Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Οι συμμαχίες του β' γύρου και το ατού Δούκα

Πέντε ημέρες απέμειναν για τον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ και μετά την «εμπέδωση» του εκλογικού αποτελέσματος του α’ γύρου, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας ξεκίνησαν τα πρώτα τηλεφωνήματα, επιδιώκοντας συμμαχίες για την κατάκτηση της θέσης του προέδρου.

Σήμερα (Τρίτη, 8/10) ο Παύλος Γερουλάνος θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Νίκο Ανδρουλάκη, όσο και με τον Χάρη Δούκα, ενόψει του 2ου γύρου εκλογών στο ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γερουλάνος θα βρεθεί στις 11:30 με τον Νίκο Ανδρουλάκη στο γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και με τον Χάρη Δούκα στις 13:00 επίσης στη Βουλή. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Γερουλάνος ήδη έχει δεχθεί τηλεφωνήματα από Ανδρουλάκη και Δούκα.

Οι στρατηγικές Ανδρουλάκη και Δούκα

Σε ό,τι αφορά τις στρατηγικές των δύο διεκδικητών της ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επιμείνει στη στρατηγική της πολιτικής του υποψηφιότητας με ανανέωση, αλλά και καλύτερη οργανωτική και επικοινωνιακή πολιτική.

Μάλιστα, απαντώντας στο επιχείρημα Δούκα περί αιτήματος ανανέωσης από το 70% των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ που δεν τον ψήφισαν, αντέστρεψε το επιχείρημα, τονίζοντας: «Επειδή είμαστε μηχανικοί και οι δύο, πρέπει να ξέρουμε καλά μαθηματικά. Η λογική αυτή νομίζω ότι κάνει ένα άλμα. Στην ίδια περίπτωση, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι το 80% του είπε ότι κακώς κατέβηκε υποψήφιος; Ή ότι στην προηγούμενη εσωκομματική διαδικασία του 2021, ένα 65% δεν ήθελε να είμαι υποψήφιος; Δεν είναι, όμως, έτσι τα πράγματα. Οι πολίτες ήρθαν στη διαδικασία, μας τίμησαν, επέλεξαν για τον πρώτο γύρο, θα επιλέξουν και στον δεύτερο».

Ο Χάρης Δούκας ήδη επιμένει στα περί αλλαγής ηγεσίας ακόμη πιο δυναμικά. «Το αίτημα για αλλαγή ηγεσίας είναι πανίσχυρο, αυτό είναι το μήνυμα που έδωσε η κάλπη στις χθεσινές εκλογές του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας (7.10) στο Open. Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Ανδρουλάκη, πως θα μπορούσε να πει και ο ίδιος ότι ο Δούκας απορρίφθηκε από το 80% των ψηφοφόρων, απάντησε: «Ψήφισαν 300.000 άνθρωποι. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το αίτημα αλλαγής είναι πανίσχυρο. Γι’ αυτό και με επέλεξαν. Το ίδιο θα έλεγα αν ήταν δεύτερος ο Παύλος Γερουλάνος. Και θα στήριζα την πρόταση για την αλλαγή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Είναι ευκαιρία να ανοίξουμε έναν κύκλο υπέρβασης πλέον». Όσο για τα ποσοστά και κατά πόσο τον προβληματίζουν: «Ολα με προβληματίζουν. Στήριξαν τελικά τη δική μου πρόταση. Θέλω να εκφράσω τις ανησυχίες όλων αυτών που ψήφισαν τον Παύλο, τη Νάντια, την Άννα, τον Μιχάλη, γιατί έχουμε κοινές αγωνίες. Θέλουμε να γίνει το ΠΑΣΟΚ πιο ανοιχτό, να έχουν όλοι ρόλο και ευθύνη, όλα τα μέλη. Να φτιάξουμε τομείς και δίκτυα, να αξιοποιήσουμε την ΚΟ».

Το ατού Δούκα

Ο Χάρης Δούκας μπορεί να πέρασε ένα βράδυ αγωνίας, μετά το ντέρμπι για την δεύτερη θέση, πλέον όμως μπορεί βάσιμα να ελπίζει ότι μπορεί να κερδίσει την δεύτερη Κυριακή.

Μπορεί να έχει λιγότερο χρόνο από τον αντίπαλό του στην ενεργό πολιτική, έχει όμως στο βιογραφικό του, ιστορικό ανατροπών και μάλιστα μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στις δημοτικές εκλογές, όταν από το 14% του πρώτου γύρου, εκτοξεύθηκε στο 56% κερδίζοντας τον Κώστα Μπακογιάννη και αυτό σε ψυχολογικό επίπεδο του δίνει ένα αβαντάζ.

Το κοινό στοίχημα και των δύο μονομάχων της επόμενης Κυριακής είναι να πείσουν τους ψηφοφόρους των μεγάλων αστικών κέντρων να τους εμπιστευτούν καθώς σε αυτά εμφάνισαν τα μικρότερα ποσοστά τους.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, Action24