Ο ανασχηματισμός των «μικρών»

Ο κύβος ερρίφθη. Από την ερχόμενη εβδομάδα και το αργότερο μέχρι τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός προχωράει στο «β’ ημίχρονο του ανασχηματισμού», όπως αποκαλούν οι συνεργάτες του τις εκτεταμένες αλλαγές που σχεδιάζει σε γενικές γραμματείες υπουργείων και διοικήσεις δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών.

Τον τελευταίο έναν χρόνο είναι κοινή πεποίθηση τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στη Ρηγίλλης ότι η επιλογή στελεχών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα τον Μάρτιο του 2004 έγινε με προχειρότητα. Τοποθετήθηκαν σε ορισμένες θέσεις – κλειδιά πρόσωπα που δεν είχαν τις διοικητικές ικανότητες και τα ουσιαστικά προσόντα για να επιλύσουν προβλήματα. Ο κ. K. Καραμανλής αναζητούσε καιρό τώρα την ευκαιρία να κάνει αλλαγές, χωρίς όμως να διαταράξει τις ισορροπίες και να δημιουργήσει την εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει προβλήματα, σε μια στιγμή μάλιστα που το Μαξίμου επιχειρεί να εδραιώσει στην κοινωνία την άποψη ότι «όλα πάνε καλά και η N.Δ. θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές».
Τώρα ο Πρωθυπουργός έχει στα χέρια του την ευκαιρία που έψαχνε για να προχωρήσει στις σαρωτικές αλλαγές που σχεδίαζε. Στο τέλος Αυγούστου λήγει η προθεσμία για να υποβάλουν την παραίτησή τους όλοι οι αξιωματούχοι που προτίθενται να είναι υποψήφιοι βουλευτές στις προσεχείς εθνικές εκλογές. Ο νόμος ορίζει ότι η παραίτηση πρέπει να υποβληθεί 18 μήνες πριν από την ολοκλήρωση της τετραετίας. Εκ των πραγμάτων λοιπόν θα υποβληθούν αρκετές παραιτήσεις και επιτυχημένων και αποτυχημένων στελεχών που προτίθενται να κατέβουν στις εκλογές, χωρίς να χρειαστεί να ζητηθούν από το Μέγαρο Μαξίμου. Έτσι θα αντικατασταθούν – με ανώδυνο τρόπο όπως ελπίζουν στο Μαξίμου – οι ανεπιθύμητοι και οι αλλαγές αυτές θα αποτελέσουν ουσιαστικά και «λίφτινγκ» για την κυβέρνηση. Εν όψει δημοτικών εκλογών θα μπορούν οι αξιωματούχοι της N.Δ. να μιλούν για ανανέωση στελεχικού δυναμικού με στόχο την επιτάχυνση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες ως γνωστόν έχουν μπει από καιρό στο ράφι.

Εκτιμήσεις

Αυτή την ώρα σε θέσεις γενικών και ειδικών γραμματέων του στενού δημόσιου τομέα υπάρχουν 81 πρόσωπα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ρηγίλλης, έχουν εκδηλώσει επισήμως πρόθεση να πολιτευθούν τουλάχιστον 17 στελέχη, αλλά τελικά δεν φαίνεται ότι θα τολμήσουν – όπως εκτιμούν στη Ρηγίλλης – να προχωρήσουν σ’ αυτό το βήμα περισσότεροι από 15. Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις του Δημοσίου, πρόεδροι, αντιπρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι είναι σχεδόν 200. Η εκτίμηση είναι ότι σχεδόν 20 από αυτούς θέλουν να επιχειρήσουν να εκλεγούν βουλευτές.

Και για τις επιχειρήσεις του Δημοσίου πάντως ο Πρωθυπουργός έχει πλέον μια πρώτης τάξεως ευκαιρία. Σύμφωνα με τον νόμο Αλογοσκούφη για τις ΔΕΚΟ που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2005, από χθες έληξε η θητεία των μελών των διοικητικών συμβουλίων τα οποία πρέπει να αντικατασταθούν. Έτσι λοιπόν οι «ανεπιθύμητοι» από το Μαξίμου θα απομακρυνθούν και στη θέση τους έπειτα από προκήρυξη – όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι – θα τοποθετηθούν μάνατζερ με κριτήρια αγοράς και όχι με μοναδικό προσόν τα «κομματικά ένσημα».

Οι αλλαγές πάντως, παρ’ ό,τι ουσιαστικά πρόκειται για « μίνι ανασχηματισμό», δεν θα γίνουν σε μια μέρα, αλλά θα αρχίσουν σταδιακά περί τις αρχές τις ερχόμενης εβδομάδας.

Στα χέρια του Αγγέλου οι παραιτήσεις

Από την ερχόμενη εβδομάδα και το αργότερο μέχρι τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός προχωράει στο «β’ ημίχρονο του ανασχηματισμού»
ΟΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ όσων επιθυμούν να πολιτευθούν και οι προτάσεις για τους αντικαταστάτες τους βρίσκονται ήδη στα χέρια του διευθυντή του γραφείου τού Πρωθυπουργού, κ. Γ. Αγγέλου, ο οποίος κάνει τις βολιδοσκοπήσεις που απαιτούνται, καθώς αυτή τη φορά η κυβέρνηση δεν θέλει – όπως υποστηρίζουν κορυφαία στελέχη – να αστοχήσει στις επιλογές της. Μεταξύ αυτών που έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους είναι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών κ. Δ. Σταμάτης, ο οποίος θα πολιτευθεί στην A’ Θεσσαλονίκης. Τη θέση του καταλαμβάνει ο καθηγητής κ. Σ. Σιμόπουλος. Σίγουρη θεωρείται η παραίτηση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Έργων κ. Γ. Τρυφωνίδη, ο οποίος θα είναι υποψήφιος ξανά στην Πρέβεζα. Από το ίδιο υπουργείο παραιτείται και άλλος γενικός γραμματέας, ο κ. Θ. Κουλουμπής, προκειμένου να είναι υποψήφιος στη B’ Αθηνών.

Για τα Χανιά

Πιθανότατα, παραιτείται ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορίου κ. M. Βολουδάκης, για να είναι υποψήφιος στα Χανιά. Έτοιμη να υποβάλει την παραίτησή της είναι επίσης η γενική γραμματέας Νέας Γενιάς κ. Βάσω Κόλλια, προκειμένου να πολιτευθεί στο Υπόλοιπο Αττικής. Στην ίδια περιοχή αναμένεται να πολιτευθεί και ο κ. Μελέτης Τζαφέρης, ο οποίος θα παραιτηθεί από τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας. Κατά πάσα πιθανότητα παραιτείται ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης κ. N. Στεφάνου για να πολιτευθεί στον Πειραιά. Ακούγεται επίσης, χωρίς ακόμη να έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι πιθανό να παραιτηθεί, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κ. Χρ. Ζαχόπουλος, προκειμένου να είναι υποψήφιος στη Θεσσαλονίκη, ενώ τελικά δεν παραιτείται ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας κ. K. Μουσουρούλης. Στο Μαξίμου λένε ότι υπήρχαν σκέψεις να πολιτευθεί στη Χίο, αλλά είναι χρήσιμος στο υπουργείο Οικονομίας, καθώς είναι τεχνοκράτης που γνωρίζει τα ευρωπαϊκά θέματα. Αναμένονται ακόμη οι παραιτήσεις των περιφερειαρχών: Κρήτης Σερ. Τσόκα, Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης M. Αγγελόπουλου και Βορείου Αιγαίου Σ. Τσίφτη, καθώς και του διοικητή των ΕΛΓΑ N. Κατσαρού.

Πιθανή αντικατάσταση Προβόπουλου
ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ των μεγάλων οργανισμών, όπως ΟΤΕ και ΔΕΗ δεν αναμένονται αλλαγές αυτή την ώρα, εκτός κι αν υπάρξει αιφνιδιασμός του Πρωθυπουργού. Στην Εθνική Τράπεζα επίσης παραμένει ο κ. Τάκης Αράπογλου, ενώ είναι πιθανό – όπως λένε κυβερνητικά στελέχη – μετά την εξαγορά της Εμπορικής οι Γάλλοι να αντικαταστήσουν τον Γ. Προβόπουλο. Ένα από τα ονόματα που ακούγονται γι’ αυτή τη θέση είναι του πρώην υποδιοικητή της Εθνικής κ. Απόστολου Ταμβακάκη. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι ενδεχόμενο η κυβέρνηση να τοποθετήσει τον κ. Γ. Προβόπουλο υποδιοικητή της Εθνικής.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “