Για αιφνιδιαστική απόφαση κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι της Ηλεκτρονικής Αθηνών που υποστηρίζουν ότι πληροφορήθηκαν για το κλείσιμο των καταστημάτων της αλυσίδας από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ζητούν περαιτέρω εξηγήσεις. Μάλιστα, στο υποκατάστημα της Ηλεκτρονικής στο Περιστέρι είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί της δεκάδες εργαζόμενοι της εταιρείας που χθες κήρυξε και επισήμως πτώχευση.
Ωστόσο, η συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της «Ηλεκτρονικής Αθηνών» με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας κ. Νεφελούδη αποδείχθηκε άκαρπη. Επιπλέον, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Νεφελούδη, οι εργαζόμενοι μετέβησαν στο ΕΒΕΑ όπου θα έδινε συνέντευξη Τύπου η διοίκηση της «Ηλεκτρονικής» η οποία, όμως, διακόπηκε λόγω της έντασης που προκλήθηκε.
Εργαζόμενοι εισέβαλαν διακόπτοντας τη συνέντευξη, διαμαρτυρόμενοι για την αιφνιδιαστική ανακοίνωση πτώχευσης της εταιρείας, η οποία εγκρίθηκε χθες από το Πρωτοδικείο Αθηνών. Παράλληλα, κατηγορούν την διοίκηση της εταιρείας ότι δεν προσήλθε στην προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας και απαιτούν απαντήσεις από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Ιωάννη Στρούτση σχετικά με την καταβολή των αποζημιώσεών τους.
Οι 450 εργαζόμενοι της Ηλεκτρονικής Αθηνών ζητούν τις αποζημιώσεις τους, προκειμένου να στηριχθούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους στην προσπάθεια τους να βρουν νέα δουλειά. Οι εργαζόμενοι της εταιρείας μίλησαν σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΙ και τοποθετήθηκαν εκφράζοντας τους φόβους τους για την επόμενη ημέρα.
«Υπάρχουν οικογένειες πίσω από εμάς και αγωνιούμε για την επόμενη ημέρα. Η κυβέρνηση κινητοποιείται για τον δημόσιο τομέα αλλά όχι για τον ιδιωτικό. Μοιάζει σαν να υπάρχουν πολλών ταχυτήτων εργαζόμενοι. Θέλουμε τη στήριξη της κυβέρνησης», ανέφερε εκπρόσωπος τους μιλώντας στην κάμερα.
Η «Ηλεκτρονική» γνωστοποίησε ότι βρίσκεται πλέον σε κατάσταση πτώχευσης με ανακοίνωσή της όπου ουσιαστικά επισημαίνει ότι πέραν της συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης, τα capital controls το περασμένο καλοκαίρι ήταν η εξέλιξη εκείνη που οδήγησε τελικώς στην απόφαση να καταθέσει την αίτηση πτώχευσης στις 9 Μαρτίου 2016, όπως προκύπτει από την απόφαση του δικαστηρίου που είδε το φως της δημοσιότητας.
Σύμφωνα με τη διοίκηση, «τον Απρίλιο του 2015 είχε καταρτιστεί, σε συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζες και τους προμηθευτές, ένα επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας. Όσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν στην πράξη οποιοδήποτε σχεδιασμό», τονίζεται στην ανακοίνωση, η οποία κάνει λόγο για δημιουργία ασφυκτικού προβλήματος ρευστότητας, απώλεια μεριδίων αγοράς και αύξηση των ζημιών.
Η αλυσίδα κατέληξε να μην μπορεί να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της και σταδιακά τους τελευταίους μήνες οι πιστώτριες τράπεζες και οι προμηθευτές να προχωρούν σε καταγγελίες των συμβάσεων πίστωσης και να ζητούν την κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών.
Σε δήλωσή τους η Συντονίστρια Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων του κόμματος Χρήστος Σταϊκούρας τονίζουν ότι «η κυβέρνηση έχει χάσει “τα αυγά και τα πασχάλια”».
Οι δύο βουλευτές κάνουν λόγο για «λουκέτα, απολύσεις και ασφυξία παντού», ενώ την ίδια ώρα, όπως επισημαίνουν, «ο κ. Μάρδας δηλώνει ότι “δεν υπάρχει πρόβλημα με τα capital controls στην οικονομία” και ότι “φέτος είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα για τις επιχειρήσεις σε σχέση με πέρυσι”» και διερωτώνται αν «μπορεί να δοκιμάσει να τα πει αυτά στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, στους εργαζόμενους και στους ανέργους;».
Με αφορμή το “λουκέτο” στην “Ηλεκτρονική”, το Ποτάμι εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι “η αντιαναπτυξιακή πολιτική, η εχθρότητα στην ιδιωτική πρωτοβουλία και τα capital controls οδηγούν καθημερινά σε νέα, μικρά και μεγάλα, λουκέτα. Τώρα ούτε συγκεντρώσεις, ούτε συναυλίες θα οργανώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι φωνές των απολυμένων δε θα φθάσουν καν στα υπουργικά γραφεία. Ο μακάριος ύπνος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα συνεχιστεί”.