Μετωπική για τους κουλοχέρηδες

Σε σκληρή μετωπική σύγκρουση οδηγούνται αυτή την εβδομάδα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.

Για πρώτη φορά ύστερα από αρκετούς μήνες ­ ουσιαστικά από την υπόθεση Οτζαλάν ­ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. διασταυρώνουν τα ξίφη τους με ιδιαίτερη οξύτητα και με αφορμή την υπόθεση του «Ολυμπιακού Λαχείου».

Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη «να μην ακολουθήσει» στο χορό της σκανδαλολογίας, αλλά η Νέα Δημοκρατία, κλιμακώνοντας στο έπακρο την τακτική της, σχεδιάζει να προκαλέσει μείζον πολιτικό ζήτημα την Τετάρτη στη Βουλή, οπότε και αναμένεται να ψηφισθεί η επίμαχη τροπολογία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεδρίαση της εθνικής αντιπροσωπείας θα είναι με πρωτοβουλία της Ν.Δ. θυελλώδης και θα παραπέμπει σε ανάλογες συνεδριάσεις της Βουλής της περιόδου 1989-90. Βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι έχουν συσπειρωθεί γύρω από τον πρόεδρο της Ν.Δ. για το θέμα του ανενδότου κατά της διαφθοράς, σχεδιάζουν να προχωρήσουν ακόμη και σε «χάπενινγκ» προκειμένου να στρέψουν τους προβολείς της δημοσιότητας στην αίθουσα του Κοινοβουλίου. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι ορισμένοι έφθασαν στο σημείο να προτείνουν στο κόμμα να τυπώσει αυτοκόλλητες κονκάρδες με… κουλοχέρηδες τις οποίες θα φορούν στο πέτο την ώρα της συνεδρίασης. Άλλοι, να προσέλθουν με πανό στην τσάντα, τα οποία να ξεδιπλώσουν μέσα στην αίθουσα και μπροστά στις κάμερες την ώρα της ψηφοφορίας. Η ηγεσία της Ν.Δ. δεν υιοθετεί επισήμως αυτές τις κινήσεις, αλλά όπως ανέφεραν πηγές της Ρηγίλλης κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το πώς θα συμπεριφερθούν.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, δηλώνουν κυβερνητικές πηγές, «δεν πρόκειται να συρθεί στο χορό της σκανδαλολογίας», θεωρώντας ότι «εμείς προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα του λαού και του τόπου και η Νέα Δημοκρατία απλώς τα δικά της».

Κατά τις ίδιες πηγές «η Νέα Δημοκρατία ανακάλυψε ένα θέμα το οποίο μπορεί να αποτρέψει την περαιτέρω αποσυσπείρωση των οπαδών της διά της προσωρινής συγκόλλησης των κ.κ. Καραμανλή, Μητσοτάκη και Έβερτ». Χαρακτηριστικά έλεγαν ότι «τίποτε απ’ όσα ισχυρίζονται συκοφαντικά τα στελέχη της Ν.Δ. και ο αρχηγός τους δεν αγγίζουν την κυβέρνηση» και πρόσθεταν με έμφαση πως «αυτό είναι ένα παιχνίδι χωρίς αύριο»! Ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκος Αθανασάκης δήλωσε το βράδυ ότι «η Ν.Δ. χρησιμοποιεί ως “σημαία ευκαιρίας” το όλο θέμα» και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «κάνει τραγικά λανθασμένους ισχυρισμούς». Υποστήριξε μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 100.000 μηχανάκια, από τα οποία τα 40.000-50.000 μετατρέπονται σε κουλοχέρηδες.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να της παραδώσουν εντός της ημέρας πλήρη φάκελο με στοιχεία για το «Ολυμπιακό Λαχείο» και ειδικότερα για το ποιος ακριβώς θα είναι ο τζίρος του, τι θα διανέμεται στους παίκτες, τι κέρδη θα διανέμει στους διαχειριστές του και τι θα αποδίδει στο κράτος. Από τα πρώτα στοιχεία που έχει δώσει ο ΟΠΑΠ στην κυβέρνηση φαίνεται ότι 3,5 τρισ. θα είναι συνολικά ο τζίρος του «Λαχείου» σε ολόκληρο το χρονικό διάστημα της σύμβασης (14 χρόνια) και όχι τα κέρδη των αναδόχων. Και πως το 85% του τζίρου αυτού θα διανέμεται στους παίκτες.

* Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος σύμφωνα με την τακτική της Ρηγίλλης θα σηκώσει το βάρος της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση στη Βουλή, θα ζητήσει να παρίσταται κατά τη συζήτηση στη Βουλή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ­ «για να δώσει σαφείς εξηγήσεις γιατί η κυβέρνηση προχωρεί σε σύμβαση δεκατετραετούς διάρκειας, ενώ οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα πραγματοποιηθούν σε διάστημα πέντε ετών από σήμερα». Πέραν όμως του περιεχομένου της σύμβασης, ο κ. Καραμανλής θα επικεντρώσει την επίθεσή του στο «ηθικό σκέλος της υπόθεσης», επισημαίνοντας ότι «δυο γενιές παιδιών θα μεγαλώσουν στη γειτονιά τους με το τζόγο των κουλοχέρηδων». Όπως αναφέρουν οι επιτελείς του κ. Καραμανλή, τα τρία τελευταία 24ωρα δέχονται δεκάδες τηλεφωνήματα από τοπικά στελέχη που ζητούν να πληροφορηθούν για τους 51.000 κουλοχέρηδες που πρόκειται να τοποθετηθούν σε όλη τη χώρα. «Αυτό το θέμα έχει προκαλέσει πρωτοφανή αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες, γεγονός που διαπίστωσαν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που περιόδευσαν το Σαββατοκύριακο στις περιφέρειές τους», αναφέρουν σχετικά.

Στη Ν.Δ. πιστεύουν ότι αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα πιέσουν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη δημιουργία του λαχείου και εκφράζουν την άποψη ότι κάτω από την πίεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και των ίδιων των στελεχών του ο κ. Σημίτης θα αναγκαστεί να υποχωρήσει. Ήδη από σήμερα ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα έρθει σε επαφή με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να δημιουργήσει συνθήκες «ενιαίου μετώπου» έναντι του λαχείου.

Η κυβέρνηση, υπόψη της οποίας τέθηκαν οι πληροφορίες για μη «σύμπραξη» βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην ψήφιση του νομοσχεδίου, έκανε γνωστό μέσω κυβερνητικής πηγής ότι «αυτά αποτελούν υποθέσεις αρρωστημένης φαντασίας».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “