Νέο θρίλερ στον ΣΥΡΙΖΑ: «Βραχυκύκλωμα» με συνέδριο και Κασσελάκη - Μετά την 28η οι αποφάσεις

Σε πορεία διάλυσης χωρίς ορατή διέξοδο βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, λίγες ημέρες πριν από το προγραμματισμένο συνέδριό του (8-10 Νοεμβρίου), στο οποίο μερίδα του κόμματος φιλοδοξεί όπως όλα δείχνουν να ξακαθαρίσει κάθε λογαριασμό με τον έκπτωτο, τέως πρόεδρό του, Στέφανο Κασσελάκη.

Έτσι, αμφίρροπη παραμένει η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά την πραγματοποίηση ή τη μετάθεση του Έκτακτου Συνεδρίου, καθώς στα στελέχη της πλειοψηφίας καταγράφονται αποκλίνουσες απόψεις, οι οποίες φαίνεται, μάλιστα, πως έχουν μετατραπεί σε μικροσυγκρούσεις που δεν βγαίνουν στην επιφάνεια.

Σκέψεις για το συνέδριο

Εντός της πλειοψηφίας, συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα οι διαφορετικές προσεγγίσεις με αιχμή το συνέδριο και τη διεξαγωγή του. Ο προβληματισμός σχηματοποιείται ως εξής:

1. Σε όσους επιμένουν στην ανάγκη μετάθεσης του συνεδρίου, ώστε τουλάχιστον να αποφευχθούν σκηνές εκπάγλου κάλλους από τον Κασσελάκη και τους θιασώτες του που θα ναι η χαριστική βολή για τον ΣΥΡΙΖΑ, ως εικόνα που θα εκπέμψει στην Κοινή Γνώμη

2. Σε εκείνους που εκτιμούν ότι εδώ που έχουν φθάσει τα πράγματα , η ιδεωδέστερη επιλογή είναι να πραγματοποιηθεί το συνέδριο και έστω δια διαδικασιών ακραίων ( φοβούνται μετατροπή του σε αρένα), να καθαρίσει το «κλίμα».

Οι αποφάσεις , έχουν μετακυληθεί πλέον για την προσεχή εβδομάδα ( δεν συνεδρίασε αυτές τις ημέρες η Πολιτική Γραμματεία), μετά το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.

Ο χρόνος για τη μετάθεσή του στερεύει – και αν αποφασιστεί αναβολή τότε αυτή θα επικυρωθεί με fast track διαδικασίες ( μια μονοήμερη διαδικτυακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής , είναι μια λύση).

Προς ώρας, όλα είναι στον αέρα και κυρίως, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα φτάσει σε συνέδριο, πριν να επισυμβεί και de facto , νέα διάσπαση.

Γιώργος Τσίπρας: Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ

«Προφανώς και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολύ λίγα τα περιθώρια» δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο Γιώργος Τσίπρας προσθέτοντας ότι «τα δύσκολα ξεκινάνε μετά το κεφάλαιο Κασσελάκη γιατί έχουμε τραυματιστεί σχεδόν ανεπανόρθωτα και θα πρέπει να πάμε σε επανίδρυση».

Όσον αφορά, δε, τον Αλέξη Τσίπρα – μετά την επανεμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού στην εκδήλωση του ινστιτούτου του στον Πειραιά – το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «δεν είχε εξαφανιστεί, είναι παρών, δεν είναι περίπτωση Καραμανλή, δεν τέθηκε θέμα συνταξιοδότησης, μπορεί να επανέλθει».

Σύμφωνα με τον Γιώργο Τσίπρα «χρειάζεται να υπάρξει κάτι νέο στον προοδευτικό χώρο» καθώς «έχει πάει πολύς κόσμος στο σπίτι του και έχει αποστασιοποιηθεί και ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη αυτή».

Συνεχίζοντας για τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «είναι δεδομένο ότι το συνέδριο θα το χάσει και ετοιμάζει νέο κόμμα και θέλει μέχρι τότε να προκαλέσει τη μέγιστη δυνατή ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ».