Βαριές κατηγορίες κατά της IAFF για απόκρυψη στοιχείων κατά του ντόπινγκ

Για απόκρυψη στοιχείων που ανέδειξε η έρευνα κατά του ντόπινγκ κατηγορείται η παγκόσμια ομοσπονδία στίβου (IAAF). Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των «Sunday Times» ο παγκόσμιος οργανισμός κατά της καταπολέμησης του ντόπινγκ (WADA) χρηματοδότησε έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Τέμπιγκεν στη Γερμανία.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα το 2011 η WADA συγκέντρωσε τις απαντήσεις 2.000 αθλητών στην έρευνα, το 29% εκ των οποίων είχε λάβει μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Νταεγκού την ίδια χρονιά. Το ποσοστό αυτό απάντησε θετικά στην έρευνα, ότι, δηλαδή, είχαν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών κατά το 2010. Κάτι ανάλογο συνέβη και με το 49% των αθλητών που συμμετείχαν στους Παναραβικούς Αγώνες.

Οι 2.000 αθλητές και αθλήτριες που ρωτήθηκαν διατήρησαν την ανωνυμία τους. Μόλις το 2% των ελέγχων της WADA το 2010 απέδειξαν πως είχε γίνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, επιβεβαιώνοντας πως όσοι εμπλέκονται με τον αθλητισμό βρίσκονται πολύ μπροστά από τους παγκόσμιους οργανισμούς που είναι εξειδικευμένοι στο να ανιχνεύουν το ντόπινγκ.

Το θέμα είχε αποκαλυφθεί από τους New York Times το 2013, αλλά οι Sunday Times το επαναφέρουν ξανά μόλις έξι μέρες πριν από την έναρξη του παγκοσμίου πρωταθλήματος και τρεις πριν από τις εκλογές της IAAF για την ανάδειξη προέδρου στη θέση του Λαμίν Ντιάκ.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Ρολφ Ούλριχ τόνισε χαρακτηριστικά: «Η IAAF μπλοκάρει εσκεμμένα τη δημοσίευση της έρευνας. Θεωρώ πως ελέγχουν κάποιο κομμάτι της WADA και μπλοκάρουν τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων».