[Διαστάσεις] Πάολα, ευχαριστούμε!

του Μιχάλη Μητσού

Φανταστείτε να γινόταν κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Να φωτογραφιζόταν με μπικίνι ένα στέλεχος όχι βέβαια του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχει ανάγκη από προβολή, αλλά ενός μικρού και αξιόλογου κόμματος που δεν έχει τη δημοσιότητα που του αξίζει. Να αναρτούσε, ας πούμε, μια ανάλογη φωτογραφία της στο facebook η Αντιγόνη Λυμπεράκη: «Γεια σας. Ξεκίνησε η εκστρατεία κι εγώ χρησιμοποιώ οποιοδήποτε μέσο. Ψηφίστε τις Γέφυρες».Τα εξ αμάξης θα άκουγε. Οι φεμινίστριες θα έπεφταν να τη φάνε και οι κάθε είδους σεξιστές θα την εξευτέλιζαν. Θα διαφημιζόταν βέβαια το κόμμα, αλλά η ίδια θα έπρεπε να επιδείξει μεγάλες αντοχές.

Στην Ιταλία το έκανε η Πάολα Μπακιντού, υπεύθυνη επικοινωνίας της «Λίστας Τσίπρα». Κι είναι ένα από τα λίγα έξυπνα και ανατρεπτικά πράγματα που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η Αριστερά. Δεν μας παίζετε στα μίντια; Θα σας αναγκάσουμε να μας παίξετε. Κι επειδή για τις ιδέες μας δεν δίνετε δεκάρα, θα χρησιμοποιήσουμε μια οικουμενική αξία: ένα όμορφο γυναικείο σώμα. Σίγουρα θα τσιμπήσετε. Οι άνδρες που σας διαβάζουν και σας βλέπουν θα καταφχαριστηθούν και, δεν μπορεί, όλο και κάποιοι θα διαβάσουν τις θέσεις μας.

Εντάξει, δεν ήταν ακριβώς μια απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής ύστερα από πολύωρη ψηφοφορία. Η πρωτοβουλία για τη φωτογραφία με τη σχετική λεζάντα ανήκε προσωπικά στην Πάολα, αναγκάστηκε να το διευκρινίσει η ίδια όταν ακούστηκαν γκρίνιες και ειρωνικά σχόλια ακόμη και από συντρόφους της. «Τι θα λέγαμε αν έκανε το ίδιο ένα από τα κουνελάκια του Μπερλουσκόνι;» αναρωτήθηκε κάποιος, θυμίζοντας ότι όταν έγινε γνωστό το σκάνδαλο μπούνγκα-μπούνγκα, πριν από τρία χρόνια, η Μπάρμπαρα Σπινέλι και μερικές ακόμη γυναίκες της Αριστεράς έβγαλαν εκατομμύρια γυναίκες στον δρόμο με σύνθημα «Αν όχι τώρα, πότε;». Αλλά και η Λορέλα Τσανάρντο, δημιουργός του ντοκιμαντέρ «Το σώμα των γυναικών», εξέφρασε την ενόχλησή της που τα μέσα ενημέρωσης έφτασαν να τη ρωτήσουν για τον κώλο της Πάολα, αυτήν, που έχει δύο μεταπτυχιακά.

Εχει άδικο. Η Πάολα πρωταγωνιστεί σε μια παρωδία, δεν εκπορνεύεται. Βγάζει τη γλώσσα στους πολιτικά ευπρεπείς, και το καταδιασκεδάζει. «Κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα να εμφανίζεται όπως της κάνει κέφι», επισημαίνει το φεμινιστικό μπλογκ Eretica. «Κανείς δεν έχει δικαίωμα να πει σε μια γυναίκα πώς να χρησιμοποιεί το σώμα της». Ούτε σε έναν άντρα, άλλωστε. Γι’ αυτό και έχει ήδη δημιουργηθεί στην Ιταλία ένα κίνημα από άντρες και γυναίκες που εκδηλώνουν τη συμπαράστασή τους στην αιρετική αριστερή με τολμηρά σέλφις…

Εως τώρα, η Λίστα Τσίπρα ήταν γνωστή ως μια παρέα από την οποία αποχώρησαν ο Πάολο Φλόρες ντ’ Αρκάις και ο Αντρέα Καμιλέρι κι έμεινε η Μπάρμπαρα Σπινέλι, που κι αυτή αν εκλεγεί θα παραιτηθεί. Μπόλικη γκρίνια και μιζέρια δηλαδή. Και ξαφνικά, μια ωραία ιδέα άλλαξε την εικόνα. Χιούμορ και φαντασία, η καλύτερη διέξοδος από τις κουραστικές μικροκομματικές αντιπαραθέσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

http://www.tanea.gr/opinions/all-opinions/article/5116855/paola-eyxaristoyme/