Διαφθορά με αριθμό 69 για την Ελλάδα

 Ανάμεσα σε 175 Χώρες, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 69η θέση στην ετήσια έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για τον υπολογισμό της διαφθοράς, ξεκινώντας από την πιο διεφθαρμένη και καταλήγοντας στην πιο ευνομούμενη.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι η Ελλάδα το 2014 είχε βαθμολογηθεί με 43 στα 100, παρουσιάζοντας βελτίωση τριών μονάδων αναφορικά με πέρυσι που είχε 40/100.

Ιταλία, Ρουμανία και Βουλγαρία διεκδικούν την τελευταία θέση μεταξύ των Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δυτικής Ευρώπης. Το Σουδάν, η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία «υπερέχουν», κατακτώντας τις πρώτες σειρές στις θέσεις της διαφθοράς. Στον αντίποδα, Δανία,  Νέα Ζηλανδία και  Φινλανδία κρατάνε τη διαφθορά στις χαμηλότερες θέσεις.

Η επιδείνωση της διαφθοράς στην Κίνα και στην Τουρκία, προκαλεί επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Την 100η θέση κατέχει η Κίνα σε σύνολο 178 χωρών υποχωρώντας 20 θέσεις σε σχέση με το 2013. Παράλληλα, η Τουρκία είναι στην 64η θέση υποχωρώντας 11 θέσεις σε σχέση με πέρυσι.

Λόγω της παρανομίας και της συγκάλυψης, ο υπολογισμός της διαφθοράς αποτελεί δύσκολο έργο και έχει σχετική ακρίβεια. Για τον λόγο αυτό,  η Διεθνής Διαφάνεια χρησιμοποιεί τα δεδομένα εμπειρογνωμόνων οργανισμών: όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης και το γερμανικό Ίδρυμα Bertelsmann ώστε να καθοριστεί πιο έγκυρα ο δείκτης της.