Τα μυστικά γκάλοπ τρομάζουν το Μαξίμου

Αντιμέτωπη στις ευρωεκλογές του Ιουνίου με την πιο βαριά ήττα στην ιστορία της βρίσκεται η Ν.Δ. καθώς κάθε μέρα που περνά το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου προσλαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, προκαλεί έντονες αντιδράσεις στηνκοινωνία και πολλαπλασιάζει την οργή στη βάση του κόμματος. Οι βουλευτές, ο ένας μετά τον άλλο, καθώς και αρκετοί υπουργοί ζητούν από το Μέγαρο Μαξίμου να αλλάξει τακτική και να αποδεχθεί ότι υπήρξαν πολιτικές ευθύνες.

«Η κομματική μας βάση θέλει μια συγγνώμη. Πρέπει να την πούμε ακόμη και εάν δεν φταίμε», λέει κορυφαίος υπουργός. Σε αυτή τη βαριά ατμόσφαιρα αθροίζεται η πρωτοφανής οικονομική δυσπραγία των πολιτών και ο φόβος ότι μετά τις γιορτές τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα για όλους.

Οι αναλυτές της Ν.Δ. που μελετούν τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου μήνα εκφράζουν την εκτίμηση ότι εάν τα πράγματα συνεχίσουν να εξελίσσονται κατά τον ίδιο τρόπο, τότε στις ευρωεκλογές του Ιουνίου η Ν.Δ. κινδυνεύει να σημειώσει ήττα- ρεκόρ. Να περάσει, δηλαδή, κάτω από τον πήχυ του 32,65 %, ποσοστό που είχε πάρει στις ευρωεκλογές του 1994. «Και εάν αυτό συμβεί, θα είναι η τελική πρόβα για την ήττα των εθνικών εκλογών, όποτε και αν γίνουν αυτές», τονίζει με νόημα κορυφαίο κομματικό στέλεχος που έχει πλήρη γνώση των μυστικών μετρήσεων που έχει στη διάθεσή του το Μαξίμου.

Ορόσημο η Εξεταστική. Κομβικό σημείο θεωρούν στο Μαξίμου την 15η Δεκεμβρίου, οπότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες της Εξεταστικής. «Εάν δεν βρεθούν ευθύνες υπουργών και “συντονιστικά κέντρα”, θα έχουμε κάνει το πρώτο δυνατό βήμα», λέει άλλος υπουργός και προσθέτει ότι «η δεύτερη κίνηση θα είναι ανασχηματισμός που θα σηματοδοτήσει τη φιλολαϊκή στροφή». Παραδέχεται ωστόσο ότι κάθε μέρα που περνά τα όποια όπλα έχουν απομένει στα χέρια του Καραμανλή «κινδυνεύουν να πάθουν αφλογιστία». Μέχρι πάντως ο Πρωθυπουργός να βρει ξανά την «παλιά του δυναμική», σύμφωνα με την έκφραση παλιού συνεργάτη του, η απόφαση του Μαξίμου είναι να βγουν στην πρώτη γραμμή πέντε κεντρικά πρόσωπα που θα δίνουν καθημερινά την πολιτική και επικοινωνιακή μάχη. Αυτοί είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος, οποίος έτσι και αλλιώς εκ του καθήκοντος εκτίθεται καθημερινά στα ΜΜΕ, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που ήταν και παραμένει ο αγαπημένος του μέσου ψηφοφόρου της Ν.Δ., η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος έχει αποφασίσει- όπως λένε οι συνομιλητές του- να περάσει στην αντεπίθεση για τα θέματα της Υγείας που βρίσκονται και πάλι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Η «ισχυρή ομάδα», όπως αποκαλούν στη Ρηγίλλης τους κορυφαίους υπουργούς, θα οργώσει την επαρχία από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη για να τονώσει το ηθικό των ψηφοφόρων.

«Ας ξυπνήσουν, αλλιώς ας φύγουν»

Κομματικά στελέχη και συνδικαλιστές διαφωνούν πλέον ανοιχτά με την κυβέρνηση και καταγγέλλουν, από όποιο δημόσιο βήμα κι αν βρεθούν, κυβερνητικούς αξιωματούχους. Χθες χτύπησε ο αρχισυνδικαλιστής της ΔΑΚΕ κ. Κ. Πουπάκης. «Ας ξυπνήσουν όσοι τυχόν βλέπουν ακόμη την κοινωνία πίσω από τα φιμέ τζάμια των λιμουζινών τους» είπε. Ο συνδικαλιστής δεν περιορίστηκε στις γενικές πολιτικές καταγγελίες, αλλά έκανε την επίθεσή του στοχεύοντας συγκεκριμένα πρόσωπα.

«Με προκλητικούς μαμμωνάδες, Αθανασόπουλους, Αράπογλου και λοιπούς τραπεζίτες, γκόλντεν μπόις, πλατινένιους μάνατζερ και γιάπηδες των κολάρων δεν αντιμετωπίζεται η κρίση».

Λάδι στη φωτιά που καίει στον σκληρό πυρήνα της παράταξης έριξε και ο κ. Π. Τατούλης, ο οποίος έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό και θα ψηφίσει υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής. Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Αθήνα 9,84 χαρακτήρισε το Βατοπέδι ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο της πολιτικής ιστορίας του τόπου και πρόσθεσε: «Η παράταξη αυτό τον καιρό έχει ταυτισθεί με τη διαφθορά. Πιστεύω ότι πρέπει να χυθεί αίμα. Τα πολιτικά στελέχη που εμπλέκονται θα πρέπει γρήγορα να αποβληθούν από την πολιτική ζωή.

Και όσοι αποδειχθεί ότι έχουν ποινικές ευθύνες, θα πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “