Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων κρύβουν το μεγάλο θησαυρό

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Αισιόδοξος παραμένει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης για τα κοιτάσματα στις περιοχές των Ιωαννίνων και του Πατραϊκού κόλπου, κάνοντας λόγο για συνολικές επενδύσεις 700 εκατ. ευρώ, δημιουργία περίπου 2.000 θέσεων εργασίας, άμεσων και έμμεσων, και συνολικά έσοδα 15 δισ. ευρώ για τα δημόσια ταμεία, σε βάθος 25ετίας. «Τα γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη από την αξιοποίηση των αγωγών θα είναι τεράστια, μη δυνάμενα να ποσοτικοποιηθούν», όπως τονίζει ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας για την ΑΟΖ και για τους υδρογονάνθρακες, επισημαίνοντας πως αναφορικά με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, οι ενδείξεις που έχουμε είναι εξαιρετικά θετικές .

Χαρτογραφώντας τον ενεργειακό χάρτης της Ελλάδας, ο υπουργός τονίζει πως βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για 20 θαλάσσιες περιοχές και για άλλες 3 χερσαίες περιοχές, όλες στη Δυτική Ελλάδα, με αποτέλεσμα βάση της εθνικής πολιτικής που έχει διαμορφωθεί, η Ελλάδα να αναμένει σοβαρά δημόσια έσοδα από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου. Σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών Αθήνας, Κύπρου και Αιγύπτου για την ΑΟΖ, ο υπουργός δηλώνει απόλυτη ικανοποίηση, καθώς έχουν αρχίσει και διαμορφώνονται περιφερειακές συνεργασίες, οι οποίες στέλνουν μήνυμα των δυνατοτήτων για ειρήνη, ευημερία και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Το ένα τρίγωνο που έχει δημιουργηθεί είναι το Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος. Το δεύτερο είναι το Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ. Το μήνυμα της Ελληνικής και της Κυπριακής πλευράς είναι ότι αυτές οι συνεργασίες είναι συνεργασίες που δεν είναι εναντίον κανενός τρίτου. Αντίθετα είναι συνεργασίες οι οποίες με μεγάλη χαρά θα έβλεπαν τη διεύρυνσή τους και με άλλες χώρες της περιοχής.
Πολλές φορές, στη διεθνή σκηνή, οι υδρογονάνθρακες έχουν λειτουργήσει ως πολύ θετικό στοιχείο ευημερίας των λαών όπως επεσήμανε ο Γ. Μανιάτης σχετικά με την αξία των κοιτασμάτων στις δύο χώρες για την EE, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως Μπορεί κανείς να δει το παράδειγμα της Μ. Βρετανίας, της Νορβηγίας και άλλων χωρών. Άλλες χώρες έχουν λειτουργήσει δυστυχώς αρνητικά. Η δική μας προσπάθεια είναι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων να λειτουργήσουν ως μια όαση ειρήνης, να λειτουργήσουν επ’ ωφελεία των λαών της περιοχής της ΝΑ Μεσογείου . Σύμφωνα με τον υπουργό, το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας της Ε.Ε. είναι το κορυφαίο θέμα που απασχολεί την Ε.Ε. και γι’ αυτό μάλιστα ήταν το κύριο θέμα στην τελευταία συνάντηση κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ενεργειακή επάρκεια και ενεργειακή ασφάλεια σημαίνουν οικονομική και πολιτική ισχύ, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, επισημαίνοντας πως δυστυχώς η Ε.Ε. είναι εξαρτημένη από εισαγωγές ενεργειακών αγαθών από τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με τον υπουργό, με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται ότι δεν είναι επαρκή τα αποθέματα για την δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης. Η Κυπριακή Δημοκρατία ψάχνει να βρει τρόπους να τροφοδοτήσει για παράδειγμα την Αίγυπτο, με τις συνομιλίες να βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και σε γειτονικά θαλάσσια οικόπεδα όπου σι ενδείξεις είναι εξαιρετικά θετικές, με τον Γ. Μανιάτη να υπογραμμίζει πως μπορεί σήμερα οι ποσότητες φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στο οικόπεδο 12 να μην είναι επαρκείς για την εγκατάσταση μονάδας LNG, όμως έχουμε όλη την αισιοδοξία ότι σε 1 2 χρόνια από σήμερα θα έχουν προχωρήσει οι έρευνες και σε γειτονικά οικόπεδα, τα πράγματα θα είναι θετικά και θα υπάρχουν καλύτερες εξελίξεις .

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως τονίζει ο Γ. Μανιάτης, έχουμε διαμορφώσει μια εθνική στρατηγική ενεργειακής τροφοδοσίας της Ε.Ε. που μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε όλα τα προβλήματα, αλλά και τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από μία θέση πολύ καλύτερη από το παρελθόν . Εκτός από τα ελληνικά κοιτάσματα, για τα οποία έχει προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμό για τα 20 οικόπεδα στην περιοχή του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης, ταυτόχρονα, δρομολογούνται και δύο άλλες, πολύ σοβαρές πρωτοβουλίες. Η μία εξ’ αυτών αφορά τη μελέτη και στη συνέχεια την κατασκευή ενός αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κυπριακά κοιτάσματα, από την κυπριακή ΑΟΖ μέσω Κύπρου, Κρήτης, Ηπειρωτικής Ελλάδας, προς την Ιταλία και κατά συνέπεια προς τις αγορές της υπόλοιπης Ευρώπης. Αυτός ο αγωγός, ο EastMed Pipeline, θα είναι μια νέα όδευση, μια νέα οδός μεταφοράς φυσικού αερίου που μέχρι τώρα δεν υπάρχει στην Ε.Ε. όπως τονίζει ο υπουργός. Ο δεύτερος ενεργειακός άξονας αφορά τον νέο αγωγό που ονομάζεται Κεντρικός Αγωγός και θα συνδέει το Αιγαίο με χώρες μέχρι τη Βαλτική. Ξεκινώντας από την ευρύτερη περιοχή της Κομοτηνής, έχουμε εντάξει στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Ενέργειας τον αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει το δίκτυο της Ελλάδας με τη Βουλγαρία όπως τονίζει ο Γ. Μανιάτης, υπογραμμίζοντας πως Ταυτόχρονα είμαστε σε συνεννοήσεις με τις κυβερνήσεις και της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας ώστε να κατασκευαστούν οι ελλείποντες σύνδεσμοι για να φτάσει η σύνδεση σε τελικό στάδιο έως τη Βαλτική, τροφοδοτούμενη από πηγές φυσικού αερίου από την Ελλάδα, από το Αιγαίο, από τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό αποτελεί επίσης ένα νέο άξονα μεταφοράς φυσικού αερίου, που θα συνδέεται με τον αγωγό TAP, ο οποίος θα μεταφέρει αζέρικο αέριο από την Κασπία, μέσω Ελλάδας προς την Ιταλία .