Γαλάζιος αντιπερισπασμός με Σκόπια

Το Σκοπιανό, μέσω Ρωσίας, φέρνει ξανά στο τραπέζι ο Πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να σκεπάσει επικοινωνιακά τα μεγάλα εσωτερικά μέτωπα τα οποία προκαλούν νέους ισχυρούς κλυδωνισμούς στην κυβέρνησή του και προμηνύουν θύελλες το προσεχές διάστημα.

Έτσι- όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη- το θέμα των Σκοπίων θα επιστρατευτεί ως πολιτικός αντιπερισπασμός για τη σοβαρή επιδείνωση της οικονομίας που επιβεβαιώθηκε και από την τελευταία έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Ο κ. Κ. Καραμανλής επενδύει πολλά στη συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον

ΣΤΕΛΕΧΗ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

τονίζουν ότι το μεγάλο αγκάθι είναι η ανεξέλεγκτη ακρίβεια που πλήττει μεγάλα κοινωνικά στρώματα

Ρώσο Πρόεδρο. Πρώτα θέλει να εξασφαλίσει μια δήλωση συμπαράστασης στο καυτό θέμα των Σκοπίων από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, του τύπου ότι η Ρωσία επιθυμεί να βρεθεί ονομασία κοινής αποδοχής από τις δύο χώρες, παρ΄ ότι ήδη έχει αναγνωρίσει τα Σκόπια ως Μακεδονία. Μια τέτοια δέσμευση, παρ΄ ότι στους διπλωματικούς κύκλους θεωρείται αυτονόητη, η κυβέρνηση σκοπεύει να την αξιοποιήσει για εσωτερική κατανάλωση. Ταυτόχρονα το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξει να δημιουργήσει κλίμα στην κοινή γνώμη ότι δήθεν η κυβέρνηση Καραμανλή έχει προνομιακή και στρατηγική σχέση με τη Ρωσία και δεν είναι ουραγός των ΗΠΑ. Στην κυβέρνηση δίνουν μεγάλη σημασία σ΄ αυτό διότι όπως λένε η κοινή γνώμη διακατέχεται ιδιαίτερα αυτή την περίοδο από έντονο αντιαμερικανισμό και αντιμετωπίζει πολύ θετικά τα ανοίγματα στο Κρεμλίνο. Σύμφωνα με δήλωση που έκανε ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στο πρακτορείο Ρία- Νόβοστι στις 24 Απριλίου, εν όψει της επίσκεψής του, «η Ελλάδα προσβλέπει στην περαιτέρω υποστήριξη της Ρωσίας για την αλλαγή της ονομασίας της γειτονικής ΠΓΔΜ, η οποία συνδέεται με τους φόβους για ενδεχόμενες απαιτήσεις της εναντίον της ομώνυμης περιφέρειας στο ελληνικό έδαφος». Ο Κ. Καραμανλής συνέχισε λέγοντας: «Πιστεύουμε ότι η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη στήριξη του κεντρικού αυτού οργάνου του ΟΗΕ και θα εξασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή των ψηφισμάτων του, καθώς επίσης και τον σεβασμό των θεμελιωδών αξιών και αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ, στον οποίο στηρίζονται οι διεθνείς σχέσεις».

Πονοκέφαλος για τον ΟΤΕ 
Όλοι αυτοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης- ακόμη και εάν λειτουργήσουν – δεν μπορούν ωστόσο, όπως παραδέχονται στη Ρηγίλλης, να σκεπάσουν ούτε πολιτικά ούτε επικοινωνιακά τα μεγάλα αγκάθια που έχει μπροστά της αυτή την ώρα η κυβέρνηση. Το πιο μεγάλο αγκάθι είναι η υπόθεση του ΟΤΕ, η οποία έχει εξελιχθεί σε μείζον ζήτημα με την αντιπολίτευση στο σύνολό της να ρίχνει πυρά ομαδόν εναντίον της κυβέρνησης. Οι προσεχείς ημέρες είναι κρίσιμες καθώς ο υπουργός Οικονομίας θα πρέπει να κλείσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το ζήτημα και έτσι αναμένεται νέος κύκλος σκληρής μετωπικής αντιπαράθεσης από την οποία η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση θα υποστεί ζημιά. Οι περισσότεροι βουλευτές εμφανίζονται αμήχανοι και παραδέχονται ότι πολλές φορές βρέθηκαν σε δύσκολη θέση στις εκλογικές τους περιφέρειες καθώς δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν με πειστικό τρόπο στα ερωτήματα των ψηφοφόρων για την υπόθεση του ΟΤΕ.

Κόντρα χωρίς τέλος 
Την ίδια ώρα ο πόλεμος των δύο ιστορικών στελεχών της Ν.Δ., του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά και του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για το περιβάλλον Στ. Δήμα, συνεχίζεται. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα δύο παλιά στελέχη της Ν.Δ. δεν κρύβουν την πολύ κακή τους σχέση. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι σοβαρά καθώς η Ελλάδα εμφανίζεται ως το μαύρο πρόβατο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σ΄ άλλο ένα ζήτημα: τον έλεγχο των ρύπων από 152 ελληνικές βιομηχανίες, ανάμεσα στις οποίες είναι και 33 μονάδες της ΔΕΗ. Όσοι γνωρίζουν καλά τους δύο πολιτικούς λένε ότι αυτή η μάχη δεν πρόκειται να τελειώσει. Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι όποια παρέμβαση και αν γίνει από τον Πρωθυπουργό και προς τους δύο να ρίξουν τους τόνους θα πέσει στο κενό.

Κορυφαία στελέχη και βουλευτές της Ν.Δ. τονίζουν ωστόσο ότι το μεγαλύτερο αγκάθι για την κυβέρνηση είναι και θα παραμείνει η ανεξέλεγκτη ακρίβεια που έχει οδηγήσει μεγάλα στρώματα του πληθυσμού στη μεγαλύτερη φτώχεια των τελευταίων ετών. «Ό,τι και εάν λέμε στον κόσμο για εισαγόμενο πληθωρισμό και αύξηση της τιμής του πετρελαίου, δεν πείθουμε κανέναν αφού δεν έχουμε καταφέρει έπειτα από τέσσερα χρόνια να περιορίσουμε την αισχροκέρδεια που δημιουργούν οι αεριτζήδες και τα καρτέλ», λέει με έμφαση βουλευτής που εκλέγεται στην περιφέρεια και τονίζει: «Όσοι είδαν τις εικόνες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με εκατοντάδες ανθρώπους να σπρώχνονται για ένα πιάτο φαγητό θα πρέπει να είναι εξαιρετικά ανήσυχοι για τις δύσκολες ημέρες που έρχονται».


«Φλερτ» Κουκοδήμου με την Κ.Ο. της Ν.Δ.

ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ του κ. Κ. Κουκοδήμου στο «μαντρί» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κυκλοφορούν μεταξύ των στελεχών και βουλευτών του κόμματος τα τελευταία 24ωρα. Αφορμή μια πολύ ζεστή δήλωση του ανεξάρτητου βουλευτή για το κόμμα του, η οποία ερμηνεύτηκε ως το πρώτο βήμα στον δρόμο της επιστροφής. Κομματικά στελέχη δεν αποκλείουν μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. να έχει ξανά στη δύναμή της τον κ. Κ. Κουκοδήμο εάν μέχρι τότε, όπως διευκρινίζουν, έχει ξεκαθαρίσει δικαστικά η υπόθεσή του.

«Όχι» σε κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ οι πολίτες. Σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας Αlco που διενεργήθηκε για το περιοδικό «Fantomas» το 63,2% της κοινής γνώμης εναντιώνεται στην προοπτική συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων, στάση που αποτυπώνεται και στο εσωτερικό τους αφού το 60,2% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. και το 65,7% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ διάκεινται αρνητικά απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα επιθυμούσαν όμως κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κόμματα παρότι οι ηγεσίες, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, παίρνουν διαφορετική θέση. Υπέρ της συνεργασίας τάσσεται το 45,2% του συνόλου των ψηφοφόρων, το 61,6% των ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ και το 68,7% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, όπως διαπιστώνεται από την έρευνα, οι μετακινήσεις ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν οφείλονται μόνο στην απογοήτευση από τη σημερινή ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης (20%) αλλά αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στο νεανικό στυλ του προέδρου του Συνασπισμού (35,9%) και στην απογοήτευση από το ΠΑΣΟΚ συνολικά (29,5%).

Το φθινόπωρο υπογράφουν για τα ρωσικά άρματα

ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ αναμένεται η υπογραφή της συμφωνίας Αθήνας- Μόσχας για την αγορά 419 τεθωρακισμένων ΒΜΡ-3 ρωσικής κατασκευής για τον Ελληνικό Στρατό, το πράσινο φως για την οποία άναψε το ΚΥΣΕΑ τον Δεκέμβριο του 2007.

Η συμφωνία που θα προσεγγίσει το 1,4 δισ. ευρώ εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης «στρατηγικής σχέσης» που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών και η οποία αναμένεται να εμπεδωθεί με τις συνομιλίες που θα έχουν σήμερα στη Μόσχα οι κ.κ. Κ. Καραμανλής και Βλ. Πούτιν για διπλωματικά και ενεργειακά θέματα. Οι διαπραγματεύσεις για τους όρους προμήθειας και συμπαραγωγής των τεθωρακισμένων έχουν ήδη αρχίσει αλλά, όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές, δεν έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που να αναμένεται κάποιο ουσιαστικό βήμα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Καραμανλή, πλην της επιβεβαίωσης του ελληνικού ενδιαφέροντος στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στο πλαίσιο αυτό θα επιβεβαιωθεί η δυναμική και για νέες συμφωνίες σε τομείς όπως τα αντιαεροπορικά (Βuk και S400), πυροσβεστικά μέσα, εκπαιδευτικά αεροσκάφη, αερόστρωμνα κ.ά. Η επιλογή των τεθωρακισμένων οχημάτων ΒΜΡ-3 μπορεί να εντάσσεται στη «στρατιωτική διπλωματία» και τη «διπλωματία των αγωγών», ωστόσο, σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητική πηγή, στην απόφαση μέτρησε και το ότι το άρμα είναι τεχνολογικά εφάμιλλο των ανταγωνιστικών του, προσφέρεται σε πολύ χαμηλότερη τιμή και παρέχεται η δυνατότητα συμπαραγωγής.

Για τη συμμετοχή στο σχήμα των ελληνικών εταιρειών που θα πάρουν μέρος της πίτας μέσω της συμπαραγωγής βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία επιλογής υπό την αιγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών. Δεκάδες εταιρείες έχουν υποβάλει προτάσεις αλλά όλα δείχνουν ότι οι βασικοί εταίροι θα είναι λίγοι. Πρόκειται για την κρατική ΕΑΣ, την Ιντρακόμ και μερικές άλλες, οι οποίες όμως θα δώσουν έργο και σε μικρότερους υποκατασκευαστές. Το εύρος της συμπαραγωγής θα εξαρτηθεί κυρίως από το κόστος, αφού όσο μεγαλύτερο είναι τόσο θα αυξάνεται η συνολική δαπάνη. Η ρωσική πλευρά στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών οφελών θα δώσει και 35-45 αμφίβια οχήματα. Στη Θεσσαλονίκη 
Ειδικό κεφάλαιο της διακρατικής συμφωνίας θα αναφέρεται στη μετά την πώληση υποστήριξη που θα γίνεται στην Ελλάδα. Το έργο αυτό έχει προταθεί να γίνεται στο 308 Στρατιωτικό Εργοστάσιο Θεσσαλονίκης.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “