Σαν σήμερα το 2004 η Εθνική κατέκτησε το Euro

Σαν σήμερα, πριν από 12 χρόνια, στο Ντα Λουζ της Λισσαβόνα γράφτηκε  η μεγαλύτερη έκπληξη της ιστορίας του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Εκεί, στις 4 Ιουλίου 2004, η Εθνική Ελλάδας κέρδισε την Πορτογαλία με 1-0 στον τελικό του Euro που φιλοξενούσαν στο σπίτι τους οι Ίβηρες, κάνοντας ολόκληρη την υφήλιο να παραμιλά και τους απανταχού Έλληνες να πλημμυρίζουν από περηφάνια.

Η ομάδα του Οττο Ρεχάγκελ, έχοντας αποκλείσει στα ημιτελικά τη Τσεχία με 1-0 στην παράταση και στα προημιτελικά την τότε πρωταθλήτρια Ευρώπης Γαλλία με 1-0, ήρθε αντιμέτωπη στους πανίσχυρους Πορτογάλους των Ρονάλντο, Φίγκο, Ντέκο και Ρούι Κόστα. Στην πρεμιέρα της διοργάνωσης η Ελλάδα είχε επικρατήσει με 2-1 της Πορτογαλίας χάριν στα γκολ των Καραγκούνη και Μπασινά, όμως στον τελικό όλοι ανέμεναν πολύ διαφορετικά πράγματα.

Ωστόσο, το σκηνικό ήταν πολύ παρόμοιο, με τους Έλληνες διεθνείς να μπαίνουν αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν την επική κατάκτηση και το κατάφεραν από την κεφαλιά του Αγγελου Χαριστέα μετά από κόρνερ του Μπασινά στο 57′.

Με το σφύριγμα της λήξης, εκατομμύρια Έλληνες σε όλο τον κόσμο ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς και ξεχύθηκαν στους δρόμους εκστασιασμένοι με την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου που σήκωσε στον ουρανό της Λισσαβόνας ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας, Θοδωρής Ζαγοράκης.