Reuters: Πώς το Ελληνικό θα "μεταμορφωθεί" σε ένα από τα μεγαλύτερα παραθαλάσσια θέρετρα της Ευρώπης

Στην μεγάλη επένδυση στο αεροδρόμιο του Ελληνικού αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters, οποίο αναμένεται να “μεταμορφωθεί” τα επόμενα χρόνια από άδειο νεκροταφείο αεροπλάνων και κέντρο φιλοξενίας μεταναστών, σε ένα από τα μεγαλύτερα παραθαλάσσια θέρετρα της Ευρώπης.

Όλα αυτά βέβαια, στην περίπτωση που υλοποιηθεί το σχέδιο ανάπτυξης της Lamda ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Lamda Development -με μίσθωση διάρκειας 99 χρόνια- θα μετατρέψει την έρημη γη των ετοιμόρροπων κτιρίων και σκουριασμένων αεροπλάνων σε μία λαμπερή παραθαλάσσια πόλη ξενοδοχείων, κατοικιών και καταστημάτων, υπογραμμίζοντας ότι απέτυχαν οι προσπάθειες διαδοχικών κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια να μετατραπεί αυτή η περιοχή σε μία κερδοφόρα επιχείρηση.

Άπό την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda, είναι σίγουρος ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά: «Το έργο αυτό θα αλλάξει το ”παιχνίδι”. Θα αλλάξει την ψυχολογία των ξένων κεφαλαίων, απέναντι στις επενδύσεις στην Ελλάδα», δήλωσε ο Οδυσσέας Αθανασίου στο πρακτορείο.

Με την υποστήριξη του κινεζικού ομίλου Fosun, μίας εταιρείας με έδρα το Άμπου Ντάμπι και άλλων υποψήφιων επενδυτών, η Lamda σκοπεύει να διαθέσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε δρόμους και άλλες υποδομές. Επιπλέον 5,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν για 8.000 σπίτια, ξενοδοχεία, σπίτια και ένα πάρκο 494 στρεμμάτων, κάνοντας αυτό το έργο μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Ο άλλοτε πολυσύχναστος χώρος αφίξεων σήμερα είναι γεμάτος με σκηνές, όπου ζουν πάνω από 1.300 κυρίως Αφγανοί σε άθλιες συνθήκες. Χαλάκια προσευχής είναι απλωμένα με κατεύθυνση προς τη Μέκκα, κάτι από πινακίδες που δείχνουν προς τα διαλυμένα πλέον καταστήματα Duty Free, ενώ οι πίνακες ανακοινώσεων υπενθυμίζουν απόκοσμα τις αναχωρήσεις των πτήσεων», γράφει το Reuters για το Ελληνικό.

Η ελληνική Kυβέρνηση έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να απομακρύνει τους πρόσφυγες έως τα τέλη Ιουλίου, μεταφέροντάς τους σε άλλες δομές. Για την Lamda, αυτά είναι καλά νέα. «Από την αρχή είχαμε διαβεβαιώσεις ότι όταν θα αναλάβουμε το έργο, θα είναι έτοιμο από όλες τις απόψεις», σχολιάζει ο κ. Αθανασίου.

Η Lamda ελπίζει ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν στο πρώτο εξάμηνο του 2017 και πολλά από τα εμπορικά κτίρια θα είναι έτοιμα το 2020. Η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει 300 εκατ. ευρώ από ιδιωτικά κεφάλαια ως προκαταβολή και άλλα 500 εκατ. ευρώ για κατασκευαστικές εργασίες τα πρώτα δύο χρόνια. Επίσης, όπως αναφέρει ο κ. Αθανασίου, θα καλέσει επενδυτές να μετάσχουν στο έργο.

Ο ίδιος δηλώνει βέβαιος ότι η ζήτηση για τα ακίνητα θα είναι ικανοποιητική παρά την κρίση. «Από τη στιγμή που δεν θα απευθύνεται μόνο στην ελίτ- θα υπάρχουν αρκετές κατοικίες μεσαίου μεγέθους- πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν να ζήσουν εκεί», αναφέρει.

Όμως, οι επενδύσεις στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία δεν είναι πάντα εύκολες, σχολιάζει το Reuters. «Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που συνδέεται με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης προχωρά αργά και το πλάνο για το Ελληνικό χρειάζεται ακόμη κοινοβουλευτική και δικαστική έγκριση. Αποφάσεις που μπορεί να πάρουν μήνες», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Η Ελλάδα είναι απελπισμένη για επενδυτές, καθώς πασχίζει με ανεργία- ρεκόρ, συνεχίζει το Reuters, και ο κ. Αθανασίου πιστεύει ότι αυτό το έργο θα αλλάξει τη διάθεση. «Αντί να πουν ”Δεν επενδύω γιατί δεν σε εμπιστεύομαι”, οι επενδυτές θα πουν ”Πρέπει να επενδύσω γιατί το κάνουν άλλοι και δεν θέλω να το χάσω αυτό”», δήλωσε.