Μουντιάλ 2022: Το Κατάρ ζητάει οργανωτική βοήθεια από το Ιράν στο όνομα της... Αθλητικής Διπλωματίας
Το ρευστό διπλωματικό κλίμα που κυριαρχεί στη Μέση Ανατολή, δεν αφήνει ανεπηρέαστο τον αθλητισμό. Ως γνωστόν, το Κατάρ θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2022. Μία επιλογή που προσβλημάτισε εξαρχής, δεδομένου του δυσοίωνου μέλλοντος στις διπλωματικές σχέσεις των χωρών της ευρύτερης περιοχής.
Το καλοκαίρι του 2017 στιγματίστηκε από τον “δαίμονα” της διπλωματίας, που δεν έδειξε έλεος στην οικοδέσποινα χώρα του Μουντιάλ του 2022, όταν δεχόταν τις κατηγορίες για υποστήριξη της τρομοκρατίας. Το αποτέλεσμα ήταν οι γειτονικές του χώρες να διακόπτουν η μία μετά την άλλη τις διπλωματικές σχέσεις μαζί του. Επιπροσθέτως, αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα στον εισαγωγικό τομέα.
Κάπως έτσι, το μέλλον της διοργάνωσης όσο και της ίδιας τη χώρας, κρινόταν αβέβαιο, με σαφείς φόβους για την επιτυχή διοργάνωση. Το Κατάρ ωστόσο διέψευσε τις φοβίες και κατάφερε να δρομολογήσει τις υποδομές στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Πέραν αυτού βέβαια, τα σχετικά ερωτήματα πλανώνται και αναφορικά με την ανυπαρξία ποδοσφαιρικής κουλτούρας στη χώρα, ήσσονος ωστόσο σημασίας συγκριτικά με τα παραπάνω.
Το Κατάρ είχε εξασφαλισμένη τη βοήθεια από τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χώρες που ήταν διατεθειμένες να φιλοξενήσουν στο έδαφός τους ακόμη και ποδοσφαιρικούς αγώνες, όμως η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων, που σχετιζόταν συν τοις άλλοις και με τις σχέσεις του Κατάρ με το Ιράν, οδήγησε σε ναυάγιο τα εν λόγω σχέδια.
Πλέον, οι σχέσεις των δύο χωρών, στο όνομα και της Αθλητικής Διπλωματίας, βελτιώνονται. Οι συζητήσεις μπορεί να είναι σε πρώιμο στάδιο. Όμως το Ιράν συμβάλλει ήδη στην τροφοδότηση του Κατάρ, εν μέσω του αποκλεισμού που έχει δεχτεί η χώρα από τη συνορεύουσα Σαουδική Αραβία, ενώ δύο νησιά της χώρας, το Kish και το Qeshm, διαθέτουν εξαιρετικά ξενοδοχεία που μπορούν να φιλοξενήσουν τους οπαδούς. Βέβαια, η επιβολή της Σαρία και της απαγόρευσης του αλκοόλ στα τουριστικά θέρετρα, αποτελούν τροχοπέδη επιλογής.
Παρά τα όποια προβλήματα, που, πέραν των αναφερθέντων, αφορούν στα ουσιαστικά ζητήματα γεωοπολιτικής, με πιο σημαντική παράμετρο εκείνη των δυσχερών σχέσεων του Ιράν με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, το Κατάρ δεν φαίνεται να έχει και πολλές επιλογές, στην παρούσα τουλάχιστον συγκυρία, μιας και χώρες με τις οποίες διατηρεί δεσμούς, δηλαδή το Κουβέιτ, το Ομάν και η Ιορδανία, δεν είναι σε θέση να το βοηθήσουν ουσιαστικά.
Σε κάθε περίπτωση, η ελπίδα έρχεται από τα λόγια του Hassan al-Thawadi, που επιβλέπει τον σχεδιασμό του Μουντιάλ, ο οποίος έρχεται να μας θυμίσει τη σημασία της Αθλητικής Διπλωματίας, μέσω του παραδείγματος της Βόρειας και Νότιας Κορέας κατά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιοντσάνγκ.