Μπρος Εφραίμ και πίσω Αλμούνια για την κυβέρνηση

Μικρή αισιοδοξία προκαλεί- εν μέσω ύφεσης- η απόφαση των τραπεζών να κάνουν, τελικά, χρήση του πακέτου των 28 δισ. ευρώ, κάτι που προσδοκάται να αυξήσει τη ρευστότητα στην αγορά.

Την ανάγκη τους για μεγαλύτερη ρευστότητα τη δείχνουν όλες οι τράπεζες, οι οποίες, στην προσπάθειά τους να μαζέψουν ζεστό χρήμα, προσφέρουν επιτόκια ρεκόρ που φθάνουν το 6,6%. Αποτέλεσμα μάλιστα των προσφορών αυτών είναι ότι τον τελευταίο μήνα οι προθεσμιακές καταθέσεις σε όλες τις τράπεζες έχουν φτάσει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ! ΠΑΝΤΩΣ το θέμα της οικονομίας παραμένει μείζον για την κυβέρνηση όχι μόνο επειδή η αγορά ασφυκτιά λόγω της πτώσης της ζήτησης (οι έμποροι προχωρούν σε προσφορές και μειώσεις τιμών έως και 20% από τη Δευτέρα), αλλά και επειδή οι οικονομικές επιδόσεις των τελευταίων ετών είναι πολύ κακές. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις Αλμούνια, με τις οποίες κάνει σαφές ότι η Αθήνα δεν μπορεί- λόγω των υψηλών ελλειμμάτων της- να χρησιμοποιήσει στον βαθμό που μπορούν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες το ευρωσωσίβιο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕΤΩΠΟ, το Βατοπέδι, οι αναταράξεις, πολιτικές και δικαστικές, συνεχίζονται. Για παράδειγμα στην κυβέρνηση οι μισοί συμφωνούν με τον Ευάγγ. Μεϊμαράκη που λέει ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και οι άλλοι μισοί συμφωνούν με τον Ευάγγ. Αντώναρο που λέει ότι δεν υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση όλοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση για να ξεφύγει από το τέλμα πρέπει κάποτε να πει τα πράγματα με όνομά τους και να παραδεχθεί τις ευθύνες της στις περίεργες ανταλλαγές. Έστω και μετά τη 15η Δεκεμβρίου που θα έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα της Εξεταστικής.

ΠΑΝΤΩΣ, όσο ξετυλίγεται το κουβάρι στη Βουλή κοινή εκτίμηση είναι ότι αυτό τελικά δεν ήταν μοναστήρι, αλλά χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με βαρύ μετοχολόγιο και μεγάλους λογαριασμούς σε παράκτιες εταιρείες. Εάν οι τράπεζες που κατέρρευσαν είχαν ανακαλύψει εγκαίρως τον μοναχό Ευδόκιμο που κατέθεσε χθες στην Εξεταστική, είναι βέβαιον ότι θα του έκαναν μεταγραφή για το Μανχάταν! Όσα αποκαλύπτονται καθημερινά για τη δράση των μοναχών προκαλούν βαθιά θλίψη και οργή, γι΄ αυτό και ο Πατριάρχης συναντάται σήμερα με τον Εφραίμ. 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “