Προσλήψεις εκπαιδευτικών για την κάλυψη 25.000 κενών

Τα κενά στα σχολεία υπολογίζονται γύρω στα 25.000 για την καινούρια σχολική χρονιά.

Ο ακριβής αριθμός προσλήψεων, προκειμένου να καλυφθούν τα παραπάνω κενά, δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, με αυτές να μην ξεπερνούν τις 3.500 σύμφωνα με αισιόδοξες εκτιμήσεις για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης από την ειδική αγωγή μέχρι την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι διαδικασίες για τις μόνιμες προσλήψεις προχωρούν με αργούς ρυθμούς, ενώ ακόμα, παρά τις δύο συναντήσεις που έχουν γίνει με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπηρεσιών και των ομοσπονδιών, δεν έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις.

Πρόβλημα στο Υπουργείο δημιουργεί και η πρόσφατη δεσμευτική απόφαση του ΣτΕ, η οποία έκρινε αντισυνταγματική την αναλογία 60% από διαγωνισμό ΑΣΕΠ και 40% από προϋπηρεσία για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών, και την οποία δε φαίνεται να συμμερίζονται απόλυτα οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες.

Φλέγον είναι και το ζήτημα με τους αναπληρωτές, καθώς η ηγεσία επιθυμεί την εύρεση μιας φόρμουλας που να ευνοεί όσους έχουν προϋπηρεσία. Αυτό είχε εκφραστεί και από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Τάσο Κουράκη, ο οποίος πριν από μερικούς μήνες είχε κάνει λόγο για νέο σύστημα προσλήψεων το οποίο θα βασίζεται σε μια σειρά από προσόντα, ανάμεσά τους και η προϋπηρεσία.

Τα σχέδια του υπουργείου ως ένα βαθμό ικανοποιούν τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ζητούν επιτακτικά τη «δικαίωση» των αναπληρωτών, πολλοί εξ αυτών δουλεύουν ως αναπληρωτές εδώ και 14 χρόνια σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος.

Από την πλευρά της η ΟΛΜΕ στην πρότασή της που δημοσιεύτηκε την Τρίτη ζητάει τον άμεσο διορισμό των επιτυχόντων του διαγωνισμού ΑΣΕΠ που διενεργήθηκε το 2008 (πρόκειται για περίπου 500 εκπαιδευτικούς) αλλά και το 40% από τους πίνακες 30μήνου-24μήνου, ενώ για την κάλυψη των υπόλοιπων θέσεων προτείνει η επιλογή να γίνει από πίνακα συνολικής προϋπηρεσίας, στον οποίο θα έχει αναγνωριστεί ολόκληρη η προϋπηρεσία αναπληρωτών και ωρομισθίων από το 2010.