Το κοινό περί θεσμών αίσθημα

Όταν πλανάται η ομίχλη “περίεργων” πρακτικών στη δημόσια σφαίρα, ασχέτως βασιμότητας ή μη, τότε το πολίτευμα ως φιλελεύθερος οργανισμός αμαυρώνεται. Εκ φύσεως κατακάθεται, κατά το μάλλον ή ήττον, στο υπόστρωμα της κοινής γνώμης ένα διαλυτικό ίζημα. Και δη, όταν στο μάτι του κυκλώνα έχουν παγιδευτεί κρατικές αρχές, το κλίμα δηλητηριάζεται λίαν ακραίως.   

Όταν ολόκληρο το έθνος “γιουχάρει” την Δικαιοσύνη με την μομφή περί απροκάλυπτης μεροληψίας, εξ αφορμής της επώνυμης και γυαλιστερής υπόθεσης, ενώ το κομματικό σύστημα κοιτάζει πως θα δρέψει εκλογικά κέρδη μέσα από την κατακραυγή ή θα σφουγγαρίσει τα «απόνερα», τότε το πολίτευμα ως συνείδηση αμαυρώνεται. Και τούτο διότι οι άρχοντες του κράτους «ποιούν την νήσσαν» την ώρα που το κοινό περί δικαίου αίσθημα ξεσπαθώνει.  

Όταν αιωρείται ενα τοξικό νέφος περι πολυπλόκαμης διαπλοκής, υφέρπουσας σε πολλαπλά και οφθαλμοφανή επίπεδα, ή διαδίδεται η υπόνοια χειραγώγησης των θεσμών, παντί τω τρόπω, με πλείστες καταγγελίες – ανεπιβεβαίωτες ή μη  – τότε το πολίτευμα λασπώνεται ως ανήμπορο και μολυσμένο. Εν γένει στους οφθαλμούς της κοινης γνώμης προβάλλει σαν σαθρή τάξη που έχει σακατευτεί, εξανεμίζοντας την κοινωνική πεποίθηση περί διαφάνειας· Ακόμη χειρότερα δε, κατεδαφίζει την κοινωνική εμπιστοσύνη στο θεσμικό οικοδόμημα. Αναβιώνει το αίσθημα περί «απαίσιας συναλλαγής», ένα αρκούντως επικίνδυνο φαινόμενο.

Δυστυχώς, αυτό είναι το κοινό περί θεσμών αίσθημα, καθολικά εμπεδωμένο στον συλλογικό νου. Τούτη η πνιγηρή ατμόσφαιρα σαρώνει το έθνος, δίχως οι φθαρμένοι θεσμοί να δύνανται, ικανώς και αξιοπρεπώς, να φιλτράρουν τα ρυπογόνα αέρια.

Αν εκλαμβάνετε ως καταστροφολογίες τα γραφόμενα, δεν έχετε παρά να μιλήσετε αόριστα περί θεσμών εντός μιας φιλικής ομήγυρης. Δια χειλών των πολιτών θα φωτογραφήσετε την οδυνηρή εικόνα· ισοπεδωτική μεν, όχι όμως απρόκλητα. Τα διατυπωθέντα επιχειρήματα αποκτούν τρομακτικό για την Δημοκρατία μας εύρος στήνοντας έναν πολύ γλιστερό κατήφορο. 

Μέλει κάποιο τυχαίο γεγονός να σπρώξει το βράχο προς τα κάτω. Καθημερινά βομβαρδίζεται το γοήτρο των θεσμών στην πατρίδα μας. 

Επειγόντως πρέπει να αντιστρέψουμε την πορεία των πραγμάτων.