Πυροσβεστική: Δύσκολες συνθήκες κατάσβεσης - Απαγόρευση διέλευσης τη νύχτα στα βουνά της Αττικής

Σε όλες τις επιχειρήσεις, οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν να αντιμετωπίσουν εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες λόγω των ισχυρών ανέμων και των υψηλών θερμοκρασιών, επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Νίκος Τσόγκας κατά τη βραδινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Όπως είπε, ιδιαίτερα στην πυρκαγιά που ξεκίνησε στην περιοχή του Βύρωνα, την επιχείρηση δυσχέραινε το ότι αυτή εξελισσόταν σε μεικτή περιοχή με κατοικίες και δασική έκταση και, παράλληλα, εξίσου δύσκολη ήταν η επιχείρηση κατάσβεσης που εξελισσόταν στην περιοχή της Μαλακάσας κατά τη διάρκεια της πιο «καυτής ώρας» της ημέρας.

Ο κ. Τσόγκας σημείωσε ότι η προσπάθειά επικεντρώνεται στις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις περιοχές του Βύρωνα, της Μαλακάσας, της Νεάπολης Λακωνίας και του Σπαθοβουνίου Κορινθίας (στις αρχαίες Κλεωνές) με σκοπό τη διασφάλιση της περιμέτρου τους.

«Αυτή την ώρα, τα διαθέσιμα εναέρια πυροσβεστικά μέσα έχουν σταματήσει να επιχειρούν και θα συνεχίσουν, όπου αυτό απαιτηθεί, με το πρώτο φως της ημέρας. Να επισημάνουμε ότι πολύτιμη ήταν η επιπλέον βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων που συνέδραμαν την αεροπυρόσβεση με ελικόπτερα Σινούκ» υπογράμμισε. Τέσσερα ήταν τα Σινούκ που επιχείρησαν στο μέτωπο του Υμηττού και αποχώρησαν λίγο πριν πέσει το φως της ημέρας μαζί με τα υπόλοιπα εναέρια μέσα στις 20:00.

Ο κ. Τσόγκας πρόσθεσε ότι «στις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη σε ολόκληρη τη χώρα επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και θα συνεχίσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Για την περαιτέρω ενίσχυση της προληπτικής πυροπροστασίας των ορεινών όγκων της Αττικής από τη δύση του ηλίου απαγορεύεται η κυκλοφορία».

Τέλος, γνωστοποίησε ότι από τις 06:00 έως τις 21:00 οι πυροσβεστικές δυνάμεις όλης της χώρας έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν στην επικράτεια συνολικά 59 αγροτοδασικές πυρκαγιές, 99 αστικές πυρκαγιές και 45 παροχές βοηθείας.

Όπως ανακοινώθηκε, αργά το βράδυ της Παρασκευής, απαγορεύεται η διέλευση οχημάτων στα βουνά της Αττικής.  Επίσης σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε δόθηκαν εντολές προς όλες τις υπηρεσίες να αυξηθούν οι περιπολίες, πεζές και εποχούμενες καθώς και της ομάδας ΔΙΑΣ, όπου υπάρχει, για τις δασικές περιοχές και όπου υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.