Νόμπελ Λογοτεχνίας: Στη Han Kang το βραβείο 2024

Η Νοτιοκορεάτισσα Han Kang κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το έργο της. Η ίδια δε, είναι η πρώτη γυναίκα ασιατικής καταγωγής που λαμβάνει το βραβείο. Ενώ είναι μόλις η τρίτη Κορεάτισσα που λαμβάνει τον τίτλο.

Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών αποφάσισε να απονείμει το 2024 το βραβείο στη Νοτιοκορεάτισσα συγγραφέα «για την έντονη ποιητική της πρόζα με την οποία αντιμετωπίζει ιστορικά τραύματα και εκθέτει την ευθραυστότητα της ανθρώπινης ζωής».

Η Hang Kang έκανε τη μεγάλη διεθνή επιτυχία του με το μυθιστόρημα «Ο χορτοφάγος». Γραμμένο σε τρία μέρη, το βιβλίο απεικονίζει τις βίαιες συνέπειες που προκύπτουν όταν η πρωταγωνίστριά του Yeong-hye αρνείται να υποταχθεί στις νόρμες της πρόσληψης τροφής. Η απόφασή της να μην τρώει κρέας συναντά διάφορες, εντελώς διαφορετικές αντιδράσεις.

Το μυθιστόρημα, για το οποίο διακρίθηκε δείχνει την κάθοδο μιας γυναίκας στην ψυχική ασθένεια και την παραμέληση από την οικογένειά της. Το εν λόγω βιβλίο είναι ένα από τα πρώτα βιβλία της που έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά.

Η Σουηδική Ακαδημία απονέμει το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 11 εκατομμυρίων κορωνών Σουηδίας (1,1 εκατ. δολάρια).