Καταπέλτης η WADA για τη Ρωσία: Συγκάλυπτε συστηματικά το ντόπινγκ

Έκθεση – καταπέλτης της WADA τη Δευτέρα,  μια ημέρα πριν από την απόφαση της IAAF για τη συμμετοχή της Ρωσίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο φαίνεται να βάζει οριστικά ταφόπλακα στις προσδοκίες της χώρας.

Σύμφωνα με την έκθεση, το υπουργείο Αθλητισμού της Ρωσίας συμμετείχε«στον σχεδιασμό, επίβλεψη και υλοποίηση» της χειραγώγησης των δειγμάτων ούρων των αθλητών της χώρας, κατά την περίοδο ελέγχου (από το 2011 και μετά).

Συγκεκριμένα, σε πρόσφατο έλεγχο, από τα 455 δείγματα που πάρθηκαν για να ελεγχθούν από τους Βρετανούς τα 73 εξαφανίστηκαν στην μεταφορά. Την ίδια ώρα αθλήτρια είχε πάνω της ειδικό μηχανισμό ο οποίος είχε παλιότερο δείγμα ούρων της το οποίο ήταν φυσικά καθαρό. Η συγκεκριμένη αθλήτρια, το όνομα της οποίας δεν έγινε γνωστό τελικά πιάστηκε και το κανονικό δείγμα που έδωσε ήταν θετικό σε χρήση απαγορευμένης ουσίας.

Επιπρόσθετα τονίζεται ότι αρκετοί αθλητές βρίσκονται εσκεμμένα κοντά σε στρατιωτικές βάσεις όπου και απαγορεύεται να πλησιάσουν οι ελεγκτές, οι οποίοι, έχουν απειληθεί ακόμη και με απέλαση από την χώρα.

Ως πλέον πρόσφατο παράδειγμα, ο οργανισμός επικαλείται τα τουλάχιστον 312 αλλοιωμένα αποτελέσματα στους ελέγχους ντόπινγκ Ρώσων κολυμβητών, μόνο μέσα στο 2015.

Ο πρώην πρόεδρος της WADA Ντικ Πάουντ δήλωσε σχετικά: «Όποια απόφαση και να παρθεί θα είναι ένα σημαντικό μήνυμα. Αν συνεχιστεί ο αποκλεισμός θα είναι ένα μήνυμα. Αν αποφασιστεί να αρθεί ο αποκλεισμός θα είναι ένα άλλο μήνυμα το οποίο θα πρέπει οι αθλητικές Αρχές να αντιμετωπίσουν».