Σκληρή απάντηση της Ελλάδας στις καταγγελίες της Τουρκίας περί μη σεβασμού των μειονοτήτων

Με μια αιχμηρή γραπτή δήλωση ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Στράτος Ευθυμίου απάντησε στις καταγγελίες της Τουρκίας ότι η Ελλάδα παραβιάζει τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Όπως αναφέρεται στη δήλωση η μειονότητα της Θράκης, όπως ορίζεται στη Συνθήκη της Λωζάννης, απολαμβάνει ίσα δικαιώματα με όλους τους έλληνες πολίτες με βάση την ισονομία και την ισοπολιτεία που εγγυάται το ελληνικό Σύνταγμα.

«Παρά το γεγονός ότι της είναι ιδιαιτέρως δύσκολο, η Τουρκία οφείλει να κατανοήσει ότι οι Συνθήκες πρέπει να γίνονται σεβαστές. Δυστυχώς, όμως, η ιστορική εμπειρία και η αδυσώπητη πραγματικότητα των αριθμών δείχνει ότι αυτό δεν ήταν εύκολο στο παρελθόν», αναφέρει ο κ. Ευθυμίου, καλώντας την Άγκυρα να «προσπαθήσει για το μέλλον».

Από την πλευρά του, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξαπέλυσε κατηγορίες κατά της Αθήνας ότι δεν σέβεται τα μειονοτικά δικαιώματα του μουσουλμανικού πληθυσμού, αρνείται να αναγνωρίσει τους τοπικά εκλεγμένους μουφτήδες όπως και να ιδρύσει μειονοτικά σχολεία σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το τουρκικό ΥΠΕΞ «Το σημερινό στάτους της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, που θέλουν να επωφεληθούν από τα μειονοτικά δικαιώματα στην Ελλάδα και να αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι πολίτες, είναι πολύ μακριά από την αισιόδοξη σκοπιά που αντανακλάται σε δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων».