Διεθνής Τύπος για τις εκλογές: Επικεντρώνεται στην αποδοκιμασία των μέτρων λιτότητας

Διεθνής Τύπος για τις εκλογές: Επικεντρώνεται στην αποδοκιμασία των μέτρων λιτότητας
Μήνυμα αποδοκιμασίας στα μέτρα λιτότητας βλέπει ο διεθνής Τύπος στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ορισμένα ΜΜΕ θεωρούν ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής και τονίζουν τα υψηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, αλλά και την επικράτηση των υποψηφίων της ΝΔ στην επαρχία. Όλα, όμως, συμφωνούν: οι ευρωεκλογές της επόμενης εβδομάδας αποτελούν τεστ για την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

Το πρακτορείο Reuters, βασισμένο στα μερικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα πήγε καλά σε κρίσιμες εκλογικές μάχες και τονίζει ότι «οι ψηφοφόροι έβγαλαν τον θυμό τους για την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης».

Το πρακτορείο τονίζει ότι οι εκλογές, μαζί με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μία εβδομάδα, θεωρούνται τεστ για τη συγκυβέρνηση.

Τα επίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχει στον δεύτερο γύρο της συμβολικά σημαντικής αναμέτρησης για την ανάδειξη δημάρχου στην Αθήνα, αναφέρει το πρακτορείο, τονίζοντας ότι προηγείται και στην περιφέρεια Αττικής, στην οποία ζει λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ελλάδας.

Το Reuters τονίζει ότι μετά από έξι χρόνια ύφεσης και μέτρων λιτότητας που έχουν μειώσει τα εισοδήματα και έχουν σπρώξει την ανεργία στο 26%, «οι εκλογές αφορούν τόσο εθνικά θέματα, όσο και τοπικά».

Το πρακτορείο αναφέρεται, επίσης, στα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας ότι παρ’ όλο που ο υποψήφιος της ΧΑ στην Αθήνα, Ηλίας Κασιδιάρης δεν πέρασε στο δεύτερο γύρο, συγκέντρωσε ποσοστό 16%.

«Πρώτος γύρος χωρίς ξεκάθαρο νικητή» είναι ο τίτλος του Bloomberg, το οποίο αναφέρει ότι αν και υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας προηγούνται σε οκτώ περιφέρειες, οι υποψήφιοι του κόμματος στην Αθήνα και στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή δεν κατάφεραν να περάσουν στον δεύτερο γύρο.

Το Bloomberg τονίζει ότι παρά τα exit-polls, τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να κάνει «επιδρομή» στην κάλπη.

Το πρακτορείο επισημαίνει και αυτό ότι μία ξεκάθαρη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου θα μπορούσε να απειλήσει τη συγκυβέρνηση, «καθώς η αριστερή αντιπολίτευση ενδέχεται να εκφράσει πιο έντονα την απαίτησή της για πρόωρες εθνικές εκλογές».

Στην ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών στην Ελλάδα έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών αναφέρεται δημοσίευμα της Wall Street Journal φωτίζοντας τις οικονομικές πτυχές των εκλογών της επόμενης Κυριακής.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως οι ευρωπαϊκές βουλευτικές εκλογές αυτής της εβδομάδας δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους, καθώς αυτοί θεωρούν πως η έκβασή των εκλογών θα διαδραματίσει μικρό ρόλο στην μελλοντική κατεύθυνση της Ευρώπης , η οποία σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσει να καθορίζεται από τους εθνικούς ηγέτες και τα κοινοβούλια .

Ωστόσο, κατά την Wall Street Journal η Ελλάδα αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση, καθώς όπως υποστηρίζεται στο δημοσίευμα οι Ευρωεκλογές «θα καθορίσουν το μέλλον» της κυβέρνησης συνασπισμού. Η εφημερίδα φιλοξενεί και απόψεις Έλληνα υπουργού σύμφωνα με τον οποίο εάν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αθροιστικά λάβουν χαμηλότερο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ , η κυβέρνηση θα βρεθεί σε πραγματικό πρόβλημα .Στην περίπτωση αυτή το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι είτε πρόωρες εθνικές εκλογές είτε μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας .

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει πως από οικονομικής άποψης μια νέα πολιτική αναταραχή θα έθετε αναμφίβολα σε σοβαρό κίνδυνο την ανάκαμψη της οικονομίας. Στο σημείο αυτό τονίζεται πως η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη, ότι η ανεργία μειώνεται, ότι ο προϋπολογισμός καταγράφει πρωτογενή πλεονάσματα, κάτι που ανοίγει το δρόμο για ελάφρυνση του χρέους, αλλά και ότι τις τελευταίες εβδομάδες , οι διεθνείς επενδυτές έχουν τοποθετήσει 15 δισ. ευρώ ή 20,5 δισ. δολάρια στα ελληνικά κρατικά ομόλογα στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών και σε τραπεζικά και εταιρικά ομόλογα.

Η Wall Street Journal θέτει το ερώτημα για το εάν μπορεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός να πείσει τους ψηφοφόρους να του δώσουν περισσότερο χρόνο, υπογραμμίζοντας την ίδια στιγμή πως βάσει των δημοσκοπήσεων το 70% των Ελλήνων ψηφοφόρων δηλώνουν ότι δεν θέλουν νέες εκλογές.

Τέλος, η εφημερίδα φιλοξενεί απόψεις σύμφωνα με τις οποίες ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να αποφύγει νέες εκλογές και ότι στο πλαίσιο αυτό ακόμα και αν ο Ευάγγ. Βενιζέλος αποχωρούσε από την Κυβέρνηση ο κ. Σαμαράς θα ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή .

Για «αβέβαιο μήνυμα» μιλά το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

«Η Ελλάδα έστειλε την Κυριακή ένα αβέβαιο μήνυμα στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, δίνοντας ώθηση στην ριζοσπαστική αριστερά στην Αθήνα και την περιφέρεια, αλλά επιβεβαίωσε πολλούς από τους υποψήφιους της κυβέρνησης δεξιάς-σοσιαλιστών στην επαρχία, μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές» γράφει το AFP.

Η εφημερίδα αναφέρεται στο μεγάλο προβάδισμα που έδωσε το exit poll στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι τις επόμενες ώρες αυτό μειώθηκε και τονίζει ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα ελπίζει να «ρεφάρει» στον δεύτερο γύρο.

Και το AFP αναφέρεται στο υψηλό ποσοστό του Ηλία Κασιδιάρη, παρά το γεγονός ότι η ΧΑ έχει χαρακτηριστεί ως «εγκληματική οργάνωση».

«Ο Αντώνης Σαμαράς κερδίζει στην επαρχία» σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζοντας ότι στην Αθήνα κερδισμένος βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η εφημερίδα μιλά για «βαριά ήττα» του υποψηφίου της ΝΔ στην Αθήνα, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά από το 1974 που δεν θα περάσει υποψήφιος συντηρητικού κόμματος στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

«Απόρροια της λιτότητας; Η συντηρητική κυβέρνηση τιμωρείται στις τοπικές εκλογές. Μεγάλα ποσοστά σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή της Αθήνας» σημειώνει η Deutsche Welle, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα

Η Deutsche Welle σημειώνει ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν τεστ για τις ευρωεκλογές, τονίζοντας ότι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δίνουν μάχη στήθος με στήθος.

«Την απογοήτευσή τους για τα μέτρα λιτότητας εκφράζουν οι Έλληνες» τονίζει ο Guardian, βασισμένος στα στοιχεία των exit poll, τα οποία δεν επιβεβαιώθηκαν.

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=597420