Ο Κοινωνικός Άτλαντας της Αθήνας στο διαδίκτυο

Ένας Άτλαντας που δεν χαρτογραφεί την τοπική γεωγραφία της πόλης, αλλά τον κοινωνικό της ιστό είναι πλέον πραγματικότητα για την Αθήνα με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση. Μέσω της ιστοσελίδας http://www.athenssocialatlas.gr, οι πολίτες μπορούν να περιηγηθούν στον Κοινωνικό Άτλαντα της Αθήνας, ο οποίος στοχεύει στην ανάδειξη σημαντικών δομών και διαδικασιών που συνιστούν τον κοινωνικό ιστό της πόλης και ορισμένων από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους αυτές συνυφαίνονται με την καθημερινή και την ευρύτερη λειτουργία της, καθώς και με το κτισμένο περιβάλλον της.

Η πλειονότητα των λημμάτων που περιλαμβάνει ο άτλαντας προέρχεται από πρόσφατες και παλαιότερες ερευνητικές δουλειές για την Αθήνα, οι οποίες έχουν παραγάγει δεδομένα και ερμηνείες που συχνά δεν είναι ευρέως γνωστά.

Τα λήμματα του άτλαντα είναι ασύμμετρα τόσο όσον αφορά το μέγεθος και το συνοδευτικό υλικό τους, όσο και την κλίμακα της πόλης στην οποία αναφέρονται. Ορισμένα αναφέρονται σε ζητήματα που καλύπτουν το σύνολο της μητροπολιτικής περιοχής (όπως η γεωγραφική κατανομή των κατοίκων της πόλης σύμφωνα με το εισόδημά τους). Άλλα αφορούν, αντίθετα, μία μόνο συνοικία (την Κυψέλη, για παράδειγμα ) ή ακόμη και μόνο τα όρια ενός δρόμου (Ιπποκράτους). Συνδετικός ιστός μεταξύ των λημμάτων είναι οι θεματικές ομάδες στις οποίες αυτά κατατάσσονται. Με την έννοια αυτή, ο άτλαντας προσιδιάζει πολύ περισσότερο σε ένα βιβλίο αναφοράς, σε ένα ευρύ θεματικό λεξικό για την Αθήνα και λιγότερο σε έναν κλασικό συλλογικό τόμο του οποίου τα επιμέρους κεφάλαια συνδέονται στενά ακολουθώντας μια ενιαία κεντρική ιδέα. Επίσης, οι ερμηνείες που περιλαμβάνονται στην ανάπτυξη κάθε λήμματος δεν διέπονται κατ΄ανάγκη από μια ενιαία αντίληψη. Απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους, οι οποίοι/-ες κλήθηκαν να τις εκφράσουν τεκμηριωμένα μεν, αλλά ελεύθερα.

Το Ίδρυμα Ωνάση αποτελεί χορηγό του έργου, στο πλαίσιο της φιλοσοφίας του για την «απελευθέρωση των δυνάμεων της κοινωνίας», που στη συγκεκριμένη περίπτωση εκπληρώνεται με την ανάδειξη θεμάτων, ιδιαιτεροτήτων αλλά και ευκαιριών για την πόλη και τους πολίτες της Αθήνας, μέσα από τη συγκεκριμένη χαρτογράφηση του κοινωνικού ιστού της. Με τη στήριξη του Ιδρύματος, από τον Οκτώβριο του 2014, έγινε εφικτό να καλυφθούν οι δαπάνες για την επιμέλεια του υλικού, τη σελιδοποίηση, τη δημιουργία του ιστοτόπου και τη μετάφραση της αγγλικής έκδοσης.

Ο Κοινωνικός Άτλαντας της Αθήνας είναι διαθέσιμος εδώ: http://www.athenssocialatlas.gr/