Ο οικονομικός εισαγγελέας της Γαλλίας ελέγχει την IAAF για διαφθορά

Το γραφείο του οικονομικού εισαγγελέα της Γαλλίας επιβεβαίωσε σήμερα, Τετάρτη ότι ο πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF), Λαμίν Ντιάκ, έχει τεθεί υπό επίσημη διερεύνηση, στο πλαίσιο γενικότερης έρευνας με την υποψία της διαφθοράς. Σε ανακοίνωση που στάλθηκε στο πρακτορείο Reuters, το γραφείο του οικονομικού εισαγγελέα αναφέρει ότι δικαστές έθεσαν τον 82χρονο Ντιάκ υπό επίσημη έρευνα μαζί με τον νομικό σύμβουλό του, Χαμπίμπ Σισέ.

Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμη ότι ένας γιατρός που είναι υπεύθυνος για θέματα κατά του ντόπινγκ στην IAAF τέθηκε υπό κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία άρχισε μετά από καταγγελία από τον παγκόσμιο οργανισμό κατά του ντόπινγκ. Στο μεταξύ, πηγή από το γαλλικό δικαστικό σώμα είχε γνωστοποιήσει νωρίτερα στη μέρα ότι Γάλλος δικαστής έθεσε τον Ντιάκ και τον νομικό σύμβουλό του υπό επίσημη διερεύνηση, στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά και ντόπινγκ.

Επίσης, η πηγή, η οποία ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, όπως συνηθίζεται στη Γαλλία σε δικαστικές έρευνες τέτοιου είδους, είπε ότι ένας γιατρός επικεφαλής θεμάτων κατά του ντόπινγκ στην IAAF μπήκε επίσης στο «στόχαστρο» επίσημης έρευνας μετά από χθεσινή «επιδρομή» της αστυνομίας στο αρχηγείο του οργανισμού. «Αφορά κινήσεις χρημάτων και πηγαίνει πέρα από το ντόπινγκ» τόνισε χαρακτηριστικά η πηγή.

Σύμφωνα με το γαλλικό ειδησεογραφικό κανάλι iTELE, η έρευνα επικεντρώνεται σε υποψίες ότι καταβλήθηκαν χρήματα σε αντάλλαγμα για τη μη αποκάλυψη ντόπινγκ Ρώσων αθλητών, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το in.gr. Βάσει του γαλλικού νομικού συστήματος, το να τεθεί κάποιος υπό επίσημη έρευνα δεν οδηγεί αυτομάτως σε δίκη, ωστόσο αυτό συμβαίνει συχνά.

«Συνεργαζόμαστε πλήρως με κάθε έρευνα»

Η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου ανακοίνωσε σήμερα ότι συνεργάζεται πλήρως με την έρευνα στη Γαλλία για τις καταγγελίες που αφορούν τους κανονισμούς της κατά του ντόπινγκ.

Η IAAF αναφέρει: «Η IAAF συνεργάζεται πλήρως με όλες τις έρευνες, όπως έχει γίνει από την αρχή της διαδικασίας. Ως μέρος της γαλλικής έρευνας, η αστυνομία επισκέφθηκε τα γραφεία στο αρχηγείο της IAAF για να κάνει ερωτήσεις και να έχει πρόσβαση σε έγγραφα. Η IAAF δεν θα κάνει κάποιο περαιτέρω σχόλιο αυτή τη στιγμή».