Αναζητώντας «σωσίβιο» στην Κοινοβουλευτική

Την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ζητούν δεκατέσσερις βουλευτές και δύο ευρωβουλευτές της ΝΔ, με επιστολή τους προς τους τέσσερις υποψήφιους προέδρους και τον γραμματέα της ΚΟ του κόμματος Γιάννη Πλακιωτάκη.

«Είναι υποχρέωση μας ως βουλευτές της ΝΔ να συζητήσουμε και να διασφαλίσουμε εμείς την ομαλή ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας», αναφέρουν στο κείμενο της επιστολής.που υπογράφουν οι:

Λευτέρης Αυγενάκης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Αθανάσιος Δαβάκης, Θεόδωρος Φορτσάκης, Μαρία Αντωνίου, Χρήστος Μπουκώρος, Κωνσταντίνος Βλάσσης, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, Στέργιος Γιαννάκης, Γιώργος Γεωργαντάς,Ελίζα Βόζενμπεργκ, Βασίλης Γιόγιακας, Μαρία Σπυράκη, Γιώργος Κασαπίδης και Χρήστος Κέλλας.

Νωρίτερα, ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης σε επιστολή του με τους ίδιους αποδέκτες σημείωσε ότι «μετά τα όσα δυσάρεστα και προσβλητικά για την ιστορία και τις αρχές της παράταξής μας συνέβησαν σήμερα, και την προφανή αδυναμία της ΚΕΦΕ να ανταπεξέλθει στην αποστολή της διασφαλίζοντας την ομαλότητα αλλά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ζητώ την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δεδομένου ότι είναι υποχρέωση μας, ως βουλευτές της ΝΔ, να συζητήσουμε και να διασφαλίσουμε εμείς την ομαλή ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας».

Είχε προηγηθεί το ίδιο αίτημα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ότι η ΝΔ σήμερα, από λάθος χειρισμούς, αντί να προσεγγίσει την κοινωνία βρέθηκε απέναντί της.

«Το διακύβευμα δεν είναι μόνον η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας αλλά η επιβίωσή της. Ζητώ από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να συγκαλέσει άμεσα την Κοινοβουλευτική Ομάδα με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων προέδρων για διαβούλευση ως προς τα ενδεδειγμένα επόμενα βήματα. Στις δύσκολές στιγμές που διανύουμε είναι σημαντικό να ακούσουμε τις απόψεις των βουλευτών για το πως θα αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης προσθέτει πως ένα είναι σίγουρο, ότι η διαδικασία εκλογής προέδρου βρίσκεται σε εξέλιξη και πρέπει να ολοκληρωθεί σύμφωνα με το Καταστατικό, ακόμα κι αν αυτό απαιτεί τη χρονική της παράταση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής διεξαγωγή της ψηφοφορίας και το αδιάβλητο του εκλογικού αποτελέσματος.

«Το οφείλουμε στα μέλη και τους φίλους του Κόμματος που μαζικά προσήλθαν στις κάλπες σήμερα για να βιώσουν αυτήν την τεράστια απογοήτευση. Τους ευχαριστώ από καρδιάς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μου για μαζική συμμετοχή», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγές της Λεωφόρου Συγγρού, που επικαλείται το news247 σε ρεπορτάζ που υπογράφει ο Θ. Λαπαναΐτης, πάντως επισημαίνουν ότι αν επιλεγεί και πάλι η διαδικασία εκλογής από τη βάση δεν μπορούν να διεξαχθούν σε λιγότερο από ένα με ενάμιση μήνα.

Το χρονικό της αναβολής των εκλογών

Την απόφαση να αναβληθούν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου της ΝΔ έλαβαν τα μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής του κόμματος, λόγω των τεχνικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν σε πολλά εκλογικά σημεία, νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Νωρίτερα, να αναβληθούν οι εσωκομματικές εκλογές στην ΝΔ ζήτησε ο Β. Μεϊμαράκης λόγω των σοβαρών τεχνικών προβλημάτων που έχουν εμφανιστεί στην εκλογική διαδικασία, δηλώνοντας, μάλιστα, ότι αν δεν γίνει δεκτή η εισήγησή του δεν θα είναι υποψήφιος. Από νωρίς το πρωί της Κυριακής, συνεδριάζει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ενώ και οι άλλοι υποψήφιοι κάλεσαν τους ψηφοφόρους, καταρχήν, να περιμένουν οδηγίες.

Πάντως, μεταξύ των υποψηφίων και της ΚΕΦΕ υπήρχε εδώ και καιρό συμφωνία να διακοπεί η ψηφοφορία και να μη συνεχιστεί χειρόγραφα, όπως το 2009, σε περίπτωση που διακοπεί η λειτουργία του μηχανογραφικού ελέγχου των ψηφοφόρων λόγω φοβιών για νοθεία.  Μόνο που σήμερα δεν υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα και άρα μένει να αποφασίσουν οι τέσσερις υποψήφιοι εάν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία χειρόγραφα, σε περίπτωση που η εταιρεία δεν βρει λύση.

Όπως σημειώνει δημοσίευμα του imerisia.gr, από το απόγευμα του Σαββάτου υπήρξαν φήμες ότι στα εκλογικά κέντρα δεν είχαν πάει υπολογιστές και δεν ήταν δυνατή η έναρξη της διαδικασίας.Αργά το βράδυ του Σαββάτου, συνεδρίασε και η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος για να συζητήσει ακόμη και την αναβολή της διαδικασίας. Δεν αποκλείεται τίποτε καθώς υπάρχει ακόμη σοβαρό πρόβλημα με την εταιρεία που έχει αναλάβει τη διεξαγωγή των εκλογών. Οι επιτελείς των τεσσάρων υποψηφίων έδιναν μάχη για να αποφευχθεί ένα ανεπανάληπτο φιάσκο.

Σε κάθε περίπτωση η επόμενη ημέρα για τη ΝΔ, ακόμη και αν η διαδικασία προχωρήσει κανονικά θα είναι δύσκολη. Ακόμη και μια ένσταση ψηφοφόρου ή υποψηφίου μπορεί να τινάξει στον αέρα τις εκλογές καθώς είναι πιθανό το ενδεχόμενο αμφισβήτησης όποιου από τους τέσσερις κερδίσει στον πρώτο γύρο. Ουσιαστικά θα ανοίξει ένας νέος γύρο συγκρούσεων εντός του κόμματος και τα σενάρια διάσπασης θα επανέλθουν στην επικαιρότητα. Αλλωστε, σε καμιά περίπτωση το κλίμα δεν είναι καλό στο κόμμα και ήδη ακούγονται φωνές για υπονόμευση της διαδικασίας από συγκεκριμένα κέντρα.

Πηγή: ΑΠΕ, news247.gr,  imerisia.gr