Διαδηλώσεις σε... λεωφορειόδρομους!

Λάδι στη φωτιά των εκρηκτικών διαδηλώσεων που αναμένει η κυβέρνηση το φθινόπωρο, κυρίως από φοιτητές και άλλες κοινωνικές ομάδες, ρίχνει ο Βύρων Πολύδωρας.

Με πρόσχημα την ταλαιπωρία των πολιτών από μικρές ομάδες διαδηλωτών που κλείνουν το Κέντρο της Αθήνας, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ζητεί διαδηλώσεις με τη… μεζούρα.
Απόφαση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις και δημιούργησε κλίμα έντασης. Μάλιστα στελέχη της αντιπολίτευσης και συνδικαλιστές μίλησαν για «προβοκάτσια» που θα δυσκολέψει τις τεταμένες σχέσεις της ΕΛ.ΑΣ. με τους διαμαρτυρόμενους πολίτες. Πάντως οι έμποροι χαρακτήρισαν την απόφαση θετική.

Μία ημέρα μετά τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ η Βουλή είναι κλειστή και η πολιτική ζωή της χώρας κινείται σε ρυθμούς διακοπών, ο κ. Πολύδωρας ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την απόφασή του για περιορισμό των μικρών συγκεντρώσεων πολιτών σε μία λωρίδα κυκλοφορίας. Με επιστολή του που δημοσιεύθηκε στο σάιτ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και μεταδόθηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων κάλεσε τα κόμματα, τους συνδικαλιστικούς φορείς και τους υποψήφιους δημάρχους να συζητήσουν για τα προβλήματα που προκαλούν στην πόλη οι κινητοποιήσεις. Ωστόσο, επρόκειτο για προσχηματική πρόσκληση διαλόγου, όπως χαρακτηριστικά λένε στελέχη της αντιπολίτευσης, αφού ο υπουργός στην αρχή της επιστολής κάνει γνωστή την πρόθεσή του να περιορίσει τις διαδηλώσεις. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πρώτη εκτίμηση από πλευράς μου και η συνακόλουθη λύση είναι αυτή του αυτονόητου: Οι μικρές διαδηλώσεις και πορείες να πραγματοποιούνται σε μία λωρίδα κυκλοφορίας χωρίς να κλείνει όλος ο δρόμος και χωρίς να διακόπτεται η κυκλοφορία».

«Ναυάγιο»

H αντίδραση κομμάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων ήταν ακαριαία στην πρόταση – απόφαση και έτσι η «πρόσκληση» σε διάλογο μέσα σε λίγες ώρες οδηγήθηκε σε «ναυάγιο». Το ΠΑΣΟΚ απάντησε διά του αρμοδίου Ευάγγ. Βενιζέλου, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν ρυθμίσεις έτσι ώστε και οι πολίτες να μπορούν να διαδηλώσουν ελευθέρα τις απόψεις τους και η ομαλή λειτουργία της κοινωνικοοικονομικής ζωής των πόλεων να προστατεύεται και προσέθεσε: «Δυστυχώς όμως, η πρακτική της Αστυνομίας της οποίας πολιτικός προϊστάμενος είναι ο ίδιος ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, είναι αυτή που δημιουργεί προβλήματα και εντάσεις συχνά πλέον ακραίες». Το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον κ. Πολύδωρα ότι αναζητεί προσχήματα και «άλλοθι» και τον καλεί να έλθει στη Βουλή να δώσει εξηγήσεις και να ακούσει τις απόψεις της αντιπολίτευσης. Ο κ. Βενιζέλος συσχετίζει την πρωτοβουλία Πολύδωρα με τις δημοτικές εκλογές και κατηγορεί τον υπουργό ότι υποστηρίζει προτάσεις του υποψήφιου δημάρχου N. Κακλαμάνη.

«Απαράδεκτη»

Περισσότερο σκληρή ήταν η απάντηση του KKE, το οποίο επέστρεψε την επιστολή ως απαράδεκτη τονίζοντας: «H απάντηση του KKE είναι σαφής. H κυβέρνηση να μην επιχειρήσει με κανένα τρόπο να περιορίσει το δικαίωμα της συλλογικής έκφρασης και της διαδήλωσης. Δεν θα συμμετέχουμε σε κανενός είδους διάλογο για την απαγόρευση ή τον περιορισμό των διαδηλώσεων». Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν και η δήλωση του υπεύθυνου Τύπου του ΣΥΝ N. Βούτση, ο οποίος επισήμανε ότι «αυτές οι συντηρητικές νοοτροπίες γειτνιάζουν με το δόγμα περί “μηδενικής ανοχής” και πολύ απέχουν από τον σεβασμό μιας σύνθετης, πολυπολιτισμικής, κοινωνικά λειτουργικής και πολιτικά ζωντανής μεγαλούπολης».

Αποκαλύπτει προθέσεις εν όψει κινητοποιήσεων
ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ αντιπολίτευσης θεωρούν ότι η νέα πρόκληση Πολύδωρα έχει στόχο να κάνει σαφή την πρόθεση της κυβέρνησης εν όψει των κινητοποιήσεων των εργαζομένων τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της ΔΕΘ και του νέου κύκλου φοιτητικών κινητοποιήσεων που έχουν προαναγγελθεί από τον Ιούνιο. Επισήμαιναν μάλιστα τη ροπή του υπουργού Δημόσιας Τάξης προς τον αυταρχισμό υπενθυμίζοντας τις γνωστές επαινετικές δηλώσεις του κ. Πολύδωρα προς τις δυνάμεις καταστολής της ΕΛ.ΑΣ. Δηλώσεις με τις οποίες χαρακτήριζε τα MAT ακούνητα, αμίλητα στρατιωτάκια και σάκους τους μποξ, παρά τον ξυλοδαρμό πολιτών από αυτά. Αποκορύφωμα της πρακτικής αυτής του υπουργού ήταν να αποκαλέσει τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. «praetores urbanus» (ηγέτες της πόλης) δείχνοντας τη σημασία που δίνει στην ενίσχυση των εξουσιών της αστυνομίας.

«Μεζούρα»

Πάντως πολιτικά στελέχη και συνδικαλιστές αδυνατούν, όπως επισημαίνουν, να κατανοήσουν τους χειρισμούς του κ. B. Πολύδωρα και να «αποκρυπτογραφήσουν» τις πραγματικές προθέσεις του. Διότι, όπως εξηγούν, με τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα δυσκολεύει τη διευθέτησή του, καθώς στην πρώτη πορεία που θα γίνει, ο ίδιος ο υπουργός θα θεωρείται το πρόσωπο αιχμής και θα αναπαράγεται ο φαύλος κύκλος της προσωπικής του βεντέτας με τους διαδηλωτές. Επίσης, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν τα ίδια στελέχη, με τους χειρισμούς του ο κ. B. Πολύδωρας εισήγαγε τη λογική της «μεζούρας» στις διαδηλώσεις. Δηλαδή βάζει την Αστυνομία σε αντιπαράθεση με τους διαδηλωτές, καθώς θα υπάρχει μόνιμη διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το πώς χαρακτηρίζεται μια διαδήλωση μικρή (οπότε θα πρέπει να καταλάβει μία λωρίδα κυκλοφορίας) ή μεγάλη (οπότε θα πρέπει να καταλάβει ολόκληρο το οδόστρωμα). Επιπλέον, στην πράξη, οι μικρές διαδηλώσεις ήδη περιορίζονται από την Αστυνομία σε μία λωρίδα κυκλοφορίας, ενώ σε δεκάδες περιπτώσεις τα υπερβολικά αστυνομικά μέτρα και ο αναίτιος αποκλεισμός της κυκλοφορίας σε μεγάλη έκταση στο κέντρο της Αθήνας είναι οι πραγματικές αιτίες για το χάος που επικρατεί και την αγανάκτηση πολιτών και εμπόρων.

«Για τα προφανή δεν μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε διάλογος. Διότι η ογκώδης συγκέντρωση, όπως παραδείγματος χάριν τα συλλαλητήρια των φοιτητών στις αρχές του καλοκαιριού για το νομοσχέδιο στην Παιδεία, είναι φανερό ότι θα καταλάβει ολόκληρο το οδόστρωμα, όπως και μια συγκέντρωση των 30 ατόμων είναι αυτονόητο πως θα καταλάβει μία λωρίδα. Όταν όμως έχουμε να κάνουμε με διαδηλώσεις 400 και 500 ατόμων, τι γίνεται;» λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του ΠΑΣΟΚ με εμπειρία στις κινητοποιήσεις και προσθέτει: «Το μόνο που πετυχαίνει η κυβέρνηση αυτή την ώρα είναι να χαϊδεύει τα αυτιά των καταστηματαρχών, χωρίς ωστόσο να λύνει το πρόβλημα. Αντιθέτως, βάζει φιτιλιές στους διαδηλωτές και χειροτερεύει τα πράγματα».

Προβλήματα

Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ωστόσο υποστηριζαν χθες ότι πρόθεση του υπουργού είναι ο περιορισμός των κυκλοφοριακών προβλημάτων στο κέντρο της πόλης, ιδιαίτερα μάλιστα όταν τα προβλήματα αυτά προκαλούνται από ολιγάριθμες ομάδες διαδηλωτών που κλείνουν κεντρικές αρτηρίες της πόλης. Μάλιστα τα ίδια στελέχη επικαλούμενα και σχετική δήλωση του υποψήφιου δημάρχου της N.Δ. για περιορισμό των μικρών διαδηλώσεων σε μία λωρίδα κυκλοφορίας, έλεγαν ότι από μετρήσεις τις κοινής γνώμης που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση έως και το 70% των πολιτών τάσσεται κατά του κλεισίματος του κέντρου της Αθήνας από μικρές ομάδες διαδηλωτών.

Ενσαρκώνει τη «λαϊκή Δεξιά»
ΟΙ ΠΟΡΕΙΕΣ – ο χειρισμός τους και η στάση της Αστυνομίας απέναντι στους διαδηλωτές – είναι ένα από τα «στοιχήματα» του Βύρωνα Πολύδωρα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Οι πρώτες εξετάσεις, τον περασμένο Ιούνιο με τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, δεν στέφθηκαν με επιτυχία. H φωτογραφία του φοιτητή με το ανοιγμένο κεφάλι στη μέση του δρόμου έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη του μέσου πολίτη, που μάλλον δεν εκτίμησε τις υπουργικές φιλοφρονήσεις στους… praetores urbanus αστυνομικούς. Και το στοίχημα φαίνεται ότι θα είναι δυσκολότερο σε ένα θερμό φθινόπωρο…

«Σκληροπυρηνικός»

Ο κ. Πολύδωρας, όταν βρέθηκε στην Κατεχάκη, ήθελε να αποτινάξει την εικόνα του «σκληρού δεξιού». Τον περασμένο Φεβρουάριο, κατά την παράδοση – παραλαβή του υπουργείου ήταν ξεκάθαρος: «Δεν είμαι δεξιός κανίβαλος! Θα το δείτε…». H εξάμηνη υπουργική θητεία του έδειξε ότι γρήγορα προσαρμόστηκε. Πλέον δεν χάνει ευκαιρία για επαίνους στους αστυνομικούς, ενώ ανακάλυψε την απίστευτη θεωρία των «Πακιστανών που ασκούνται στο σπορ της απαγωγής ομοεθνών τους» για να καλύψει τις κυβερνητικές ευθύνες σε μια υπόθεση βάναυσης καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για πολλούς, ακόμη και στη N.Δ., ο κ. Πολύδωρας ενσαρκώνει τη λεγόμενη «λαϊκή Δεξιά». Κομματικός μέχρι το μεδούλι, είχε εξασφαλίσει περίοπτη θέση στο «σκληροπυρηνικό» τμήμα των στελεχών της συντηρητικής παράταξης. Καλλιεργώντας επί δεκαετίες αυτό το προφίλ, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κατάφερε πολλές φορές να γίνει «κόκκινο πανί» για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και να αντιμετωπισθεί ως «βαρίδι» από αρκετούς στο καραμανλικό στρατόπεδο που θεωρούσαν ότι με τις παρεμβάσεις του δυναμίτιζε την προσπάθεια μετακίνησης της N.Δ. στον «μεσαίο χώρο».

«Τορπίλη»

Οι προεκλογικές δηλώσεις του για μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο από μια κυβέρνηση της N.Δ., ώστε να δικαιωθούν τα γαλάζια παιδιά, αντιμετωπίσθηκαν ως «τορπίλη» στο πρόγραμμα του κόμματος και είχαν κάνει έξαλλο τον K. Καραμανλή. Αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους ο κ. Πολύδωρας είχε δει την ορκωμοσία της πρώτης κυβέρνησης Καραμανλή από την τηλεόραση. Στα δύο χρόνια, που είχε παραμείνει στη Βουλή με το «χρυσωμένο χάπι» του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, υπήρξε συγκρατημένος για τα εσωκομματικά, νομιμόφρων απέναντι στην ηγεσία και συγκρουσιακός με την αντιπολίτευση. H ανταμοιβή του στον ανασχηματισμό ήταν δεδομένη για όλους σε Μαξίμου και Ρηγίλλης, έστω κι αν πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο των υποκλοπών προοριζόταν για άλλο υπουργείο.

Το άστρο του είχε λάμψει στην πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη, όταν ανέλαβε χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου. Εκείνη την περίοδο είχε αναδειχθεί ακόμη και δημοφιλέστερος υπουργός, ενώ προσπάθησε να ξεφύγει από τα καθιερωμένα σπάζοντας ένα ταμπού, ως ο πρώτος πολιτικός που εμφανίσθηκε σε τηλεοπτικό σόου (της Ρούλας Κορομηλά). H συνέχεια, όμως, υπήρξε καθοδική και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης προέβαλε ως δεύτερη ευκαιρία. Και ο Βύρων Πολύδωρας – που αρχικώς ήλπιζε ότι η θέση του ήταν στο υπουργείο Πολιτισμού – γνωρίζει ότι τώρα πρέπει να πορευθεί με τη συνοδεία των αστυνομικών…

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “