Τα κυβερνητικά "πυρά" προς το ΠΑΣΟΚ και οι εσωκομματικές διαφωνίες της Κουμουνδούρου

Μπορεί ο Πρωθυπουργός και το μισό υπουργικό συμβούλιο να βρίσκονται στην Κίνα, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, την αύξηση του τουρισμού και των εξαγωγών και την υπογραφή διμερών συμφωνιών, όμως οι πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό βρίσκονται στο ζενίθ.

Πιο αναλυτικά:

Φαίνεται πως απομακρύνεται οριστικά ο στόχος της κυβέρνησης, να καταφέρει να συγκεντρώσει τους 200 ψήφους, ώστε να ισχύσει ο εκλογικός νόμος από τις αμέσως επόμενες εκλογές, μετά και την επίσημη διαφωνία από ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.

Η Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για “αποσπασματικές ρυθμίσεις” και για “τακτικισμούς”, στους οποίους “δε θα βάλει πλάτη η Δημοκρατική Συμπαράταξη”. Από τη μεριά του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με άρθρο του στη χτεσινή Real news, τόνισε πως η αλλαγή του εκλογικού νόμου “επιχειρεί να αποπροσανατολίσει το λαό από τον καθημερινό του Γολγοθά και να αλλάξει την ατζέντα ενόψει της αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου”.

Έχοντας λοιπόν ως δεδομένη την άρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Ποταμιού, ο εκλογικός νόμος θα περάσει -εκτός απροόπτου- με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Ένωσης Κεντρώων, και θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Από το Μαξίμου τα βέλη στρέφονται κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ. Κυβερνητικά στελέχη αποκαλύπτουν πως πέρυσι η Χαριλάου Τρικούπη είχε καταθέσει πρόταση για τον εκλογικό νόμο πανομοιότυπη με την τωρινή της κυβέρνησης, “όμως τώρα άλλαξαν γνώμη και ζητούν μειωμένο bonus, φοβούμενοι μη τυχόν και ταυτιστούν με το ΣΥΡΙΖΑ”. Μάλιστα επικαλούνται τη συνέντευξη του Θανάση Θεοχαρόπουλου (κοινοβουλευτικού εταίρου του ΠΑΣΟΚ) στη χτεσινή FREE SUNDAY, όπου υπερασπίζεται την απλή αναλογική και το όριο εισόδου του 3%.

Από το ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν προς πάσα κατεύθυνση, πως όσα κόμματα δεν θα ψηφίσουν την απλή αναλογική “θα εκτεθούν ανεπανόρθωτα στο λαό”, κάτι που δείχνει την επικοινωνιακή στρατηγική που θα ακολουθήσει η Κουμουνδούρου το επόμενο διάστημα.

Ο Ιούλιος ξεκίνησε με τον εκλογικό νόμο και θα τελειώσει με τη συζήτηση για τη Συνταγματική αναθεώρηση. Στις 24 του μήνα, ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει την κυβερνητική πρόταση, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στο ενδεχόμενο να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό, κάτι που συνεπάγεται και την αύξηση των αρμοδιοτήτων του. Ο εσωτερικός διάλογος στη Κουμουνδούρου έχει φουντώσει για τα καλά. Υποστηρικτής αυτής της ιδέας είναι ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ τη διαφωνία τους έχουν εκφράσει τα μέλη της τάσης των 53+.

Πάντως, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε στο PolitisOnline πως στην Κοινοβουλευτική ομάδα δεν έχει συζητηθεί τίποτα περί του θέματος, οπότε μέχρι στιγμής μένουμε απλά στα σενάρια…