Οργανωμένη υγειονομικά η Ελλάδα, τονίζει ο Πάνος Ευσταθίου

Την άσκηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με πιθανή εικονική μαζική απώλεια ενός μεγάλου αριθμού τραυματιών, προτείνει μετά το χτύπημα στο Παρίσι, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Κρίσεων στον τομέα της Υγείας, Πάνος Ευσταθίου σε συνέντευξη του στην εκπομπή 104,9 MΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ της Τάνιας Μαντουβάλου.

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην διοικητής του ΕΚΕΠΥ θεωρεί καλή την αντίδραση του Γαλλικού υγειονομικού συστήματος, ενώ για την Ελλάδα αναφέρει χαρακτηριστικά:« Θα έλεγα ότι το κράτος μας δεν υπέχει στην οργάνωση. Είναι οργανωμένο».

Ο κύριος Ευσταθίου εξαγγέλλει την πραγματοποίηση επιστημονικής ημερίδας μέσα στον Ιανουάριο, στην οποία η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Κρίσεων στον τομέα της υγείας , θα αναλύσει με πάρα πολλούς φορείς της ευρύτερης κοινωνίας, τα υγειονομικά δεδομένα που συλλέγει αυτό τον καιρό, μετά την τρομοκρατική ενέργεια στο Παρίσι.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Ερ: Έλληνας γιατρός, εξειδικευμένος σε θέματα διαχείρισης κρίσεων στον χώρο της Υγείας, πήγε τη Δευτέρα στο Παρίσι με πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Κρίσεων στον τομέα της Υγείας. Η πρωτοβουλία ανακοινώθηκε την περασμένη Κυριακή από τον πρόεδρο της Εταιρείας, τέως διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Πάνο Ευσταθίου, κατά το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Εταιρείας. Στο συνέδριο μεταξύ πολλών κρίσιμων θεμάτων για το υγειονομικό σύστημα, έγινε ιδιαίτερα λόγος για το μακελειό που έριξε στο σκοτάδι την πόλη του φωτός, τη «Μαύρη Παρασκευή»’ που μας πέρασε. Κύριε Ευσταθίου, θα ήθελα καταρχήν να μου πείτε ποια ακριβώς είναι η αποστολή του γιατρού που μετέβη τη Δευτέρα στο Παρίσι .
Απ: Ο γιατρός είναι γενικός χειρουργός με ειδικότητα στην διαλογή πολυτραυματιών, κατά τη διάρκεια μαζικών απωλειών. Ήταν ατυχές αλλά συγχρόνως και με μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον, να υπάρξει αυτή η ασύμμετρη απειλή, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου Διαχείρισης Κρίσεων στον τομέα της Υγείας. Η εταιρεία μας κατέγραψε από την αρχή στο πρώτο 48ωρο όλες τις αντιδράσεις του υγειονομικού τομέα της Γαλλίας και κυρίως της πόλης των Παρισίων. Μέσα στα πλαίσια αυτά, αποφασίστηκε σε επαφή με τις γαλλικές αρχές, να μεταβεί ένας γιατρός στο Παρίσι, έτσι ώστε να πάρουμε καλύτερες πληροφορίες, τη βδομάδα που μας πέρασε, κυρίως στο πως αντιμετωπίστηκαν οι τραυματίες, οι μαζικές απώλειες και γενικότερα πώς κινητοποιήθηκε ο τομέας υγείας. Η αποστολή του γιατρού είναι να δει συνολικά και να συλλέξει πληροφορίες πως χειρίστηκε η τοπική υγειονομική υπηρεσία τα περιστατικά αυτά, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε πως υπάρχουν απώλειες, σε επτά διαφορετικά σημεία. Θα μελετήσουμε το γεγονός αυτό όπως έχουμε μελετήσει και όλα τα άλλα, θα δούμε ποια είναι τα αρνητικά στοιχεία ποια είναι τα θετικά.

Ερ: Υπάρχουν θετικά σημεία σε κάτι τέτοιο;

Απ: Βεβαίως υπάρχουν. Η θετική αντιμετώπιση, η ελαχιστοποίηση των απωλειών, είναι το πρώτο στοιχείο. Δηλαδή να μην έχουμε περαιτέρω απώλειες από τις απώλειες, οι οποίες υπήρξαν από τους τραυματισμούς της ασύμμετρης απειλής. Θετικό στοιχείο είναι η διαλογή των ασθενών, η οποία θα πρέπει να γίνει στο χώρο η στην περιοχή των τμημάτων επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων. Και βέβαια η ετοιμότητα να αντιμετωπιστούν τραύματα πολεμικού χαρακτήρα, μέσα στα πλαίσια μίας τέτοιας μαζικής απώλειας. Εδώ μιλάμε για πολεμική ενέργεια. Ασύμμετρη απειλή κάτω από συνθήκες πολεμικής ενέργειας. Εκρήξεις, πυροβολισμοί και όλοι αυτοί οι τραυματισμοί, που έχουν άμεση σχέση με το τραύμα που θέλει ιδιαιτερότητα στην χειρουργική του αντιμετώπιση.

Ερ: To γεγονός ότι ήταν πολλαπλό το χτύπημα και όχι μόνο σε έναν στόχο, σημαίνει καθυστέρηση στην αντιμετώπιση, είναι αυτονόητο φαντάζομαι.
Απ: Σημαίνει πολυπλοκότητα. Έχετε υπόψη σας η τρομοκρατική ενέργεια είναι μία. Πηγαίνει ένας και εκρήγνυται. Ο ίδιος σκοτώνεται και σκοτώνει και κάποιους άλλους. 50, 40, 30, 10. Εδώ δεν ήταν έτσι. Εδώ επελέγησαν επτά στόχοι. Επελέγη πολλαπλότητα, πολλαπλών ασύμμετρων απειλών. Αυτό είναι πλέον η νέα μορφή απειλής η οποία έχουμε. Την έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Και βέβαια χρειάζεται σε αυτή την περίπτωση ειδικός σχεδιασμός στο πως θα διαμοιραστούν οι υγειονομικές δυνάμεις, στο πως θα ενεργοποιηθούν τα νοσοκομεία και μάλιστα στα πλαίσια αυτά ασκήσεις τέτοιου χαρακτήρα από δω και πέρα θα πρέπει να γίνονται, ώστε να υπάρχει το βέλτιστο της αντιμετώπισης, πάντοτε υγειονομικά μιλώ .

Ερ: Πως κρίνετε την αντίδραση του γαλλικού υγειονομικού συστήματος;
Απ: Αν και δεν έχουμε την ίδια αντίδραση σαν ελληνικό σύστημα, το σύστημα μας εμάς βασίζεται σε άλλες αρχές προσπέλασης και το γαλλικό σε τελείως διαφορετικές, θα έλεγα ότι ήταν καλή. Εμείς έχουμε αμερικανικού τύπου αντιδράσεις το scoop and run, δηλαδή γρήγορα να το πάρουμε το περιστατικό. Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι οι διακομιδές των πολυτραυματιών στα τέσσερα, πέντε σημεία που είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες, έγιναν με μία θεώρηση αντιμετώπισης στην περιοχή που γίνεται το ατύχημα και μεταφορά, εν αντιθέσει από μας που έχουμε διαφορετική προσέγγιση, να τους πάρουμε και να τους πάμε πολύ γρήγορα στο νοσοκομείο. Θα έλεγα σε πρώτη φάση, οι πρώτες πληροφορίες που έχουμε και έχουμε συλλέξει και μέσα από τα νοσοκομεία και μέσα από τους αριθμούς, πως έχουν κατανεμηθεί τα περιστατικά, ήταν καλή. Και βέβαια ήταν και σωστή η αντίδραση γενικότερα της πολιτείας με την έννοια να υπάρξει μετακίνηση ελεύθερη, να μην υπάρχει πρόβλημα. Φανταστείτε ένα δικό μας ατύχημα μαζικό στην Αθήνα, πόσοι περίεργοι μαζεύονται γύρω, γύρω, άλλοι τραβάνε φωτογραφίες με τα κινητά τους, άλλοι φωνάζουν, άλλοι συνεχίζουν πάνω στο ατύχημα να δημιουργούν πρόβλημα. Και πόση δυσκολία υπάρχει στα ασθενοφόρα μας να φτάσουν, σε περίπτωση που έχουμε πέντε, τέσσερα, δέκα σήματα.

Ερ: Στην Ελλάδα τι βαθμός ετοιμότητας υπάρχει για τέτοιου είδους περιστατικά. Έχετε διατελέσει διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας και γνωρίζετε το σύστημα εκ των έσω. Βέβαια ποιος μπορεί να είναι οχυρωμένος σε κάτι τέτοιο αναρωτιέμαι.
Απ: Στις δύο μεγάλες η τρεις τέσσερις μεγάλες αστικές μας περιοχές, τα συστήματα εφημεριών λειτουργούν διαφορετικά από την επαρχία. Η επαρχία έχει ένα νοσοκομείο, οπότε θα ενεργοποιηθεί ο τομέας. Ο συνδυασμός της ενεργοποίησης των νοσοκομείων, αν πούμε στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τις δύο αστικές πόλεις είναι πραγματικά καλός, δηλαδή με την έννοια της εφημερίας καλύπτονται τα νοσοκομεία. Τώρα η έννοια των ΤΕΠ είναι μία ιστορία η οποία έχει ξεκινήσει, έχουν γίνει προτάσεις να υπάρξουν μεμονωμένα ΤΕΠ δηλαδή Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, πιο οργανωμένα με την έννοια της αντιμετώπισης μαζικών απωλειών. Μία μαζική απώλεια μπορεί να είναι ένα ατύχημα τροχαίο, μία σεισμική δόνηση, μία πυρκαγιά. Οι απώλειες από ασύμμετρες απειλές έχουν το χαρακτηριστικό του πολεμικού τραύματος, με την έννοια του τραυματία. Θα έλεγα ότι το κράτος μας δεν υπέχει στην οργάνωση. Είναι οργανωμένο. Ίσως θα συμβούλευα μετά από τέτοια γεγονότα εναντίον ελαφρών στόχων τα soft targets, όπως αναφέρονται, θα πρότεινα να γινόταν μια άσκηση στις δύο μεγάλες πόλεις με πιθανή και εικονική τέτοια μαζική απώλεια, ενός αριθμού της τάξεως των πενήντα η εκατό τραυματιών, νούμερο μεγάλο.

Ερ: Αν δεν κάνω λάθος έχουν ξεκινήσει στις αρχές της εβδομάδας επιχειρησιακά σχέδια υγειονομικής ετοιμότητα του ΕΣΥ για έκτακτα περιστατικά.
Απ: Τα επιχειρησιακά σχέδια υγειονομικής ετοιμότητας, τα οποία υπάρχουν για έκτακτες καταστάσεις όπως ο Περσέας, ο Σώστρατος για τους σεισμούς, όπως για την πανδημία της γρίπης, υπήρξαν υπάρχουν και θα υπάρχουν, με την έννοια των ασκήσεων στα νοσοκομεία, πως θα αντιμετωπίσει έκτακτα περιστατικά το νοσοκομείο σαν μονάδα. Δεν ομιλώ για το νοσοκομείο πως θα ενεργοποιηθεί. Αυτές οι ασκήσεις είναι υποχρεωτικές και πολύ σωστά κάνανε και αρχίσαν. Εδώ μιλάμε για ασύμμετρη απειλή, αν συμβεί κάτι παρόμοιο στην Ελλάδα όπως στην Γαλλία. Μιλάμε για ασύμμετρη απειλή επτά στόχων που θα χρειαστεί να λειτουργήσουν διαλειτουργικά πολλές υγειονομικές υπηρεσίες μαζί.

Ερ: Τις πληροφορίες που θα συλλέξει ο συνάδελφος σας πως θα τις διαχειριστείτε ως Εταιρεία Διαχείρισης Κρίσεων στον τομέα της Υγείας;
Απ: Θα τις παρουσιάσουμε σε επιστημονική ημερίδα, στην οποία η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Κρίσεων θα αναλύσει και θα σχολιάσει με πάρα πολλούς φορείς, της ευρύτερης κοινωνίας, τη διαλειτουργικότητα. Υπολογίζουμε να κάνουμε την ημερίδα τον Ιανουάριο, για να έχει ολοκληρωθεί το γεγονός στο σύνολο του.

*η συνέντευξη ηχογραφήθηκε για την εκπομπή «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου

Πηγή: ΑΜΠΕ