Ο Γκιστ άλωσε το Αλεξάνδρειο

Με τον Τζέιμς Γκιστ να παίρνει… φωτιά στην τελευταία περίοδο, ο Παναθηναϊκός πέτυχε πολύ δύσκολη νίκη στο «Αλεξάνδρειο» επί του Άρη με 76-70 και μπήκε με το… δεξί στο πρωτάθλημα της Α1. Τρία 24ωρα μετά τη μεγάλη επιτυχία του στο ΣΕΦ επί του Ολυμπιακού για το Κύπελλο, ο Παναθηναϊκός δυσκολεύτηκε πάρα πολύ απέναντι στους Θεσσαλονικείς, που απέδειξαν ότι η νίκη τους επί της ΑΕΚ δεν ήταν τυχαία και σαφώς άφησαν πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.

Καταλύτης για το «τριφύλλι» στο παιχνίδι ήταν ο Τζέιμς Γκιστ. Ο Αμερικανός, που μέχρι το τέλος της 3ης περιόδου είχε μόλις 2 πόντους, κατάφερε από κει και πέρα να σημειώσει 15 και με 17 συνολικά να οδηγήσει την ομάδα του στη μεγάλη νίκη. Σημαντική συμβολή στο θετικό αποτέλεσμα για την αθηναϊκή ομάδα είχαν και οι Ραντούλιτσα (14π.), Διαμαντίδης (12) και Καλάθης (11).

Από τους γηπεδούχους που έφτσαν κοντά στο να κάνουν μία μεγάλη έκπληξη οι Γουότερς και Γουάιτ πέτυχαν από 14 και 13 πόντους, ενώ με 11 τελείωσαν τον αγώνα οι Πελεκάνος και ΜακΝιλ.

Ο Άρης ήταν κυρίαρχος στο πρώτο 10λεπτο, εκμεταλλευόμενος κυρίως την αστοχία των παικτών του Παναθηναϊκού (8/17 σουτ) και παρά την απουσία του Χάγκινς (την τελευταία στιγμή έμεινε εκτός δεκάδας), η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη κατάφερε να πάρει διαφορά που έφτασε ακόμη και στο +11 (24-13). Οι «πράσινοι» με σερί 5-0 στα τελευταία δευτερόλεπτα κατάφεραν να κλείσουν το 10λεπτο στο -6 (18-24).

Το τρίτο φάουλ του Τζέιμς Γκιστ στο 14΄ δημιούργησε ένα επιπλέον «πονοκέφαλο» στον Σάσα Τζόρτζεβιτς κι ενώ το σκορ στο σημείο εκείνο έγινε 29-20 υπέρ των «κιτρίνων», με τις δύο βολές του ΜακΝιλ. Με δύο «κολλητά» τρίποντα από Διαμαντίδη, Καλάθη, δίποντο του Φώτση και βολές του Διαμαντίδη οι «πράσινοι» μετέτρεψαν το εις βάρος του 27-34 σε 34-34 περίπου 2 λεπτά πριν το ημίχρονο.

Παρά την πίεση που δέχτηκαν οι γηπεδούχοι στην δεύτερη περίοδο, πάντως, κατάφεραν να μπουν στ΄ αποδυτήρια προηγούμενοι με 39-35. Ο Παναθηναϊκός βελτιώθηκε αμυντικά (δέχτηκε 15 πόντους στο 10λεπτο), αλλά «πλήρωσε» την κακή αμυντική του λειτουργία και την αστοχία του στο ξεκίνημα του αγώνα.

Ο Παναθηναϊκός που βρέθηκε να χάνει με τρίποντο του Κοέν στο ξεκίνημα της 3ης περιόδου 35-42, «απάντησε» με σερί 9-0 και για πρώτη φορά στο ματς η ομάδα του Τζόρτζεβιτς πέρασε μπροστά 44-42 στο 23 της αναμέτρησης. Από κει και πέρα το ματς έγινε ντέρμπι, με τους «πράσινους» να είναι πάρα πολύ άστοχοι (0/7 είχε ο Φελντίν) και τον Άρη που πετύχαινε κρίσιμα καλάθια να παίρνει ξανά το προβάδισμα με 51-47, αλλά και πάλι το «τριφύλλι» αντέδρασε και με σερί 7-0 προηγήθηκε 54-51 (δύο καλάθια ο Γκιστ), που ήταν το σκορ της 3ης περιόδου (19-12 υπέρ του Παναθηναϊκού το επί μέρους σκορ στο διάστημα αυτό).

Με τους πρώτους πόντους του Τζέιμς Φελντί στο 31΄:50΄΄ (τρίποντο) οι φιλοξενούμενοι ξέφυγαν για πρώτη φορά με 5 (58-53), αλλά η «απάντηση» των «κιτρίνων» ήταν άμεση και με τον Γουάιτ έγινε το 56-58. Ο Τζέιμς Γκιστ, όμως, ήταν αυτός που «πήρε το όπλο» του στη συνέχεια και με διαδοχικά καλάθια έδωσε την ευκαιρία στον Παναθηναϊκό να ξεφύγει με 76-66 και να «κλειδώσει» το «δίποντο».