Την αποτυχία της οικονομικής προσαρμογής, με κύριους άξονες τη δημοσιονομική λιτότητα, την εσωτερική υποτίμηση και την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, σκιαγραφεί η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ που εστάλη στον Πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των κομμάτων και στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Μια ανάσα πριν ξεκινήσουν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς στην Αθήνα, η έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ περιγράφει, όπως αναφέρει δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ, τα αδιέξοδα του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και τις συνέπειές του σε αγορά εργασίας και κοινωνία. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η αγορά εργασίας συνεχίζει να επηρεάζεται αρνητικά από την ύφεση και την αβεβαιότητα ως προς τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.
Το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στην ΕΕ. Η ποιότητα των θέσεων εργασίας συνεχίζει να χειροτερεύει. Οι άτυπες και μη ηθελημένες μορφές απασχόλησης αυξάνονται με σημαντικές αρνητικές συνέπειες στο εισόδημα των εργαζομένων, στο ανθρώπινο κεφάλαιο της οικονομίας, στην παραγωγικότητα.
Ανιχνεύεται επίσης υψηλή συσχέτιση μεταξύ των επισφαλών θέσεων εργασίας και της φτώχειας, ενώ η μείωση των κατά κεφαλήν κοινωνικών δαπανών έχει συμβάλει στην περαιτέρω υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου εργαζομένων και συνταξιούχων.
Οι επίσημες εκτιμήσεις για τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης για 2015 και 2016 είναι αρνητικές ως προς τη δυνατότητα της οικονομίας να εξέλθει από την τρέχουσα κρίση. Γι’ αυτό το Ινστιτούτο προτείνει τον επαναπροσδιορισμό της οικονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση του επαναπροσδιορισμού της βιωσιμότητας του χρέους.
Στο μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις που ξεκινούν με τους δανειστές αναμένονται σκληρές, με το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων. Πληροφορίες αναφέρουν πως εκτός από τη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, που αναμένεται προς τον Σεπτέμβρη, οι θεσμοί λέγεται πως βάζουν στο τραπέζι ζητήματα όπως η «αυτόματη» αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και πέραν του 67ου έτους από το 2021 και μετά σύμφωνα και με το προσδόκιμο ζωής του πληθυσμού, ενώ ζητούν ρυθμίσεις που οδηγούν σε νέες αλλαγές του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης για όσους φεύγουν πριν από τα 67.
Δεν αποκλείεται να δοθεί δυνατότητα στα επικουρικά ταμεία που συγχωνεύονται στο ΕΤΕΑ να επιλέξουν αυτόνομο δρόμο ως επαγγελματικά, ενώ αναμένεται να «διορθωθεί» πρόσφατη ρύθμιση ώστε να παγώσουν τα κατώτατα όρια συντάξεων έως το 2021.