«Καταιγιστική» η Εθνική Ελλάδος κόντρα στο Καζακστάν - Τελευταίο εμπόδιο για το Euro 2024 η Γεωργία

Πάρτι έστησε η Ελλάδα κόντρα στο Καζακστάν το βράδυ της Πέμπτης (21/3) όπου με μπροστάρη τον Πέλκα και εξαιρετικούς τους Μασούρα, Μπακασέτα, Ιωαννίδη, Κουρμπέλη καθάρισε την υπόθεση πρόκριση, κερδίζοντας με 5-0 στην OPAP Arena.

Η ομάδα του Γκουστάβο Πογέτ καθάρισε από το πρώτο ημίχρονο, με τους Μπακασέτα, Πέλκα, Ιωαννίδη και Κουρμπέλη να βρίσκουν δίχτυα και να απλουστεύουν τα πράγματα, δίνοντας διαστάσεις θριάμβου στη νίκη-πρόκριση, με το αυτογκόλ του Ταπάλοφ να διαμορφώνει το τελικό αποτέλεσμα.

Η γαλανόλευκή την Τρίτη (26/3) στις 19:00 πάει στο «Boris Paichadze National Stadium» στην Τιφλίδα και απέναντι στη Γεωργία, η οποία απέκλεισε με 2-0 το Λουξεμβούργο, θα δώσει τον υπέρ πάντων αγώνα για να βρεθεί στα γήπεδα της Γερμανίας το καλοκαίρι. Ο νικητής του αγώνα Γεωργία-Ελλάδα θα πάει στον 6ο όμιλο της τελικής φάσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, με Πορτογαλία, Τουρκία και Τσεχία.

Τόσο οι Έλληνες ποδοσφαιριστές, όσο και ο Ουρουγουανός ομοσπονδιακός προπονητής μετά την πρόκριση επί του Καζακστάν υποσχέθηκαν πως θα δώσουν το 100% των δυνατοτήτων τους για να βρεθεί η Ελλάδα στα τελικά της διοργάνωσης μετά από 12 χρόνια.

Το προφίλ της Γεωργίας

Όσον αφορά το τελευταίο εμπόδιο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στον δρόμο προς τα τελικά του Euro 2024, η Γεωργία προκρίθηκε στον τελικό της ερχόμενης Τρίτης αποκλείοντας το Λουξεμβούργο χάρη στα δύο γκολ του μεγάλου της πρωταγωνιστή στην βραδιά, Μπουντού Ζιβζιβάτζε.

Οι Γεωργιανοί διεκδικούν την πρώτη παρουσία τους σε μεγάλη διοργάνωση. Μπήκαν στη διαδικασία των playoffs για την πρόκριση στο Euro μέσω του Nations League, όπως και η Εθνική μας, τερματίζοντας στην κορυφή και αήττητοι (5 νίκες, 1 ισοπαλία) σε όμιλο με Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Γιβραλτάρ, εξασφαλίζοντας παράλληλα και την άνοδο από την τρίτη κατηγορία της διοργάνωσης.

Στον όμιλο των προκριματικών η Γεωργία είχε δύσκολο έργο απέναντι σε Ισπανία, Σκωτία και Νορβηγία και τερμάτισε στην 4η θέση καταφέρνοντας να ξεπεράσει μόνο την Κύπρο, κόντρα στην οποία πήρε και τις μόνες νίκες της.

Στον πάγκο της ομάδας βρίσκεται από τον Φεβρουάριο του 2021 ο 47χρονος Γάλλος Γουίλι Σανιόλ, ο οποίος εκτελεί χρέη πρώτου προπονητή για 3η φορά στην καριέρα του μετά από Μπορντό και Κ21 της Γαλλίας.

Το αστέρι της ομάδας είναι ο 23χρονος μεσοεπιθετικός της Νάπολι, Κβίτσα Κβαρατσκέλια, ο οποίος δεν αγωνίστηκε λόγω τιμωρίας κόντρα στο Λουξεμβούργο, αλλά θα επιστρέψει για τον μεγάλο τελικό της ερχόμενης Τρίτης. Με το εθνόσημο μετράει 15 γκολ και επτά ασίστ σε 28 συμμετοχές, ενώ η χρηματιστηριακή αξία του υπολογίζεται στα 80.00.000.

Η ποιότητα του Κβαρατσκέλια πάντως δεν δείχνει να ανησυχεί τους διεθνείς, όπως υποστήριξε μετά το τέλος του αγώνα με το Καζακστάν και ο Φώτης Ιωαννίδης.

Από τα υπόλοιπα ονόματα στο ρόστερ της Γεωργίας ξεχωρίζουν ο μεσοεπιθετικός του Παναιτωλικού, Λέβαν Σενγκέλια, ο Μαμαρντασβίλι (τερματοφύλακας της Βαλένθια), ο Τσεκβετάντζε (μέσος της Γουόντφορντ), ο Μικαουτάτζε (επιθετικός της Μετς) και ο Κοτσορασβίλι (μέσος της Λεβάντε).

Η προϊστορία Γεωργίας-Ελλάδας

Γεωργία και Ελλάδα έχουν συναντηθεί 8 φορές στο παρελθόν, με την Εθνική μας να μην έχει ούτε μία ήττα (6 νίκες, 2 ισοπαλίες).

Τελευταία φορά που η «γαλανόλευκη» ταξίδεψε στην Τιφλίδα ήταν στις 09/10/2021 για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πήρε τη νίκη με 2-0 χάρη στα «χρυσά» γκολ στο τέλος της αναμέτρησης. Οι Μπακασέτας στο 90′ και Πέλκας στο 90+5′ έδωσαν τους τρεις βαθμούς στην Εθνική μας. Η πρόκριση πάντως δεν ήρθε, αφού η Ελλάδα τερμάτισε τρίτη στον όμιλο πίσω από τις Ισπανία και Σουηδία.