Δεν πραγματοποιήθηκε τελικά ο αγώνας της εθνικής χάντμπολ των νεανίδων με την αντίστοιχη της ΠΓΔΜ, στα Σκόπια, για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ο οποίος ήταν προγραμματισμένος για τις 18:00, καθώς η ελληνική ομάδα αποχώρησε διαμαρτυρόμενη για αθέτηση των προβλεπόμενων σχετικά με την επίσημη ονομασία της διοργανώτριας χώρας.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήδη από χθες οι εκπρόσωποι της ΟΧΕ βρίσκονταν σε διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χάντμπολ, απαιτώντας να αφαιρεθούν τα διακριτικά και οι τίτλοι στο γήπεδο, τα οποία ανέφεραν τη διοργανώτρια χώρα ως «Macedonia». Oι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χάντμπολ δεν εισακούσθηκαν από την «οικοδέσποινα» του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος νεανίδων, με την ελληνική ομάδα να αποσύρεται πριν την έναρξη της αναμέτρησης της 2ης αγωνιστικής (Α΄ όμιλος) με την ΠΓΔΜ ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε πριν από λίγο η Ελληνική ομοσπονδία Χειροσφαίρισης:
H Εθνική Γυναικών Κ17 αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τον αγώνα κόντρα στην ΠΓΔΜ για το EURO 2017
Η Ομοσπονδία εδώ και πολλούς μήνες προετοίμαζε την παρουσία της Εθνικής Γυναικών στα Σκόπια για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ17, έχοντας συνεχείς επαφές με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, το Υπουργείο Εξωτερικών, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χάντμπολ και την πρεσβεία μας στα Σκόπια, ώστε να «θωρακίσει» την αποστολή μας απέναντι σε οποιαδήποτε πιθανή πρόκληση.
Ειδικά τις τελευταίες ημέρες και με αφορμή το προκλητικό λογότυπο της διοργάνωσης, ανταλλάχτηκαν επιστολές ανάμεσα στην ΟΧΕ και την EHF με αποτέλεσμα αυτό να τροποποιηθεί για το σημερινό παιχνίδι ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ.
Τα επιχειρήματα των διοργανωτών και της EHF, ότι το λογότυπο δεν ταυτίζεται με την ονομασία της χώρας, αποδείχθηκαν ότι ήταν και η αιτία που οι διοργανωτές αποθρασύνθηκαν.
Με έγγραφο της η ΕHF έδωσε εντολή στους διοργανωτές να τροποποιηθεί το λογότυπο, όπως και να καλυφθούν όλες οι προκλητικές πινακίδες, σημαίες, αλλά και συνθήματα στο γήπεδο.
Επίσης επισημάνθηκε στον δημοσιογράφο που θα έκανε την περιγραφή του αγώνα στο live streaming, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, ως προς την αναφορά του στις παίκτριες και την ομάδα της ΠΓΔΜ, ειδικότερα μετά από τις καταγγελίες της ΟΧΕ για τα όσα συνέβησαν στο final-4 του Τσάμπιονς Λιγκ.
Παρόλα αυτά ελάχιστα λεπτά πριν ξεκινήσει το παιχνίδι και ενώ η Εθνική της ΠΓΔΜ τήρησε τα συμφωνηθέντα αναφορικά με τις εμφανίσεις των αθλητριών, οι προπονητές και οι συνοδοί της, εμφανίστηκαν στον πάγκο με μπλούζες που έγραφαν «Macedonia».
Η ελληνική αποστολή διαμαρτυρήθηκε έντονα στον Ουκρανό παρατηρητή Βίκτορ Κονοπλιάστι, ο οποίος τους ζήτησε να τις αλλάξουν προκειμένου να ξεκινήσει το παιχνίδι, κάτι το οποίο δεν έγινε.
Δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του αγώνα, ο αρχηγός αποστολής Δημήτρης Χασεκίδης -σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της ΟΧΕ Κώστα Γκαντή- ζήτησε από τον Ομοσπονδιακό προπονητή Μενέλαο Δανήλο να καλέσει τάιμ άουτ.
Στην διάρκεια του τάιμ άουτ ζητήθηκε και πάλι από τους Σκοπιανούς να αλλάξουν τις μπλούζες τους. Προπονητές και συνοδοί της ΠΓΔΜ αρνήθηκαν και έτσι η ελληνική ομάδα αποχώρησε από τον αγώνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Η ελληνική αποστολή κατέθεσε ένσταση στο φύλλο αγώνα ότι η ΠΓΔΜ δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα της τεχνικής σύσκεψης, ούτε και τις αποφάσεις της EHF, σχετικά με την διεθνή ονομασία των Εθνικών ομάδων της χώρας.
Επειδή η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία επέδειξε αργά αντανακλάστηκα στην επιβολή των συμφωνηθέντων και στην εφαρμογή των αποφάσεων της, θα σταλεί άμεσα επιστολή διαμαρτυρίας, με την οποία η ΟΧΕ θα ζητάει
την απόσυρση του προκλητικού λογοτύπου από όλα τα παιχνίδια της διοργάνωσης, την κατακύρωση του αγώνα με 10-0 υπέρ της Ελλάδας, την τιμωρία της ΠΓΔΜ, αλλά και του παρατηρητή Βίκτορ Κονοπλιάστι για ελλιπή άσκηση καθηκόντων.
Είναι λυπηρό να στερούμε το δικαίωμα από ανήλικες αθλήτριες να αγωνιστούν σε επίσημες διοργανώσεις, όμως σημαντικότερο είναι να μάθουν να αγωνίζονται με αξιοπρέπεια και να υπερασπίζονται τα δικαιώματα της πατρίδα μας.
Και επειδή η υπερηφάνεια δεν είναι μετρήσιμο μέγεθος, όπως ίσως νομίζει η ΠΓΔΜ, εμείς θα τους συμπεριφερόμαστε με όρους καλής γειτονίας, μόνο όταν και αυτοί θα σέβονται την Ελλάδα.