“Αν υπάρχουν υποθέσεις που αφορούν τα αποτελέσματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η ΔΟΕ θα εφαρμόσει την αρχή της μηδενικής ανοχής», τόνισε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ στην διάρκεια της τελευταίας ημέρας της συνόδου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στην Κουάλα Λουμπούρ.
Αιτία η νέα μεγάλη αναστάτωση που έχει προκληθεί στον χώρο του παγκόσμιου αθλητισμού μετά τις αποκαλύψεις γερμανικού τηλεοπτικού προγράμματος, για μία μεγάλη υπόθεση ντόπινγκ.
«Όμως μέχρι τώρα δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο από ισχυρισμούς και πρέπει να γίνει σεβαστό το τεκμήριο της αθωότητας. Δεν γνωρίζω για λεπτομέρειες. Μίλησα το πρωί με τον πρόεδρο του παγκόσμιου οργανισμού αντι-ντόπινγκ και συμφωνήσαμε ότι η WADA είναι το αρμόδιο κέντρο μας για την καταπολέμηση του ντόπινγκ», συμπλήρωσε ο Τόμας Μπαχ.
Λίγο πριν, ο Σενεγαλέζος πρόεδρος της Διεθνούς ομοσπονδίας Αθλητισμού (IAAF), Λαμίρ Ντιάκ, επίτιμο μέλος της ΔΟΕ, προειδοποίησε κατά της «επιθυμίας για αναδιανομή μεταλλίων», συνιστώντας μεγάλη προσοχή.
«Υπάρχουν καταγγελίες, όμως κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Θέλουμε να εξετάσουμε την υπόθεση στα σοβαρά, ίσως χρειαστούμε νέες τεχνικές, αλλά για να φτάσουμε στο σημείο να πούμε ότι στον αθλητισμό μεταξύ του 2001 και του 2012 δεν κάναμε μια σοβαρή δουλειά σχετικά με τις εξετάσεις είναι για γέλια», είπε ο Ντιάκ στο Reuters.
Οι αποκαλύψεις έρχονται ορισμένες εβδομάδες πριν από την εκλογή του νέου προέδρου της IAAF στις 22 Αυγούστου στο Πεκίνο, με τον Βρεττανό Σαμπάστιαν Κόε και τον Ουκρανό Σεργκέι Μπούμπκα να έχουν δηλώσει υποψηφιότητα να διαδεχθούν τον Ντιάκ που αποχωρεί.
Ο σεΐχης Αχμάντ Αλ-Φαχάντ Αλ Σαμπάχ, μία από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες του παγκόσμιου αθλητισμού, εμφανίστηκε επιφυλακτικός με το χρονοδιάγραμμα των εκλογών. «Ακούω όλα αυτά, αλλά δεν έχω την πραγματική εικόνα. Πιστεύω ότι εάν συμβαίνει κάτι, θα αντιμετωπιστεί από τον μηχανισμό αντι-ντόπινγκ. Εάν όχι, τότε θα σχετίζεται με τον χρόνο των εκλογών και όλοι θα το καταλάβουν» τόνισε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με ανάλυση που παρουσίασε η γερμανική ARD και η βρετανική εφημερίδα Sunday Times, μια βάση δεδομένων με 12.000 δείγματα αίματος, σε εξετάσεις που πραγματοποίησε η IAAF σε 5000 αθλητές, ανάμεσα στο 2001 και το 2012, 800 τιμές αίματος παρουσιάστηκαν «ύποπτες ή εξαιρετικά ύποπτες». Από αυτές, 146 αντιστοιχούσαν σε 146 μετάλλια σε κορυφαίες διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων 55 χρυσών, όπως ανέφερε η Sunday Times.
Η Ρωσία αντιπροσώπευε 415 μη φυσιολογικές δοκιμασίες, ακολουθούμενη από μακριά από τη Ουκρανία, το Μαρόκο, την Ισπανία, την Κένυα, την Τουρκία και άλλες χώρες. «Είναι αξιοσημείωτο ότι στο 80%των νικητών της Ρωσίας είχε καταγραφεί ύποπτη βαθμολόγηση σε κάποιο σημείο στην καριέρα τους», ανέφερε η εφημερίδα Sunday Times. Πάντως ο Ρώσος Υπουργός αθλητισμού Βίταλι Μούτκο, τόνισε ότι «η υπόθεση δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την Ρωσία και αντανακλά μία μάχη εξουσίας για τις εκλογές της IAAF».
Αναφέρονται τεχνικές βελτίωσης της ικανότητας του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο, το οποίο μπορεί να δώσει ένα πλεονέκτημα σε αγωνίσματα αντοχής, όπως η ποδηλασία ή το τρέξιμο σε μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις.
Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι τα δεδομένα που εξετάστηκαν, αναφέρουν ότι η κατάσταση των… ύποπτων αθλητών παρουσιάζεται ίδια με εκείνη του ποδηλάτη Λανς Άρμστρονγκ, που κέρδισε επτά γύρους Γαλλίας, αλλά έκτοτε του έχουν αφαιρεθεί.
Στην σχετική έκθεση, ο Αυστραλός εμπειρογνώμονας του ντόπινγκ Ρόμπιν Παρισότο και ο επιστήμονας Μίκαελ Ασεντον, παρουσιάστηκαν έκπληκτοι με τα αποτελέσματα των δειγμάτων, όπου διαπίστωσαν πως 800 από τις τιμές που ελέχθησαν ήταν «μη φυσιολογικές».
«Ποτέ δεν έχω δει τέτοια ανησυχητικά ανώμαλο σύνολο αξιών του αίματος», ανέφερε ο Παρισότο στην Sunday Times.
Την Κυριακή ο παγκόσμιος Οργανισμός Αντι-Ντόπινγκ (WADA) εξέφρασε «ιδιαίτερη ανησυχία» μετά τα νέα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από την ARD και την Sunday Times, σχετικά με το ντόπινγκ στον αθλητισμό, ιδιαίτερα τη Ρωσία και την Κένυα, ζητώντας παράλληλα τη διερεύνηση του θέματος από κάποιον ανεξάρτητο οργανισμό για να αποκαλυφθεί η αλήθεια.
Ο πρόεδρος του WADA, Κρεγκ Ρίντι, δήλωσε από την Κουάλα Λουμπούρ «έκπληκτος» από τις δημοσιογραφικές έρευνες.
«Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι “άγριοι” και οφείλουμε να ερευνήσουμε την υπόθεση το συντομότερο δυνατό για να ρίξουμε φως στην αλήθεια», είπε χαρακτηριστικά.