Θρίλερ κατασκοπίας στο Ιράν- Υπό έρευνα ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης

Την επανεμφάνισή του έκανε ο διοικητής της ειδικής μονάδας της δύναμης Quds των Φρουρών της Επανάστασης (IRCG) του Ιράν, Ισμαήλ Καανί, μετά από πολύ καιρό και ενώ είχαν φουντώσει οι φήμες για την τύχη του.

Σε πλάνα που μετέδωσε σήμερα Τρίτη η κρατική τηλεόραση του Ιράν, εμφανίζεται που φέρεται να είναι ο Ισμαήλ Καανί, στην κηδεία για τον Αμπάς Νιλοφοροσάν, διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης που σκοτώθηκε στο Λίβανο.

Φήμες σχετικά με την τύχη του Καανί είχαν διαδοθεί τις τελευταίες ημέρες καθώς ο ίδιος δεν εμφανιζόταν δημόσια.

Κάποιοι ανέφεραν ότι ο Κάανι σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα στον Λίβανο με στόχο τον κορυφαίο αξιωματούχο της Χεζμπολάχ Χασέμ Σαφιεντίν, ενώ άλλοι ότι υπέστη καρδιακή προσβολή ή ότι είχε συλληφθεί ως κατάσκοπος.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο κρατικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Al-Arabiya με έδρα τη Σαουδική Αραβία, υποστήριξε ότι ο Καανί «υπόκειται σε παρακολούθηση και απομόνωση, μετά τις δολοφονίες επιφανών Ιρανών ηγετών από το Ισραήλ».

Η συνάντηση με Χαμενεΐ

Ο Καανί σε μία σπάνια «αυτοβιογραφική» συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 2015 στην εφημερίδα «Ramz-e Obour», πέντε χρόνια πριν αναλάβει τη θέση του Κασέμ Σολεϊμανί, είχε παραδεχθεί πως η δική του συμβολή στα γεγονότα του 1979 δεν ήταν σημαντική. «Ημουν παρών όπως όλος ο κόσμος», είχε πει και είχε προσθέσει πως δεν έγινε αμέσως μέλος των Φρουρών της Επανάστασης αλλά έναν χρόνο αργότερα, το 1980, είχε καταταγεί στη μικρή ομάδα του Κορασάν.

Είναι αυτή την περίοδο της ζωής του που ο Καανί θα έρθει σε επαφή με τον Αλί Χαμενεΐ. Ο Χαμενεΐ ήταν τότε μέλος της θρησκευτικής επιτροπής του συγκεκριμένου γκρουπούσκουλου και ο Καανί απλός στρατιώτης, αλλά αργότερα οι δυο τους θα συναντηθούν ξανά, και μάλιστα στα ανώτατα κλιμάκια διοίκησης της χώρας. Ο Καανί θα περάσει ειδική εκπαίδευση και αργότερα θα ενταχθεί στους Φρουρούς της Επανάστασης ανεβαίνοντας την κλίμακα της ιεραρχίας με ταχύτητα.

Το 1982 ο Καανί θα συναντηθεί με τον επί μακρόν σύντροφό του στους Φρουρούς της Επανάστασης Κασέμ Σολεϊμανί. Στη συνέντευξη του 2015 ο Καανί σημειώνει: «Ημασταν όλοι παιδιά του πολέμου. Αυτό που μας ένωσε ήταν αυτή η συνθήκη, ούτε η θρησκεία, ούτε η καταγωγή. Πολεμήσαμε ο ένας δίπλα στον άλλον κι αυτό μας έκανε φίλους».

Το στρατιωτικό «βιογραφικό» του είναι εντυπωσιακό. Εχει λάβει μέρος σε κάποιες από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις των Φρουρών της Επανάστασης τη δεκαετία του ‘80, όπως αυτή της Ασούρα, στην οποία κατακτήθηκαν από το Σώμα τα στρατηγικής σημασίας υψώματα Fasil και Garkoni τo 1984. Πάνω σε αυτή την επιτυχημένη στρατιωτική καριέρα θα χτιστεί και η στενή σχέση ανάμεσα σε Καανί και Χαμενεΐ.

Ο Καανί αμέσως μετά το τέλος του πολέμου θα αναλάβει και την πρώτη σημαντική θέση ευθύνης στους Φρουρούς της Επανάστασης ως αναπληρωτής αρχηγός της οργάνωσης. Από τη συγκεκριμένη θέση έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμάχη με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν στη δεκαετία του ’90, αλλά και σε επιχειρήσεις εκκαθάρισης καρτέλ ναρκωτικών από την ίδια περιοχή. Είναι αυτές οι επιχειρήσεις που θα επανενώσουν τους δύο συμπολεμιστές που θα βρεθούν σε κοινό χώρο ξανά μετά τα πεδία της μάχης. Σολεϊμανί και Καανί κινούνται πλέον μαζί εντός των ανώτατων κλιμακίων των Φρουρών της Επανάστασης. Μέσα σε μία πενταετία από το 2000 μέχρι και το 2005, οι δύο φίλοι θα ανέλθουν στις κορυφαίες θέσεις των Κουντς, με τον Σολεϊμανί τελικά να επιλέγεται ως επικεφαλής και τον Καανί να γίνεται το δεξί του χέρι.

Με πληροφορίες από ΑΡ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP