Στενεύει ο κλοιός γύρω από τον βουλευτή Σάμου Κωνσταντίνο Καραμηνά. Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε χθες να προτείνει στη Βουλή την άρση της ασυλίας του.
ΤΟ ΙΔΙΟ θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής και η οικογένεια της άτυχης Έλλης Πηλείδου, η οποία το πρωί της 1ης Ιουνίου άφησε την τελευταία πνοή της στη βουλευτική Μερσεντές.
Ήδη ο φάκελος με το υλικό που συγκέντρωσε το Τμήμα Οδικών Τροχαίων Ατυχημάτων (ΤΟΤΑ), έχει αποσταλεί στη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο οι καταθέσεις των μαρτύρων και των εμπλεκομένων προσώπων όσο και οι συνθήκες του τροχαίου ατυχήματος «καίνε» τον Κωνσταντίνο Καραμηνά.
«Η σφοδρότητα της πρόσκρουσης τα λέει όλα», τόνισε στα «ΝΕΑ» υψηλόβαθμο στέλεχος της Τροχαίας Αθηνών. «Από τη στιγμή που δεν εμπλέκεται κανένα άλλο όχημα στο τροχαίο ατύχημα, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά για την ανάκριση».
«ΝΑ ΕΞΙΛΕΩΘΕΙ»
Την ίδια στιγμή η μαυροντυμένη Γεωργία Πηλείδου, μητέρα της άτυχης Έλλης, που έχασε τη ζωή της στο τροχαίο ατύχημα, μιλώντας στα «ΝΕΑ» εξέφρασε με κατηγορηματικό τρόπο την πρόθεσή της να εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα που της δίνει ο νόμος για να υπερασπιστεί, όπως λέει, τη μνήμη της κόρης της.
«Θέλω να αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη, όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες. Καλώ τον Κωνσταντίνο Καραμηνά να μην κρυφτεί πίσω από την ασυλία που του παρέχει η βουλευτική του ιδιότητα. Είναι καιρός να εξιλεωθεί για τα πολλά ψέματα που είπε».
Τα λόγια της Γεωργίας Πηλείδου βγαίνουν με δυσκολία. Κλεισμένη στο σπίτι της, στην οδό Τιμάνδρας 23, στου Ζωγράφου, η κυρία Πηλείδου, καθηγήτρια σε Γυμνάσιο του Ζωγράφου, αδυνατεί να πιστέψει ότι δεν θα ξανακούσει τη φωνή της κόρης της, ότι δεν θα ξαναγκαλιάσει το παιδί της.
Δίπλα της στέκει η κόρη της Τάνια, που τη μοιραία νύχτα της 1ης Ιουνίου είχε βρεθεί στο μπαρ «Ραντεβού». Εκεί όπου είδε την αδελφή της να διασκεδάζει με τη φίλη της Όλγα Σιδέρη παρέα με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και τον φίλο του Αρτέμη Πανούσο, πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Καρλοβασίου Σάμου.
«Κανείς μας δεν είπε ότι ο βουλευτής ήθελε να σκοτώσει την αδελφή μου», λέει η Τάνια Πηλείδου. «Αλλά δεν είναι δυνατόν να λέει τόσα ψέματα, να μη σέβεται τη μνήμη της αδελφής μου. Δεν είναι δυνατόν για 15 ώρες η αδελφή μου να είναι στο νεκροτομείο και να μη γνωρίζει κανείς το όνομά της. Οι νόμοι είναι και για τους βουλευτές».
Προς αυτή την κατεύθυνση, ο δικηγόρος της οικογένειας Πηλείδου, κ. Αλέξης Κούγιας, προσανατολίζεται στην κατάθεση αίτησης για άρση της ασυλίας του Κωνσταντίνου Καραμηνά. Για τον λόγο αυτό μάλιστα ο κ. Κούγιας θα ζητήσει να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής κ. Απόστολο Κακλαμάνη.
«Μελετάω το ενδεχόμενο αίτησης άρσης της ασυλίας», τονίζει ο κ. Κούγιας και προσθέτει: «Μας απασχολεί επίσης η πρόταση που κατέθεσε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου προς την Ολομέλεια. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή η ανθρωποκτονία από οδηγό που οδηγούσε υπό συνθήκες μέθης δεν συνιστά τη διάπραξη του αδικήματος της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας αλλά της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως και από δόλο».
Σχολιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Κούγιας τόνισε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και άλλες φορές έχει ζητηθεί η άρση της ασυλίας βουλευτή από το κόμμα του και τελικώς η Βουλή αποφάσισε αρνητικά. Ελπίζω αυτή τη φορά να μη συμβεί το ίδιο».
ΤΟ ΚΛΙΜΑ που επικρατούσε στους κόλπους της Επιτροπής Δεοντολογίας για τη στάση που τήρησε ο βουλευτής Σάμου ήταν γνωστό εδώ και αρκετές ημέρες. Η ένταση των επικρίσεων όμως αιφνιδίασε ακόμη και τον ίδιο τον εγκαλούμενο, που βασιζόταν ως την ύστατη στιγμή στην… αλληλεγγύη των συναδέλφων του.
Από την πρώτη στιγμή της απολογίας του, ωστόσο, ο βουλευτής Σάμου κατανόησε τις προθέσεις των μελών της Επιτροπής και κυρίως του πρώην προέδρου του κόμματος κ. Μιλτιάδη Έβερτ, που προήδρευε της εξαμελούς Επιτροπής Δεοντολογίας.
Ο Κωνσταντίνος Καραμηνάς προσπάθησε να δικαιολογηθεί, ψελλίζοντας ότι δεν είχε πρόθεση να συσκοτίσει τα γεγονότα, ότι δεν κατάλαβε ότι οι άνδρες της Τροχαίας του ζήτησαν να κάνει αλκοτέστ, και ότι οι αντιφατικές δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης ήταν αποτέλεσμα της κακής ψυχολογικής κατάστασης στην οποία βρισκόταν μετά την κατανάλωση ηρεμιστικών!
Τότε δέχθηκε τις «ομοβροντίες» των μελών της Επιτροπής και ιδιαίτερα του κ. Έβερτ, ο οποίες με «βολές κατά ριπάς» κατέστησε σαφές στον βουλευτή Σάμου ότι με τη στάση του εξέθεσε τόσο το κόμμα όσο και το Κοινοβούλιο.
«Ο βουλευτής οφείλει να αποτελεί πρότυπο συμπεριφοράς», τόνισε ο κ. Έβερτ και πρόσθεσε με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο. «Πολύ περισσότερο υποχρεούται να μην προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Και βεβαίως να μην μεταβάλλεται σε απαξία, να μην περιγράφεται ως στοιχείο και παράδειγμα προς αποφυγήν. Που σε μια τέτοια περίπτωση αυτοεξαιρείται του δημοσίου βίου».
Μετά την απολογία του Κωνσταντίνου Καραμηνά τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας αποφάσισαν να αναστείλουν την συμμετοχή του σε κάθε κομματικό όργανο στο οποίο ασκεί εποπτεία και να προτείνουν προς τον πρόεδρο της Βουλής την άρση της ασυλίας του. Σε περίπτωση, μάλιστα, που η Βουλή δεν επικυρώσει την πρόταση αυτή, τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας ζήτησαν από τον βουλευτή Σάμου να παραιτηθεί από το βουλευτικό του αξίωμα. Σε διαφορετική περίπτωση ο Κωνσταντίνος Καραμηνάς θα παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο με το ερώτημα της διαγραφής.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “