Η μόδα συναντά τον κόσμο των παραμυθιών

Ο κόσμος της μόδας είναι μια φαντασίωση, η αφήγηση ενός παραμυθιού και αυτό αναδεικνύει η έκθεση «Μόδα των Παραμυθιών» που φιλοξενεί αυτές τις μέρες στη Νέα Υόρκη το Museum at Fashion Institute of Technology.

Η έφορος Κόλιν Χιλ έχει τοποθετήσει πάνω από 80 αντικείμενα σε φαντασιακά σκηνικά που ετοίμασε η αρχιτέκτων Κίμπερλι Άκερτ (των Ackert Architects). Ενδύματα και αξεσουάρ, από τον 18ο αιώνα ως τις μέρες μας. Ιδιαίτερη έμφαση στη μόδα του 21ου αιώνα, από σχεδιαστές όπως οι Thom Browne, Dolce and Gabbana, Tom Ford, Giles, Μαίρη Κατράντζου (την ξέρουν ως Mary Katrantzou),  Marchesa, Alexander McQueen, Rick Owens, Prada, Rodarte, Walter Van Beirendonck. Κι άλλοι.

Η εισαγωγή στον εκθεσιακό χώρο παρουσιάζει έργα εικονογράφων που διαμόρφωσαν το πώς οπτικοποιούμε τον κόσμο των παραμυθιών: Κυρίως, του 20ου αιώνα, διάσημα ονόματα, όπως ο Edmund Dulac, o Arthur Rackham και ο A.H. Watson. Αλλά και πολλές, μεγάλου μεγέθους, φωτογραφίες της Kirsty Mitchell, από τη βραβευμένη σειρά της, Wonderland.

Ο κύριος χώρος της έκθεσης, δομημένος σε τέσσερις αρχετυπικούς σκηνοθετημένους κόσμους, «εικονογραφεί» 15 κλασικά παραμύθια.

Στην αρχή θα διασχίσουμε το Δάσος, τα μάτια θα ταξιδέψουν σε μια πολύ της μόδας στα τέλη του 18ου αιώνα μάλλινη κόκκινη κάπα (και θ’ αναζητήσουμε εκεί την Κοκκινοσκουφίτσα) και λίγο πιο κάτω θα σκοντάψουμε στην παραλλαγή που δημιούργησαν το φθινόπωρο του 2014 οι Comme des Garcons. Το παραμύθι των αδελφών Γκριμ «Ραπουνζέλ» ζωντανεύει και από την εντυπωσιακή δημιουργία του  Alexander McQueen, το φθινόπωρο του 2007.Στη συνέχεια, θ’ ανηφορίσουμε στο Κάστρο. Εδώ, η Σταχτοπούτα δείχνεται μέσα στα κουρέλια της, από το συνολάκι που ετοίμασε το 1971 ο Giorgio di Sant’Angelo για την κολεξιόν του «The Summer of Jane and Cinderella».