Goldman Sachs: Ο Σαμαράς μπορεί να επανεκλεγεί

Πολλές πιθανότητες επανεκλογής του Αντώνη Σαμαρά – σε αντίθεση με τις δημοσκοπήσεις που προβλέπουν ότι θα ηττηθεί στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου – βλέπει η Goldman Sachs χάρη σε ένα μοντέλο πρόβλεψης αποτελεσμάτων που έχει δημιουργήσει με βάση τις οικονομικές επιδόσεις.

Η Goldman Sachs δίνει πιθανότητα κοντά στο 43% για τον Αντώνη Σαμαρά να ωφεληθεί στην εκλογική αναμέτρηση λόγω της πρόσφατης μείωση της ανεργίας και του πληθωρισμού.

Καλύτερο αποτέλεσμα στην κάλπη εκτιμά ότι θα επιτύχουν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας  Ντέιβιν Κάμερον αλλά και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι σε σχέση με αυτά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Κι αυτό γιατί καθένας απ΄ αυτούς θα επωφεληθεί από τις πρόσφατες μειώσεις στους δείκτες της ανεργίας και του πληθωρισμού, σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Goldman Sachs, Λάσε Χολμποελ Νίλσεν, πρώην αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών της Δανίας.

Μελετώντας τη σχέση μεταξύ οικονομικών εξελίξεων και των προοπτικών επανεκλογής των κυβερνητικών σχημάτων, ο Νίλσεν θεωρεί ότι ο παράγοντας που επιδρά περισσότερο είναι η εικόνα που έχουν οι ψηφοφόροι για την οικονομία τους. Η βελτίωση των μισθών, η επιβράδυνση του πληθωρισμού και η μείωση της ανεργίας, ενισχύουν τις πιθανότητες επανεκλογής μιας κυβέρνησης.