Ο Σπυρίδων Φλογαϊτης για την αναγόρευση του Χέλμουτ Σμιτ σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών
Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύθηκε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ από Αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου με επικεφαλής τον Πρύτανη Θεόδωρο Φορτσάκη, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του Αμβούργου.
Ο πρώην καγκελάριος τιμήθηκε για την προσφορά του στην Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς «με την δράση και υπογραφή του, ξανάφερε την Ελλάδα στους κόλπους του πνευματικού της δημιουργήματος, την Ευρώπη», όπως τόνισε ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σπυρίδων Ι. Φλογαΐτης στην ομιλία του.
Ο κύριος Φλογαΐτης έκανε μια ιστορική αναδρομή της πορείας της Ευρώπης από την απαρχή της επί Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το χωρισμό σε Ανατολή και Δύση – που τοποθέτησε την Ελλάδα στην Ανατολή – έως και την επανάσταση του 1821 και την επαναφορά της Ελλάδας στους κόλπους της Ευρώπης.
Ιδιαίτερη όμως αναφορά έκανε στη σύγχρονη Ιστορία, όπου «ο Καγκελάριος Helmut Schmitt αποφάσισε χωρίς δισταγμούς να υποστηρίξει την προσχώρηση της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες». Τότε, σημείωσε ο κύριος Φλογαΐτης, ο κύριος Σμιτ επανένταξε ιδεολογικά την Ελλάδα στη Δύση «ξαναδίνοντάς της την τιμή της που είχε ξεχασθεί, δηλώνοντας ότι η Δύση δεν ξέχασε την πατρίδα της, ανατρέποντας μιαν εξέλιξη της Ιστορίας που είχε αρχίσει με μια αθώα οργάνωση της διοίκησης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας σε δυτική και ανατολική».
«Αυτή η πράξη κατέγραψε τον Καγκελάριο Helmut Schmitt στην Ιστορία της Ευρώπης αλλά και στις καρδιές των Ελλήνων, του συναισθηματικού μας λαού που δεν ξεχνά τις ευεργεσίες που του γίνονται. Και γι’ αυτό, η Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, του πρώτου εκπαιδευτικού ιδρύματος της χώρας, που ιδρύθηκε από έναν γερμανό βασιληά που έγινε Έλληνας, για να κατάξει κεντρική θέση στην ανάπτυξη του ελληνικού έθνους στη νέα πορεία του, αποφάσισε να ανακηρύξει Επίτιμο Διδάκτορα για εξαίρετη προσφορά στο Έθνος μας, τον άνθρωπο που με την δράση και υπογραφή του, ξανάφερε την Ελλάδα στους κόλπους του πνευματικού της δημιουργήματος, την Ευρώπη», κατέληξε ο κύριος Φλογαΐτης.
Ο πρώην καγκελάριος ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε και σημείωσε μεταξύ άλλων ότι θεωρεί τον τίτλο που έλαβε ως σύμβολο της ελληνογερμανικής συνεργασίας. Αναφέρθηκε επίσης στη δική του στάση απέναντι στα ευρωπαϊκά ζητήματα διαχρονικά, από τα τέλη της δεκαετίας του ’40 έως σήμερα. «Υπήρξα και παρέμεινα υποστηρικτής της ιδέας της ευρωπαϊκής ενοποίησης και της συμμετοχής της Γερμανίας στην Ευρώπη» υπογράμμισε, ενώ, αναφερόμενος στο σήμερα, τόνισε ότι «λείπει μία κοινή δημοσιονομική πολιτική, μία κοινή οικονομική πολιτική, μία κοινή κοινωνική πολιτική».
Τέλος, αναγνώρισε τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια, σημείωσε ωστόσο ότι «η Ελλάδα έχει μπει σ’ έναν επιτυχημένο δρόμο». «Εύχομαι από καρδιάς στους Έλληνες γείτονες και εταίρους «καλή επιτυχία»!», κατέληξε.
Politisonline.com και με πληροφορίες από Καθημερινή και Βήμα