Η διαβολική προπαγάνδα

Εκτός από παιδαγωγός της βίας, κατά τη θουκυδίδεια παρατήρηση, ο πόλεμος αποτελεί και βομβιστής της αλήθειας. Υπό την έννοια ότι ανατινάζει με δολιοφθορές το οικοδόμημα της πραγματικότητας. Αφού εκείνη, όχι μονό πρέπει να ξανακτιστεί ως συναισθηματικό μαγειρείο του πολέμου, αλλά εξίσου να διασκορπιστεί σε αμάζευτα και αμέτρητα συντρίμμια.

Όσο πιο διαλυμένη και ασυνάρτητη μοιάζει η εικόνα των γεγονότων, τόσο πιο εύπλαστη καταλήγει στα ύπουλα χέρια της προπαγάνδας. Προς τι τούτο; Διότι η προπαγάνδα τακτοποιεί, κατά τα θελήματα της, το δημιουργικό χάος που πυροδοτεί. Κατασκευάζει κίβδηλες βεβαιότητες, κολλώντας λειψές αλήθειες.

Άλλωστε ένας διεστραμμένος «διευθυντής» που δίνει στην «αναρχία» αλλοιωμένο σχήμα, αιχμαλωτίζει ευχερώς τη σκέψη, ανεγκέφαλη ή μη, καλλιεργημένη ή μη. Επειδή κατά κράτος κερδίζει τις εντυπώσεις.

Έτσι μαγεύει η προπαγάνδα τον άπορο «νου» της κοινωνικής μάζας. Δεν διαδίδει κατά ανάγκην ξεδιάντροπα ψεύδη, αλλά νοθεύει την πραγματικότητα, με ισχνές δόσεις αλήθειας. Με διαβολική λοιπόν πανουργία στρέφει την αλήθεια εναντίον του εαυτού της, καθώς αρπάζει κακοήθως σκέλη της για να γεννήσει έναν συκοφαντικό Φράνκενσταιν επιστημονικώ τω τρόπω.

Εν ολίγοις, το μήνυμα, παντοδύναμο και ακατάβλητο, ξεγλιστρά ακόμη και από τους πιο σκεπτικιστικούς «ανιχνευτές». Μόνο δεινοί «χειρούργοι» μπορούν να λύσουν το «γόρδιο» μπλέξιμο. Και φυσικά, μια τέτοια κριτική διύλιση χρονοτριβεί, βασανίζει. Ενώ πλήθη από περίτεχνα «κουβάρια» ρίπτονται στο συγχυσμένο μυαλό.

Πρόκειται για την πιο προηγμένη και αριστουργηματική βιομηχανία της σύγχρονης εποχής. Ένα αισχρό θαύμα του ολοκληρωτικού πολέμου και της μαζικής επικοινωνίας. Αναντίλεκτα μια κουρδισμένη, βιρτουόζικα δουλεμένη μηχανή υπερ της ψυχολογικής χειραγώγησης και της νοητικής ποδηγέτησης.

Να είστε καχύποπτοι επί παντός.