Τα αποτελέσματα και οι χειρισμοί

του Κώστα Ιορδανίδη

Η ζωή μας θα ήταν πολύ πιο ήρεμη, η ψυχική μας ηρεμία δεδομένη, εάν δεν υπήρχαν οι «προβλέψεις» των εταιρειών δημοσκοπήσεων και τα exit polls. Πέρα από την παροδική σύγχυση που αρχικώς δημιουργήθηκε, είναι προφανές ότι η κεντροδεξιά, όπως υφίστατο έως το 2009, διατηρεί συνολικώς σημαντικό μέρος της δυνάμεώς της – τουλάχιστον εκεί όπου είναι δυνατόν να ανιχνευθεί με όση σαφήνεια επιτρέπει η ιδιορρυθμία των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως. Το πρόβλημα είναι ότι η συντηρητική παράταξη έχει κατακερματισθεί με τρόπο ίσως αμετάκλητο.

Το μόνο κόμμα που αύξησε τη δύναμή του εντυπωσιακότατα έναντι του ποσοστού που είχε εξασφαλίσει στις εθνικές εκλογές Μαΐου και Ιουνίου του 2012 είναι η Χρυσή Αυγή, παρά τις δικαστικές διώξεις, τη γενική κατακραυγή των ΜΜΕ και του συνόλου των πολιτικών κομμάτων. Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι η μέθοδος που επελέγη για την αντιμετώπισή της είχε τα εκ διαμέτρου αντίθετα αποτελέσματα των επιδιωκομένων από τους εμπνευστές μιας στρατηγικής, που κάποιοι αφελείς την χαρακτήρισαν «ιδιοφυή».

Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να επιχαίρουν, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πέτυχε νίκη σαρωτική στην περιφέρεια της Αττικής. Αλλά ουδείς ανέμενε ότι η κ. Ρένα Δούρου θα ήταν δυνατόν ποτέ να απειλήσει τον περιφερειάρχη κ. Γιάννη Σγουρό, που είχε την στήριξη όλων των ισχυρών παραγόντων – ακόμη και κομματικών στελεχών της Ν.Δ.

Τραυματικό επίσης είναι το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου στον Δήμο Αθηναίων, όπου η Ν.Δ. για πρώτη φορά στη σύγχρονη πολιτική ιστορία δεν θα μετέχει στον τελικό γύρο των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως στην Αττική και στην Αθήνα, ενώ ο ευρύτατα υποστηριζόμενος κ. Γιώργος Καμίνης φαίνεται να ισοψηφεί με τον παντελώς άγνωστο –μέχρι προ ολίγων εβδομάδων– υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Σακελλαρίδη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θριάμβευσε ασφαλώς στις χθεσινές εκλογές. Τα ποσοστά που εξασφάλισε υπολείπονται των τελευταίων εθνικών εκλογών, αλλά σαφώς οι ελπίδες του για ένα καλύτερο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές της προσεχούς Κυριακής έχουν ενισχυθεί.

Στην επαρχία, η Νέα Δημοκρατία επέτυχε αξιολογότατα αποτελέσματα – όχι απλώς και μόνον διότι η κρίση είχε μία ηπιότερη επίπτωση στην περιφέρεια. Απέχοντας γεωγραφικά από το κέντρο, η κεντροδεξιά διατηρεί τη συνοχή της. Εάν η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δεν λειτουργούσε διχαστικά για τους οπαδούς της, το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό.

Στην Κεντρική Μακεδονία ειδικότερα, η ακατανόητη απόφαση του κ. Αντώνη Σαμαρά να χρίσει ως υποψήφιο τον κ. Γιάννη Ιωαννίδη, στέρησε από την Ν.Δ. νίκη περιφανή από τον πρώτο γύρο. Ο «αντάρτης» κ. Απόστολος Τζιτζικώστας ανεδείχθη ο αυθεντικότερος εκφραστής της κεντροδεξιάς στην Βόρεια Ελλάδα. Είναι καιρός να αντιληφθεί η Ν.Δ. ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική από εκείνη που διαμορφώνεται στο Μέγαρο Μαξίμου.

Έντυπη Έκδοση

http://www.kathimerini.gr/767816/opinion/epikairothta/politikh/ta-apotelesmata-kai-oi-xeirismoi