αποκλειστικώς για την χρήση τουαλέτας ή για την προμήθεια φαγητού από τον μπουφέ, που με δαπάνη από το παράβολο που έχουν πληρώσει οι διεκδικητές των αδειών, έχει στηθεί στον χώρο για όλους τους εμπλεκόμενους στην δημοπρασία (Μέλη Επιτροπής, υπαλλήλους ΓΓΕΕ, αστυνομικούς κτλ).

adeies-kibouropoulos_1

adeies-fourlemadis

Με την είσοδο τους, τα μέλη των αντιπροσωπειών δεν πρέπει να έχουν επάνω τους ή παραδίδουν κινητά, tablet, lap top και όποια άλλη ηλεκτρονική συσκευή επικοινωνίας. Στο δωμάτιο κάθε υποψηφίου θα βρίσκεται μόνο ο υπολογιστής για πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα της δημοπρασίας και τα έντυπα για τις προσφορές και τις ενστάσεις. Οι πρώτοι που μπήκαν στο κτήριο, λίγα λεπτά μετά τις 6 το πρωί ήταν το φορτηγό του catering και οι σερβιτόροι.

Σκηνικό …τηλεπαιχνιδιού στήνει η Κυβέρνηση

Η Κυβέρνηση πάντως έχει στήσει …σκηνικό τηλεπαιχνιδιού στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η οποία έχει μετατραπεί σε φρούριο γεμάτο κάμερες παρακολούθησης εντός και εκτός του χώρου. Το απόγευμα της Δευτέρας το κτήριο παραδόθηκε στην Ελληνική Αστυνομία.

Έγινε έλεγχος με σκύλους για εκρηκτικά στον χώρο και ακολούθως η Γραμματεία «σφραγίστηκε». Εντός του κτηρίου θα βρίσκονται 120 αστυνομικοί το 24ώρο, 30 ανά βάρδια, ενώ περιμετρικά της Γραμματείας θα βρίσκονται άλλοι 150 αστυνομικοί το 24ώρο από διάφορες υπηρεσίες.

adeies-tipou-6

adeies-tipou-9

adeies-tipou-4

Παράλληλα, με αυτές για το ηλεκτρονικό σύστημα που δεν φέρει διεθνή πιστοποίηση, μαίνονται και οι αντιδράσεις για τους όρους διεξαγωγής της δημοπρασίας, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να μείνουν κλειδωμένοι στο κτήριο για 50 ώρες ή περισσότερες και κάθε υποψήφιος να απομονωθεί από τους άλλους. Σφοδρές είναι οι επικρίσεις για τα 120 ράντσα του στρατού που διατίθενται για ξεκούραση, την ύπαρξη αστυνομικών σε ρόλο κλητήρων για την μεταφορά εγγράφων, αλλά και την πλήρη καταγραφή κάθε κίνησης επί 24ώρου βάσεως από κάμερες.

Γεροβασίλη: «Ο διαγωνισμός αποκαθιστά τη νομιμότητα»

«Ο διαγωνισμός αποκαθιστά τη νομιμότητα», ανέφερε νωρίς σήμερα το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό “Βήμα FM” η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ερωτηθείσα για τη δημοπρασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε επίσης, ότι υπάρχει πολιτικό ζήτημα με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνοντας με νόημα ότι «υπάρχει πολιτικό ζήτημα: καλώ τη ΝΔ να αλλάξει τη στάση της» και κάλεσε τη ΝΔ να αναγνωρίσει το διαγωνισμό, σημειώνοντας, ότι ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ υπέπεσε σε αντιφάσεις με όσα δήλωσε. «Είναι διαβλητή η θέση της ΝΔ για το μέλλον των αδειών» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «αν η ΝΔ ακυρώσει το διαγωνισμό σε αυτούς που έχουν πληρώσει για άδειες, θα δώσει λεφτά πίσω; Να το πει στον ελληνικό λαό».

Ερωτηθείσα για το μέλλον των ήδη λειτουργούντων τηλεοπτικών σταθμών που δεν θα αναδειχθούν από τη διαγωνιστική διαδικασία, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε, ότι σε 90 ημέρες μετά το διαγωνισμό η Digea θα διακόψει το ψηφιακό σήμα των μη αδειοδοτημένων και ξκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες πανελλαδικές άδειες. «Αν προσθέταμε άδειες μετά το διαγωνισμό θα ήταν άδικο για όσους πλειοδότησαν σε αυτόν»,υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ αναφερόμενος στη διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες σημείωσε ότι γίνεται σε σαθρό έδαφος γιατί δεν έχει εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που καταργεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για έντονη οσμή απόπειρας χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης και πρόσθεσε πως «η ΝΔ δεν θα πάρει τις άδειες πίσω, αλλά θα ανοίξει τον ανταγωνισμό για να υπάρχουν οι ίδιοι κανόνες της ελεύθερης αγοράς». Παράλληλα αναγνώρισε πως «υπήρχαν προβλήματα στο υφιστάμενο καθεστώς της τηλεοπτικής αγοράς» αλλά όπως σημείωσε «η θεραπεία που επιβάλλεται είναι πολύ χειρότερη».