Η καυτή πατάτα των εισακτέων σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

του Νίκου Μάστορα

Με βασικό ερώτημα το αν οι εισακτέοι στα Πανεπιστήμια το επόμενο έτος θα είναι κατά πολύ λιγότεροι από τους φετινούς ή αν αντίθετα θα αυξηθούν – ή έστω θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα – λόγω της κοινωνικής πίεσης, συζητείται σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας η πρόταση του Α. Λοβέρδου να αναλάβουν τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ τον καθορισμό του αριθμού εισακτέων.

Μέχρι και φέτος τα Πανεπιστήμια ζητούσαν, κάθε χρόνο, σχεδόν τους μισούς εισακτέους από όσους τελικά τους έδινε το κράτος, συνυπολογίζοντας τις υποδομές και την ελλιπή χρηματοδότηση. Επειδή όμως το κράτος έκανε και κοινωνική πολιτική, τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ βρίσκονταν τελικά με διπλάσιους ενώ στα κεντρικά ιδρύματα η κατάσταση χειροτέρευε από τις μετεγγραφές – φέτος την έκαναν πραγματικά εκρηκτική.

Ετσι είναι ερώτημα το πώς θα λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια εφόσον αναλάβουν εκείνα τον καθορισμό του αριθμού εισακτέων τους, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημά τους.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος πάντως, ερωτηθείς σχετικά προ ημερών, εκτίμησε ότι τελικά δεν θα μειώσουν τον αριθμό, σκεπτόμενα την κοινωνική κατακραυγή: «Και μαζί με τη μεταφορά της αρμοδιότητας ας αναλάβουν και τη διαχείριση της κοινωνίας και διαχειριζόμενοι το θέμα των εισακτέων ας διαχειριστούν και το θέμα των μετεγγραφών» είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ήδη για το επόμενο έτος η χρηματοδότηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι δεδομένη – με περικοπές. Για το ίδιο θέμα συνεδρίασε προχθές εκτάκτως και η Σύνοδος Πρυτάνεων, η οποία ζήτησε να εφαρμοστούν τετραετή συμβόλαια με την Πολιτεία, βάσει των οποίων θα καθορίζονται και χρηματοδότηση και αριθμός εισακτέων.

Η Σύνοδος ζήτησε να διευθετηθεί το ζήτημα «στα πλαίσια του νόμου, όπως αυτός ισχύει, δηλαδή στη βάση προγραμματικών συμφωνιών τετραετούς διάρκειας, καθώς ο αριθμός των εισαγομένων συναρτάται απόλυτα με τις δυνατότητες υλικοτεχνικής υποδομής, οικονομικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού».

Μια λογική πρόταση για το πώς θα καθορίζεται ο αριθμός εισακτέων διατύπωσε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Γιάννης Γκόλιας, η οποία αναφέρει ότι πρέπει να θεσπιστεί συγκεκριμένος αλγόριθμος που θα καθορίζει πόσοι θα εισάγονται σε κάθε σχολή και τμήμα με βάση την υλικοτεχνική υποδομή, το έμψυχο υλικό και τη δημόσια χρηματοδότηση, και χωρίς την τελευταία στιγμή να αποφασίζονται περισσότεροι από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Αλλες προτάσεις κάνουν λόγο για ποσόστωση και στον αριθμό των μετεγγραφών.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Διαβάστε τη συνέχεια:

http://www.tanea.gr/news/greece/article/5182928/h-kayth-patata-twn-eisaktewn-se-aei-tei/