Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, δεχόμενος ασφυκτικές πιέσεις να προχωρήσει άμεσα σε πρόωρες εκλογές μετά τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού, δήλωσε ανοιχτό στο να προχωρήσει σε ψήφο εμπιστοσύνης αρκετές εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα.
Με δεδομένο πως δεν διαθέτει τις συμμαχίες για να επιβιώσει της διαδικασίας, αυτό σημαίνει πως οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν ακόμη και μέχρι τον Φεβρουάριο. Από τη στιγμή που θα χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης, ο καγκελάριος υποχρεούται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εντός 60 ημερών.
Υπενθυμίζεται πως η τρικομματική κυβέρνηση (Σοσιαλδημοκράτες/SPD, Φιλελεύθεροι/FDP και Πράσινοι) υπό τον Όλαφ Σολτς κατέρρευσε την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι διαφωνίες για τον προϋπολογισμό και εν γένει το οικονομικό πρόγραμμα στη Γερμανία αποδείχθηκαν ανυπέρβλητες.
Η οικονομία της χώρας βιώνει μια από τις χειρότερες περιόδους στην μεταπολεμική ιστορία της, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με δομικά προβλήματα που συνταράσουν τα θεμέλια του γερμανικού εξαγωγικού μοντέλου. Η ρήξη με τη Ρωσία, της στέρησε τη ζωτική φτηνή ενέργεια, η βαριά βιομηχανία βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία αντιμέτωπη με το υψηλό κόστος, οι επενδύσεις περιορίζονται, οι εξαγωγές παραμένουν υποτονικές και ο ανταγωνισμός με την Κίνα έχει επιφέρει ένα καίριο πλήγμα.
Ο Όλαφ Σολτς, αφού απέπεμψε από τον κυβερνητικό συνασπισμό το FDP και τον επικεφαλής του Κρίστιαν Λίντνερ ο οποίος κατείχε τη θέση του υπ. Οικονομικών, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει στις 15 Ιανουαρίου ψήφο εμπιστοσύνης από το γερμανικό κοινοβούλιο. Ωστόσο η αντιπολίτευση, αλλά και παράγοντες της αγοράς ζήτησαν την επιτάχυνση των διαδικασιών, καθώς το κενό εξουσίας σε καμία περίπτωση δεν βοηθήσει τη γερμανική οικονομία σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία.
Τελικά ο Όλαφ Σολτς δήλωσε πως η αλλαγή του χρονοδιαγράμματος θα εξαρτηθεί από μια συμφωνία μεταξύ των κοινοβουλευτικών ηγετών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και των δύο κομμάτων που απαρτίζουν τον συντηρητικό συνασπισμό των Χριστιανοδημοκρατών, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπό τον Φρίντριχ Μερτς.
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Η Χριστιανοδημοκρατική συμμαχία προηγείται σαφώς στις δημοσκοπήσεις, που πραγματοποιήθηκαν πριν από την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού, με 30-34%. Δεύτερη πολιτική δύναμη αναδεικνύεται η ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 16% έως 19%.
Το SPD του Σολτς βρίσκεται στο 14-18%, ενώ οι Πράσινοι στο 9-12% και το FDP μόλις στο 3-5%, κινδυνεύοντας να μείνει εκτός Βουλής, καθώς το όριο είναι το 5%. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως για την πολιτική επιβίωσή του, ο Λίντνερ θα παρουσιάσει το FDP ως πιθανό κυβερνητικό εταίρο των Χριστιανοδημοκρατών, οι οποίοι στερούνται συνεργατών για μια μελλοντική κυβέρνηση, έχοντας αποκλείσει μια συμμαχία με την ακροδεξιά.
Το BSW, το νεοσύστατο αριστερό κόμμα που είχε εντυπωσιακές επιδόσεις στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις σε τρία ανατολικά κρατίδια, καταγράφει ποσοστό 6-9% σε εθνικό επίπεδο.