Τα προβλήματα τιμολόγησης φαρμάκων και περιορισμών στην καινοτομία
Βασικό πρόβλημα της Ελλάδας και στο χώρο της υγείας αποτελεί η αδυναμία προσέλκυσης επενδύσεων γενικότερα και ειδικότερα στις σύγχρονες ιατρικές τεχνολογίες και σε νέα καινοτόμα φάρμακα.
Το φλέγον ζήτημα της προώθησης της καινοτομίας στον τομέα της υγείας συζητήθηκε μεταξύ άλλων σε δύο εκδηλώσεις στην Αθήνα στην ημερίδα για την πρώτη παρουσίαση του νέου think tank Prix Gallien τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου και στο συνέδριο Εξατομικευμένη Θεραπεία & Καινοτομία ΙΙ, το οποίο ολοκλήρωσε τις εργασίες του στις 29 Οκτωβρίου.
Ο επ. καθηγητής Κ. Σουλιώτης υπήρξε κατηγορηματικός: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε έρευνες στην Ελλάδα. Αποτρέπουμε τις εταιρείες από το να επενδύουν στην Ελλάδα».
Απουσία σχεδιασμού
Εκπρόσωποι της αγοράς και πολιτικοί παράγοντες κάνουν πράγματι λόγο για απουσία σχεδιασμού αναφορικά με το αναπτυξιακό μοντέλο που θα ακολουθήσει η χώρα. Και ενώ, όπως τονίζουν, στόχος θα έπρεπε να είναι η εξωστρέφεια, η αύξηση της παραγωγικότητας και η προώθηση της καινοτομίας, σύμφωνα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά της, υπάρχει σαφής έλλειψη προσανατολισμού.
Τα στοιχεία, άλλωστε, είναι ενδεικτικά. Η Ελλάδα το 2012 κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ-27 σε αναλογία δαπανών για Ε&Α προς ΑΕΠ, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
Διαβάστε τη συνέχεια:
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=650762