Γάζα: Πάνω από 140 νεκροί μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό - Καταδίκη από Λευκό Οίκο

Τουλάχιστον 143 άτομα, στην πλειονότητα τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ καταδίκασαν το «φρικιαστικό» πλήγμα στον παλαιστινιακό θύλακα, ο οποίος έχει υποστεί πελώρια καταστροφή έπειτα από έναν χρόνο πολέμου.

Ενώ η πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας είναι αντιμέτωπη με ανθρωπιστική καταστροφή, η υιοθέτηση προχθές από το ισραηλινό κοινοβούλιο νόμου που απαγορεύει κάθε δραστηριότητα της UNRWA, υπηρεσίας του ΟΗΕ που χαρακτηρίζεται η «ραχοκοκαλιά» των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στον μικρό θύλακο, προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Νέα επιχείρηση του Ισραήλ

Οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας εξαπολύθηκαν μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς εναντίον του νότιου Ισραήλ. Την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου, η Χεζμπολά άνοιξε μέτωπο εναντίον του Ισραήλ, προτού οι καθημερινές ανταλλαγές πυρών μεταμορφωθούν σε ανοικτό πόλεμο τον Σεπτέμβριο.

Στην Μπέιτ Λάχια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, η πολιτική προστασία ανακοίνωσε τον θάνατο τουλάχιστον 93 Παλαιστινίων σε βομβαρδισμό στην «οικογενειακή κατοικία των Αμπού Νασρ», πενταώροφη πολυκατοικία, συμπληρώνοντας πως παρέμεναν ακόμη δεκάδες παγιδευμένοι στα συντρίμμια.

Ισραήλ κατά UNRWA

Μερικούς μήνες αφού η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγόρησε υπαλλήλους της UNRWA, της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, πως συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, το κοινοβούλιο, η Κνέσετ, ενέκρινε προχθές Δευτέρα νόμο που απαγορεύει όλες τις δραστηριότητές της στο Ισραήλ.

Δεύτερο κείμενο απαγορεύει στους ισραηλινούς δημόσιους λειτουργούς κάθε συνεργασία με την UNRWA κι εργαζομένους της, κάτι που θα περιπλέξει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό το έργο της υπηρεσίας.

Το Ισραήλ ελέγχει αυστηρά όλες τις εισόδους ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Λωρίδα της Γάζας, απόλυτα απαραίτητης για τα 2,4 εκατ. κατοίκους του θυλάκου, που απειλούνται από λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επέκριναν έντονα την απαγόρευση αυτή, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ξανά πως αντιτίθεται στον νόμο.