Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι οι αλλαγές στις τιμές των φαρμάκων θα ισχύσουν μετά το πρώτο εξάμηνο του 2016, και όχι άμεσα, διευκρινίζοντας πως θα υπάρξει νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο για την τιμολόγηση των off patent φαρμάκων, ξεκαθάρισε ότι οι τιμές των γενοσήμων θα διατηρούν το 65% της τιμής των πρωτοτύπων μετά την λήξη προστασίας των πρωτοτύπων και όχι το 32,5%.
Καθησυχάζοντας τις ανησυχίες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ο κ. Ξανθός διαβεβαίωσε ότι «θα δώσουμε συγκροτημένη μάχη με επιχειρήματα απέναντι στους θεσμούς για να διατηρηθεί η τιμή», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «αυτό που πρέπει να δώσουμε ως μάχη δεν είναι μόνο η μάχη για την προστασία των τιμών, αλλά η μάχη για την αναπτυξιακή στρατηγική της εγχώριας βιομηχανίας» και η κυβέρνηση θα στηρίξει αυτό το αναπτυξιακό σχέδιο.
Ο Υπουργός χαρακτήρισε ως «εύλογη» την ένσταση των Ελλήνων φαρμακοβιομηχάνων ότι θα μειωθούν οι τιμές και ενδεχομένως θα επηρεαστεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους, αλλά υπογράμμισε ότι «αυτή η αλλαγή δεν αφορά το δελτίο τιμών που θα εκδοθεί το προσεχές διάστημα, αλλά το δελτίο τιμών που θα εκδοθεί μέσα του 2016. Άρα άμεσα δεν θα επηρεαστούν σημαντικά οι τιμές, πέρα από τη μείωση που θα προκαλέσει η απώλεια του προστατευτικού φραγμού του 2012 και αφορούσε την τιμολόγηση των γενοσήμων και των off patent που είχαν εγκριθεί πριν το 2012. Αυτό αφαιρέθηκε».
Δημ.Γιαννακόπουλος: Η τρόικα έχει ως σχέδιο να κλείσει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία
Νωρίτερα από το βήμα της Βουλής, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων, Δημήτρης Γιαννακόπουλος επέκρινε την απόφαση της Κυβέρνησης για αλλαγές στα φάρμακα. Πιο συγκεκριμένα ο κ.Γιαννακόπουλος δήλωσε:
“Πριν από 5 χρόνια αρχίσαμε και φωνάζαμε και λέγαμε ότι υπάρχει ένα σχέδιο Καρόνε, σχέδιο της τρόικας να κλείσει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και να πάει όλη πίτα σε εταιρείες που εκπροσωπούνται από ισραηλινά συμφέροντα.
Τότε, όλοι μας κοιτούσαν και λέγανε: “A! Κοίτα, ψάχνουν φαντάσματα”. Πλέον, όμως, θέλω να πιστεύω ότι οποιοιδήποτε παρακολουθούν τον τομέα του φαρμάκου και το τι έχει γίνει, αν δεν έχουν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα είναι είτε στημένοι, είτε βλάκες, είτε άσχετοι.
Θα ήθελα να πω το εξής: Για κάθε ένα ευρώ που δαπανάται για το χώρο της Υγείας στο ελληνικό φάρμακο προστίθενται 3,42 ευρώ στο ΑΕΠ, ένας συντελεστής ο οποίος είναι πιο υψηλός και από τη ναυτιλία και από τον τουρισμό που όλοι καυχιόμαστε ότι είμαστε πρώτοι στον κόσμο.
Έχουμε κλειστό προϋπολογισμό φαρμάκου 1,945 δισ. ευρώ που βέβαια και αυτό είναι πλασματικό γιατί μέσα εντάσσονται τα εμβόλια, οι ανασφάλιστοι και το ΦΠΑ. Πού ακούστηκε, σε ποια χώρα του κόσμου η πρόληψη να είναι μέρος της δαπάνης; Μόνο στην Ελλάδα.
Έχουμε 11.000 θέσεις εργασίας και οφείλω από αυτό εδώ το βήμα να σας πω τι σημαίνει το να ψηφίσετε “ναι” και να περάσει αυτό το άρθρο. Σημαίνει ότι 11.000 άνθρωποι θα μείνουν στο δρόμο, σημαίνει ότι επιχειρήσεις δεκαετιών θα κλείσουνε, σημαίνει ότι η χώρα μας στην όποια επόμενη διαπραγμάτευση δεν θα μπορέσει να έχει στη φαρέτρα της φάρμακο, ό,τι μας φέρνουνε οι ξένοι θα πρέπει να λέμε “ναι” σε όλα. Να είσαστε βέβαιοι ότι το φθηνό ελληνικό φάρμακο θα αντικατασταθεί με ξένο ακριβό φάρμακο, θα έρθουν αυτοί στη χώρα μας. Και κάποια στιγμή θα αποδειχθεί.
Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι όταν κάποια στιγμή θα έχει ανάγκη η χώρα από ελληνικό, από εγχώριο φάρμακο θα γίνει φαντάζομαι μια Εξεταστική Επιτροπή. Εκεί θα καλέσετε τον κ. Λοβέρδο, τον κ. Σαμαρά, τον Παπασταύρου, τον Μιώνη, τον Ντέιβιντ Χάρις, όλοι ξέρουμε ποιοι είναι. Τότε, όμως, που όλα αυτά τα οποία λέω σήμερα θα αποδειχτούν, δυστυχώς τα εργοστάσιά μας δεν θα υπάρχουν. Θα έχουνε κλείσει, όπως έχουν κλείσει κλωστοϋφαντουργίες, όπως δεν έχουμε πλέον αγρότες, όπως δεν έχουμε τίποτα. Αν αυτό θέλετε, το βράδυ της Παρασκευής ψηφίστε “ναι”, αλλά να είσαστε έτοιμοι για τη δίνη του κόσμου και να ξέρετε ότι κανένας δεν θα μπορέσει να επικαλεστεί ότι δεν γνώριζε. Σας τα είπαμε, τα στοιχεία σας τα έχουμε δώσει και θα είσαστε υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό”.
Ο κ. Γιαννακόπουλος, εξερχόμενος από τη Βουλή και μιλώντας σε δημοσιογράφους, ζήτησε, μεταξύ άλλων, να μην περάσει η διάταξη για την τιμολόγηση των φαρμάκων και “να καθίσουμε μαζί με την Πολιτεία, να φτιάξουμε μια πολιτική φαρμάκου. Δεν γίνεται να λέμε “ναι σε όλα”, σε ό,τι θέλουν οι ξένοι”.