Τα παιδιά της ρέγγε

Η ΤΖΑΜΑΪΚΑ είναι ίσως η ασθενέστερη ομάδα από τις 32 που θα λάβουν μέρος στο 16ο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου. Το γεγονός αυτό, ωστόσο, δεν απαγορεύει στους Τζαμαϊκανούς παίκτες να ονειρεύονται πως μπορούν να παίξουν ακόμη και στον τελικό της διοργάνωσης. Για την Τζαμάικα η 16η Νοεμβρίου θεωρείται ιστορική ημέρα, καθώς αυτή την ημερομηνία «σφράγισε» το εισιτήριό της για συμμετοχή σε τελική φάση Μουντιάλ για πρώτη φορά στην ιστορία της, υποχρεώνοντας σε ισοπαλία (0-0) το Μεξικό. Η χαρά ήταν τέτοια, ώστε η κυβέρνηση της Τζαμάικα χαρακτήρισε την ημέρα «αργία» για να μπορέσει ο λαός να πανηγυρίσει ελεύθερα την επιτυχία. Η Τζαμάικα, μέχρι να φτάσει στον πολυπόθητο στόχο της, αναγκάστηκε να δώσει 20 παιχνίδια στην προκριματική φάση, τα περισσότερα από κάθε άλλη φιναλίστ του Μουντιάλ.

Ο κόουτς της Τζαμάικα, Ρενέ Σιμόες πιστεύει πως η ομάδα του είναι μία «μικρή Βραζιλία», όσον αφορά τον τρόπο ανάπτυξης του παιχνιδιού. Όμως το παράπονό του είναι το γεγονός ότι οι παίκτες του δεν παίζουν αρκετά δυνατά.

Όμως, αυτή την αποστολή θα την αναλάβουν οι παίκτες που αγωνίζονται στο αγγλικό πρωτάθλημα.

Ρενέ Σιμόες
Ο ΡΕΝΕ ΣΙΜΟΕΣ, ο άνθρωπος του Θεού, όπως του αρέσουν να τον αποκαλούν, θεωρείται ήρωας στην Τζαμάικα, μετά το κατόρθωμά του να οδηγήσει την εθνική ομάδα της χώρας στα τελικά του Μουντιάλ.

Ο 45χρονος Σιμόες είναι Βραζιλιανός. Το τιμόνι της Τζαμάικας το ανέλαβε το 1994 και αφού προηγουμένως είχε μιαν αρκετά επιτυχημένη θητεία ως προπονητής Νέων και Ελπίδων της Βραζιλίας, της Γκιμαράες καθώς και ομάδων του Κατάρ.

Όταν μιλά στους παίκτες του ο Σιμόες χρησιμοποιεί φράσεις από την Αγία Γραφή. Επίσης ζητεί από τους ποδοσφαιριστές να… χορεύουν με την μπάλα, την οποία τους προτρέπει να τη βλέπουν ως τη φιλενάδα τους και όχι σαν ένα άψυχο πράγμα.

Ο Σιμόες είναι λάτρης της πειθαρχίας και δεν είναι λίγες οι φορές που έχει διώξει παίκτες από την ομάδα του για παραπτώματα. Πιστεύει πως το ποδόσφαιρο της Τζαμάικας μοιάζει αρκετά με αυτό της Βραζιλίας, μόνο όμως όταν οι παίκτες του έχουν στην κατοχή τους την μπάλα. Γιατί όταν επιτίθενται οι αντίπαλοι, οι Τζαμαϊκανοί ξεχνούν να μαρκάρουν.

Γεννήθηκε στην Αγγλία ο Μπάρτον και η Τζαμάικα στηρίζει πάνω του τις ελπίδες της

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ αστέρι της Τζαμάικας είναι ένας παίκτης που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αγγλία. Πρόκειται για τον Ντέον Μπάρτον, ο οποίος γεννήθηκε στο Ρίντινγκ από πατέρα Τζαμαϊκανό και μητέρα Αγγλίδα. Οι ρίζες του πατέρα του του επέτρεψαν να συμμετάσχει στην εθνική ομάδα της Τζαμάικας και γρήγορα να αναδειχτεί σε σύμβολο, κυρίως χάρη στα τέρματα που πέτυχε κατά τη διάρκεια της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ.

Είναι μόλις 21 ετών και πέρυσι πήρε μεταγραφή από τον Πόρτσμουθ στην Ντέρμπι έναντι 500 εκατ. δραχμών.

Ο συμπαίκτης του στην Ντέρμπι Ρόμπι φαν ντερ Λάαν λέει: «Ο Ντέον είναι ένας κλασικός παίκτης της Καραϊβικής. Πρέπει συνέχεια να του λες “πρέπει να δουλέψεις, πρέπει να δουλέψεις”. Όμως διαθέτει μεγάλο ταλέντο και μπορεί να εξελιχτεί σε σπουδαίο παίκτη».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “