Πανελλαδικές: Την Πέμπτη ανακοινώνονται τα σταστικά, την Παρασκευή οι βαθμοί

Τα στατιστικά στοιχεία των Πανελλαδικών εξετάσεων θα ανακοινώσει σε συνέντευξη Τύπου το Υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη 16 Ιουνίου, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά τόσο νωρίς.

Μια ημέρα μετά, την Παρασκευή, θα αναρτηθούν σε όλα τα λύκεια της χώρας οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων.

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος που έστειλε το Υπουργείο Παιδείας στα Λύκεια, θα παραλάβουν τις καταστάσεις με τις βαθμολογίες το πρωί της Παρασκευής, ώστε οι βαθμοί να αναρτηθούν μέχρι το μεσημέρι της ίδιας ημέρας σε όλα τα σχολεία καθώς και στον ειδικό ιστότοπο του Υπουργείου.

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι πιθανόν να σημειωθούν καθυστερήσεις σε ορεινές ή νησιωτικές περιοχές.

Αναφορικά με τις βάσεις εισαγωγής στις σχολές, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα παρουσιάσουν πτώση στα Παιδαγωγικά και στις Οικονομικές σχολές αλλά αντίθετα θα ανέβουν στις Θεωρητικές σχολές καθώς τα κατανοητά θέματα θα οδηγήσουν σε συσσώρευση κυρίως μεσαίων βαθμολογίων αλλά και αριστούχων.

Πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα αναφέρουν ότι στα Μαθηματικά το 85% των υποψηφίων πέφτει κάτω από τη βάση. Όσο για τα υπόλοιπα μαθήματα οι περισσότεροι υποψήφιοι συγκετρώνουν βαθμολογία έως το 14 λόγω των κατανοητών θεμάτων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι βαθμολογίες σε Φυσική και Χημεία είναι καλές ενώ στα Αρχαία Ελληνικά και τη Νεοελληνική Γλώσσα θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Όσο για τις Πολυτεχνικές σχολές η τάση αναμένεται να παρουσιάσει πτώση λόγω των Μαθηματικών ενώ για τις Ιατρικές σχολές σημαντικό ρόλο θα παίξει η Βιολογία που δεν έκρυβε παγίδες.

Αναφορικά με τα παραϊατρικά επαγγέλματα θα παρουσιαστεί άνοδος στις βάσεις λόγω του μεγάλου αριθμού των υποψηφίων από τις επιστήμες υγείας, οι οποίοι δεν έχουν εναλλακτική λύση και έχουν καλές βαθμολογίες.

Πτώση αναμένεται να παρουσιαστεί και στις βάσεις των Οικονομικών Σχολών, καθώς δεν απευθύνονται με το νέο σύστημα στους υποψηφίους από τη Θεωρητική Κατεύθυνση.